În urmă cu 74 de ani, în noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, pe o ploaie torențială, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică criminală care a survenit în urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov, transmite Romanian Global News.
La 22 iunie 1941, generalul Antonescu a semnat Ordinul de zi către armată, prin care cerea: „Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul! Luptaţi pentru dezrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei”.
Vestea intrării României în războiul pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei a fost primită cu bucurie de români. Cităm un foarte popular cântec lansat în acele zile:
„Azi noapte, la Prut, războiul a-nceput
Românii trec dincolo iară
Să ia înapoi prin arme şi scut
Moşia pierdută astă-vară“.
Regele Mihai, care aflase de la Radio Londra că ţara sa intrase în război, s-a grăbit să-i trimită o telegramă de felicitare lui Antonescu: „În clipa când trupele noastre trec Prutul şi codrii Bucovinei, pentru a întregi sfânta ţară a Moldovei lui Ştefan cel Mare, gândul se îndreaptă către Domnia Voastră, domnule general, şi către ostaşii ţării”.
După cum la 14 august 1916, România a intrat în război alături de Antantă pentru eliberarea Transilvaniei, tot un obiectiv naţional a fost urmărit şi la 22 iunie 1941. De această dată a vizat lupta alături de Axă pentru redobândirea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, teritorii naţionale, ocupate sub ameninţarea forţei de Uniunea Sovietică în iunie 1940.
Peste 71.000 de militari români au căzut în Războiul de Reintregire a Ţării, pornit in zorii zilei de 22 iunie 1941 si sfârșit tragic la 23 august 1944, act ce a trimis în lagarele de exterminare sovietice 114.000 militari romani, făcuți prizonieri de război ai Armatei Roșii.
Conform arhivelor militare, numai în perioada 22 iunie-15 iulie 1941, s-au înregistrat 2.320 morți, 7.962 raniți si 3.492 dispăruți.
După 33 zile de razboi, întreaga Basarabie și Bucovina de nord erau eliberate.