În urmă cu 74 de ani, în noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, pe o ploaie torențială, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică criminală care a survenit în urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov, transmite Romanian Global News.

La 22 iunie 1941, generalul Antonescu a semnat Ordinul de zi către armată, prin care cerea: „Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul! Luptaţi pentru dezrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei”.

Vestea intrării României în războiul pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei a fost primită cu bucurie de români. Cităm un foarte popular cântec lansat în acele zile:

Azi noapte, la Prut, războiul a-nceput

Românii trec dincolo iară

Să ia înapoi prin arme şi scut

Moşia pierdută astă-vară“.

Regele Mihai, care aflase de la Radio Londra că ţara sa intrase în război, s-a grăbit să-i trimită o telegramă de felicitare lui Antonescu: „În clipa când trupele noastre trec Prutul şi codrii Bucovinei, pentru a întregi sfânta ţară a Moldovei lui Ştefan cel Mare, gândul se îndreaptă către Domnia Voastră, domnule general, şi către ostaşii ţării”.

După cum la 14 august 1916, România a intrat în război alături de Antantă pentru eliberarea Transilvaniei, tot un obiectiv naţional a fost urmărit şi la 22 iunie 1941. De această dată a vizat lupta alături de Axă pentru redobândirea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, teritorii naţionale, ocupate sub ameninţarea forţei de Uniunea Sovietică în iunie 1940.

Peste 71.000 de militari români au căzut în Războiul de Reintregire a Ţării, pornit in zorii zilei de 22 iunie 1941 si sfârșit tragic la 23 august 1944, act ce a trimis în lagarele de exterminare sovietice 114.000 militari romani, făcuți prizonieri de război ai Armatei Roșii.

Conform arhivelor militare, numai în perioada 22 iunie-15 iulie 1941, s-au înregistrat 2.320 morți, 7.962 raniți si 3.492 dispăruți.

După 33 zile de razboi, întreaga Basarabie și Bucovina de nord erau eliberate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.