Pe 6 martie 1945, instalarea guvernului Petru Groza la presiunea Moscovei a însemnat instaurarea regimului comunist în România. În urmă cu exact 70 de ani, Petru Groza depunea jurământul de prim-ministru în faţa Regelui Mihai.
La finalul lunii februarie 1945, comuniştii au convocat la Bucureşti, pentru ziua de 24 februarie, un uriaş miting împotriva guvernului. Peste 25.000 de oameni, conduşi de Ana Pauker, se revarsă în piaţa din faţa Guvernului şi a Palatului Regal. Sovieticii pun la cale o diversiune: trag câteva focuri de armă în mulţime, omoară oameni şi apoi îl acuză pe prim-ministru că a dat ordin armatei să tragă.
În acest context, sovieticii decid să înlocuiască guvernul, aşa că adjunctul ministrului sovietic de Externe, Andrei Vîşinski, îl impune pe Petru Groza, omul ruşilor. În faţa tancurilor sovietice care patrulau pe străzile Bucureştiului, cu Armata, Poliţia şi Jandarmeria controlate de comunişti şi fără nici un aliat occidental alături, regele Mihai este obligat să îl desemneze premier pe Petru Groza. Comuniştii, o mână de oameni, formează singuri guvernul, lăsându-i pe dinafară pe liberali şi pe ţărănişti.
Primul pas odată făcut, comuniştilor nu le-a fost foarte greu ca, în următorii ani, să preia controlul total şi exclusiv al ţării: au falsificat alegerile parlamentare din 1946, i-au arestat pe liderii Partidului Naţional Liberal şi ai Partidului Naţional Ţărănesc, au interzis orice partid de opoziţie şi, în final, l-au alungat şi pe rege din ţară. Ceea ce a început la 6 martie 1945 s-a finalizat la 30 decembrie 1947 cu proclamarea Republicii Populare Române şi avea să dureze aproape jumătate de secol.