Cel mai de incredere angajat al Consiliului Judetean Cluj a fost considerat de catre Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) Razvan Pop, fostul sef de cabinet al lui Horea Uioreanu si suspect in dosarul “Fany”. Potrivit ziardecluj.ro, Razvan Pop este (inca) detinatorul unui certificat ORNISS, ceea ce ii confera acces la documente cu caracter secret si strict secret si care se elibereaza numai persoanelor demne de incredere, dupa o verificare amanuntita. Cel care are acces la informatii clasificate este acum suspect intr-un dosar al DNA Cluj.
Razvan Pop are acces, prin certificatul eliberat de ORNISS, la documente cu caracter secret si strict secret. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au declarat pentru Ziar de Cluj ca Pop avea nevoie de acest certificat deoarece era seful de cabinet al presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu.
Acest certificat este, practic, un aviz al structurilor de informatii ale Romaniei, fara de care nicio persoana nu poate ocupa o functie ce presupune accesul la informatii care pot fi considerate ca tinand de siguranta nationala. Certificatul ORNISS permite celor care il poseda sa detina acces la informatiile confidentiale considerate secrete de stat.
Documentul este obtinut dupa verificari amanuntite atat ale solicitantului, cat si ale familiei si anturajului sau. Cu alte cuvinte, persoanei care doreste sa obtina accesul la informatii cu caracter strict secret, ii sunt verificate toate cunostiintele si rudele pentru a nu avea legaturi si interese incompatibile cu obtinerea certificatului. Se completeaza un chestionar care contine intrebari referitoare la existenta unor momente biografice care ar face discutabila obtinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de munca si asa mai departe, inclusiv la legaturile extraconjugale, care bineinteles trebuie declarate.
In plus, pe langa multele cerinte care trebuiesc indeplinite, cel care vrea sa obtina accesul la informatii secrete trebuie sa nu sufere afectiuni fizice sau mentale, care pot cauza deficiente de comportament sau pot transforma persoana, in mod neintentionat, intr-un „factor de risc”.
In plus, se arata pe site-ul oficial ORNISS, „candidatul” este verificat daca are serioase probleme financiare sau are un nivel de trai scazut, este dependent de folosirea alcoolului sau a drogurilor, are sau a avut comportamente promiscue sau deviatii sexuale, care pot genera riscul ca persoana in cauza sa fie vulnerabila santajului sau altor presiuni. Tot pentru a evita eventualele presiuni care pot fi exercitate asupra sa, celui care doreste un certificat ORNISS ii sunt verificate la sange rudele si persoanele apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabila de catre serviciile de informatii straine si care au interese ostile securitatii statului sau a Aliantei Nord-Atlantice (NATO).
Intre timp, Razvan Pop, pe care ORNISS l-a considerat un om de incredere si care a trecut toate testele la care a fost supus, pentru eliberarea certificatului, face obiectul unei cercetari penale.
Acelasi Razvan Pop care are acces la informatii clasificate, este suspect intr-un dosar de cercetare penala, instrumentat de procurorii DNA Cluj. Fostul angajat al CJ Cluj este acuzat ca a intervenit pentru patronii firmei Fany pe langa membrii comisiei paritare din cadrul institutiei, pentru a facilita castigarea licitatiei pentru rutele intrajudetene de catre firma de transport.
Consilierul si finul presedintelui Consiliului Judetean Horea Uioreanu, Razvan Pop, a influentat decizia Comisiei paritare din CJ in favoarea Fany in atribuirea licentelor de traseu. Astfel, Stefan Cadar, patronul Fany, i-a promis 10.000 de euro pentru aceasta favoare si i-a achitat 6.000 de lei.
Iata ce arata DNA despre Razvan Pop intr-un act oficial:
“Se mai retine in actele de inculpare, exclusiv in ce priveste pe inculpatul CES (Cadar Eronim Stefan – n.red.) savarsirea infractiunii de cumparare de influenta in contextul in care, la sfarsitul lunii decembrie 2013, acesta a apelat la sprijinul unui f. (functionar, n.r. este vorba de Razvan Pop) pentru a-l determina ca prin influenta de care acesta se bucura, f. (functionarul n.r.) care este suspect in aceasta cauza penala si care a fost audiat in cursul zilei de ieri si a recunoscut imprejurarile pe care le relateaza si care sunt consemnate in acte si fac obiectul inculparii. Inculpatul Cadar a apelat la acest functionar, i-a solicitat sa intervina la… promitandu-i suma de 10.000 de euro daca va reusi sa persuadeze pe acestia pentru a emite propunerea de atribuire a licentelor in forma in care actele venisera de la Bucuresti in prima etapa a licitatiei, care, dupa cum a aratat, fusese deja aranjata de maniera la care au convenit inculpatii. Se retine ca din aceasta suma de 10.000 de euro, inculpatul a platit acestui suspect suma de 6.000 de lei pana in prezent”.
Pop si-ar putea pierde certificatul ORNISS
In urma faptului ca Razvan Pop este suspect in acest dosar, el si-a dat, ulterior, demisia de la Consiliul Judetean Cluj. Acest lucru ar putea duce si la anularea certificatului ORNISS, deoarece institutia va trebui sa depuna cerere pentru o alta persoana, care sa aiba acces la informatii clasificate.
“Institutia noastra a sesizat ORNISS despre faptul ca Razvan Pop nu mai este angajat la noi. Urmeaza sa fie desemnata o alta persoana pentru elierarea certificatului”, a declarat Cornelia Trif, purtator de cuvant in cadrul CJ Cluj.
In mod normal, certificatele ORNISS au o valabilitate de trei ani, insa structurile de informatii pot cere oricand reevaluarea dosarului.
La data obtinerii, „nu avea legaturi si interese incompatibile cu obtinerea certificatului”, dar dupa i-au crescut.