Ciprian Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, propus de USR PLUS, spune că nu e nicio problemă, pentru că „Există un buget micuț numit Soluții care ajută anumite instituții ale statului să-și rezolve, cu cercetare românească, anumite probleme, cele generice. Banii vin tot de la stat, din buget. În loc să vină de la Armată, vin de la noi, nu-i nicio problemă”.

În schimb, cercetătorul Octavian Micu, afirmă că „E ca și cum cineva vine la Ministerul Cercetării și îi spune: vreau să faci asta pentru mine, dar pe banii tăi, iar cei din ministerul Cercetării spun: Da, să trăiți”.

Cum au ajuns 9 din 12 proiecte la instituțiile militarizate? „Banii se împart după discuții interministeriale în care se decid aceste teme de interes”,  a explicat Adrian Curaj, directorul UEFISCDI. Vă prezentăm lista proiectelor de cercetare pe care Ministerul Cercetării a anunțat pe 22 iunie că le va finanța cu 70 de milioane de lei. Se așteaptă ca echipele de cercetători, fie din institutele de cercetare, fie din universități sau din alte entități, să vină cu propuneri de rezolvare a temelor. În fiecare an au loc una sau două astfel de competiții.

Lista primei competiții din acest an:

Din 12 proiecte lansate de Ministerul Cercetării, 9 sunt pentru SRI, Armată, SPP, STS și MAI!


  1. Transformarea unui volum masiv de date și informații geospațiale în intelligence acționabil – Ministerul Apărării Naţionale – 6 milioane de lei;
  2. Dezvoltarea și implementarea unei soluții moderne de înlocuire a sistemelor de propulsie la navele purtătoare de rachete ale Forțelor Navale Române – Forţele Navale Române – 10 milioane de lei;
  3. Simulator complex pentru dezvoltarea, testarea și validarea metodelor și mijloacelor de reacție, specifice forțelor de intervenție, în cazul amenințărilor și riscurilor asimetrice care se produc în zone urbane – Ministerul Afacerilor Interne – 15 milioane de lei;
  4. Instrumente automate de detecție a comportamentelor anormale în rețelele de calculatoare – Serviciul Român de Informații – două milioane de lei;
  5. Identificarea comportamentului neobișnuit al persoanelor în fluxuri video – Serviciul Român de Informații – două milioane de lei;
  6. Identificarea persoanelor în fluxuri video, folosind biometria siluetei – Serviciul Român de Informații – două milioane de lei;
  7. Sistem pentru analiza și evaluarea riscurilor din spațiul extraatmosferic (RoSSA) – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – 6 milioane de lei;
  8. Suport pentru sisteme spațiale militare – Ministerul Apărării Naționale – 3 milioane de lei;
  9. Realizarea Centrului Național de Referință în domeniul comunicațiilor cuantice Quantec – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – 7,5 milioane de lei;
  10. Platformă specializată în identificarea și evaluarea indicilor de alertă timpurie pentru gestionarea situațiilor de criză – Serviciul de Protecție și Pază – 7,5 milioane de lei;
  11. Sistem informatic de transcriere în timp real a vorbirii în text pentru limba română și recunoașterea stărilor emoționale în apelurile de urgență 112 – Serviciul de Telecomunicații Speciale – două milioane de lei;
  12. Dezvoltarea unui sistem aerian distribuit „data fusion” – „remote sensing” pentru identificare și caracterizare situații de urgență în zone nesegregate – Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – 7 milioane de lei.
    Citeşte întreaga ştire: Din 12 proiecte lansate de Ministerul Cercetării, 9 sunt pentru SRI, Armată, SPP, STS și MAI!

Armata și SRI sunt în frunte, cu câte 3 proiecte fiecare

Lista a rezultat din competiția intitulată Soluții, deschisă de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). De apelul pentru finanțare s-a ocupat Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Dintre cele 12 teme de cercetare, 9 au fost adjudecate de instituțiile de forță, care vor lua 50 de milioane de lei din bugetul de 70 de milioane.

Din banii cercetării vor fi finanțate proiecte pentru:

3 – Armată (Ministerul Apărării Naționale și Forțele Navale Române)
3 – Serviciul Român de Informații 1 – Ministerul Afacerilor Interne
1 – Serviciul de Pază și Protecție 1 – Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Octavian Micu: „Vreau să faci asta pentru mine” – „Da, să trăiți!” Instituțiile de forță cer, printre altele, îmbunătățiri la propulsia navelor care poartă rachete, software-uri dedicate identificării persoanelor sau comportamentelor anormale din fluxuri video, un simulator pentru metodele și mijloacele de reacție ale forțelor de intervenție în cazul amenințărilor și riscurilor din orașe. Cum văd unii cercetători această linie de finanțare? „Competițiile astea sunt ca și cum cineva vine la Ministerul Cercetării și îi spune: vreau să faci asta pentru mine, dar pe banii tăi, iar cei din Ministerul Cercetării spun: Da, să trăiți”, a spus pentru Libertatea Octavian Micu, cercetător în fizică și autorul blogului d-ale-cercetarii.ro.

Ministrul cercetării, Ciprian Teleman, argumentează că banii vin oricum din aceeași pălărie – bugetul statului. Prin urmare, nu contează că sunt din bugetul ministerului său sau din cel al Armatei, în final tot la cercetători ajung.

Redăm dialogul cu acesta: Libertatea: Domnule ministru, de ce trebuie plătite din bugetul Cercetării proiecte de la ministere care au bugete mult mai mari decât cel al cercetării?

Ciprian Teleman: Statul român alocă o sumă de bani pentru cercetare în general. Ea e sub forma mai multor tipuri de finanțări. De exemplu, unul este finanțarea infrastructurilor tipice pe care le are statul român, apoi este planul național de cercetare, PN3, sub formă de competiții. Sunt competiții pentru tinere echipe de cercetători, sunt competiții pentru postdoctorat, pentru dezvoltare instituțională și pachetele de informații sunt publicate, iar echipele, institutele aplică la ele.
Citeşte întreaga ştire: Din 12 proiecte lansate de Ministerul Cercetării, 9 sunt pentru SRI, Armată, SPP, STS și MAI!

Nu din bugetul Cercetării se dau bani unei anume instituții, ci din bugetul Cercetării, entitățile de cercetare cercetează pentru instituțiile statului român. Deci banii se duc la institute, nu se duc la acele instituții.

Dar beneficiarii sunt acele instituții.
– Da, dar din același buget, bugetul României, nu din alt buget. Că bugetul se duce direct la MApN și MApN contracta de capul lui cercetare sau bugetul a venit la bugetul Cercetării care organizează competițiile, pentru că e autoritatea publică și care trebuie să facă așa ceva, banii respectivi se duc tot la entități de cercetare care sunt acreditate de Ministerul Cercetării. Pălăria e aceeași, e bugetul public.

Banii merg 100% în cercetare. 100%. Banii nu merg la beneficiari, nu merge la acele ministere niciun sfanț, banii ajung la cei care pot livra soluții. Tot la institutele noastre ajung banii.
Ofertanții de proiecte vor fi tot institutele de cercetare sau entitățile private de cercetate. Doar temele sunt propuse de acele ministere. Directorul spune că ministerele beneficiare ar putea să vină cu bani Adrian Curaj, director general al UEFISCDI, unitatea executivă care realizează competițiile, crede că ar putea totuși și cei care vin cu temele să dea o parte din bani.


Sursa: librtatea.ro

Sursa foto: liberatea.ro

Citește și: Președintele Academiei Române cere Ministerului Educației rezilierea unui protocol ”care riscă să fie utilizat în scopuri străine de interesul național”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.