Luni 3 octombrie, anul educaţional 2016-2017 a debutat în sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj cu un spectacol artistic de ţinută – susţinut de experţi, cursanţi, absolvenţi şi formaţii ale şcolii – menit să marcheze în mod festiv noul an de studiu. Amfitrionii spectacolului au fost actorul Petre Băcioiu şi Grigore Sâmboan, referent al Şcolii de Arte, iar cei doi, pe tot parcursul evenimentului, au reuşit să menţină „tonusul” publicului prezent în număr mare în sală, contribuind la realizarea unor momente de excepţie.
Manifestările au debutat cu un program de muzică clasică, susţinut de cursanta Olimpia Mihaela Damşa, anul II la clasa de pian a expertului Olga Bordas, laureată a mai multor concursuri de profil, cea mai recentă confirmare a talentului său fiind obţinerea premiului I la Festivalul-concurs „Arte şi Tradiţii Româneşti” – Slatina 2016.
A urmat recitalul de muzică uşoară al experţilor şi cursanţilor participanţi la Tabăra de Toamnă, ediţia a VIII-a, de la Albac, judeţul Alba, cu un program pregătit special pentru acest eveniment. Au creat clipe de reală emoţie soliştii Sorin Beldean, Alexandru Madussi, Adela Savu, Maria Suciu, Raul Bedeoan, Liana Şuteu, Mihai Ursu şi Lavinia Adam, instruiţi de experţii Maria Marina Simionescu şi Petrovici Tunde. În faţa unui public preponderant tânăr şi entuziast, soliştii au fost acompaniaţi de formaţia „Recovered” alcătuită din: Tobias Tonea, Elisei Mureşan, Albert Adiaconiţei şi Andrei Bonţan, sub conducerea muzicală a lui Rareş Suciu.
A urmat lansarea numărului 6 al revistei MAKING OF, însumând fotografii realizate, în marea lor majoritate, de către Liciniu Medan, la cele aproximativ 70 de evenimente culturale şi artistice, susţinute pe parcursul anului trecut de către experţii şi cursanţii Şcolii Populare de Arte Cluj. Acestea au constat în: expoziţii, spectacole, concursuri, schimburi de experienţă cu şcoli similare din ţară sau din exteriorul României – până la tabere de creaţie sau şezători în care au fost reconstituite obiceiuri populare. Tocmai despre o astfel de tabără de creaţie, cea de arte plastice de la Căşeiu-Dej, organizată în perioada 4-9 iulie 2016 a vorbit d-na Felicia Răceanu, expertul secţiei de arte plastice Turda, care a caracterizat tabăra ca pe „o adevărată gură de ozon estetic, cu surse de inspiraţie deosebite”, recomandând spectatorilor să admire lucrările taberei, expuse special pentru acest eveniment, în Galeria „Chipurile Clujului”.
„Înainte de a începe activitatea acestui an vrem să-l încheiem frumos pe cel trecut”, a declarat dl. Vasile Corpodean, managerul instituţiei şi a înmânat diplome şi medalii „Prietenii Artelor” colegilor merituoşi care au avut contribuţii la bunul mers şi reuşitele instituţiei sau au susţinut constant activităţile şcolii: d-na Felicia Duma – secretară a Şcolii de Arte Cluj de nici mai mult, nici mai puţin de 10 ani, Florin Ciobanu – instructor neobosit de jocuri populare, renumit culegător de folclor, Petrică Pleşca – expertul clasei de taragot – saxofon, Doina Miclea – expert al claselor de teorie – solfegiu al secţiilor externe Gherla-Dej, Tunde Petrovici – expert al clasei de canto muzică uşoară, Dinu Ban – instructor coregraf al cursului de jocuri populare, secţia externă Floreşti şi, nu în ultimul rând fostului referent cultural Călin Prodan, retras în învăţământul superior clujean.
În continuare, pe scenă au urcat și tinerii cursanţi şi absolvenţi ai secţiei de canto muzică populară, participanţi la Tabăra de Toamnă de la Albac, sub coordonarea experţilor Ana Strîmtureanu şi Felix Gălan: Andreea Dulău, Simona Cucuruzan, Andrei Bonţe, Alexandra Vereş, Ioana Budae, Diana Rodilă, Vasile Câmpan, Larisa Mureşan, Nicuşor Butilcă, Dana Secheli. A acompaniat cu profesionalismu-i binecunoscut, taraful „Vatră de Dor” condus de Iancu Pop. Momentul i-a prilejuit actorului Petre Băcioiu o rememorare a unei clipe inedite petrecută astă-vară, cu ocazia turneului în Elveţia al Ansamblului „Vatră de Dor” al Şcolii de Arte: „Acolo, la o altitudine de peste 2.000 de metri, înconjuraţi de vârfuri muntoase de peste 3.000 am trăit cu toţii, elveţieni şi români deopotrivă, o senzaţie cu adevărat unică: au răsunat efectiv Alpii la sunetul magic al taragotistului Vasile Chiorean”.
După evoluţia tinerilor interpreţi de muzică populară au urmat jocuri populare din zona Dealurilor Clujului, prezentate de dansatorii ansamblului coregrafic „Vatră de Dor”, instruit de Viorel Dragomir. „Acest dans şi alte asemenea lui au fost prezentate la Chişinău, după turneul din Elveţia, de la finalul lunii august a acestui an. Am avut cinstea să fac parte din delegaţia Consilului Judeţean Cluj, condusă de dl. Vakar Istvan şi-n care s-au aflat d-na Sorina Stanca, manager al Biblioteciii Judeţene „Octavian Goga”, precum şi dl.Vasile Corpodean, managerul şcolii noastre, alături de conducerea instituţiei – şi am rămas impresionat de modul în care cei de peste Prut au receptat toate momentele noastre de joc şi de muzică vocală”, a declarat în încheiere Grigore Sâmboan, co-prezentatorul evenimentului.
În anul 2016-2017 la Școala de Arte „Tudor Jarda” vor studia aproximativ 900 de cursanți. Instituţia de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj are o activitate de peste 60 de ani și desfăşoară programe de educaţie permanentă în patru domenii: muzică, arte vizuale, arte dramatice şi coregrafie.