CJ Cluj cheltuiește peste 150.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate, refăcut, necesar pentru alimentarea cu energie electrică a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Contractul a fost semnat cu firma Electro Energetica SRL din Cluj Napoca patronată de Paul Ioan Lacan. Soția lui Lacan, Ioana Mihaela Lacan, a fost patroana firmei Sinfor Grup, o societate care a emis bilete la ordin fără acoperire. De acest proiect se leagă nenumărate probleme printre care pot fi amintite faptul că administrația județeană trebuie să returneze peste 15 milioane de euro în situația în care valoarea proiectului a crescut la peste 22 milioane de euro. De pe urma acestui proiect, firma Electro Energetica a mai luat de la CJ Cluj aproape un milion de lei.

 

În ultima ședință a administrației județene s-a aprobat alocarea a 156.221 de euro pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, etapă necesară pentru racordarea la energie electrică a CMID Cluj.

Firma care va primi acești bani este SC Electro Energetica din Cluj Napoca, firmă patronată de Ioan Lacan, soțul Ioanei Lacan, fosta patroană a Sinfor Grup, firmă din Cluj Napoca acuzată că a tras câteva țepe, a concediat angajații și a vândut firma.

Electro Energetica nu este la prima afacere cu administrația județeană, pe baza unor contracte adiacente proiectului CMID, societatea câștigând aproximativ un milion de lei.

”Proiectarea racordului electric a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj se derulează în baza Contractului de Servicii nr. 36/13464 din 17.08.2012, încheiat de Consiliul judeţean Cluj cu S.C. ELECTRO ENERGETICA S.R.L. Ca urmare a realizării documentaţiei tehnice, proiectantul a stabilit valoarea estimată pentru lucrările necesare realizării acestei investiţii la 514.917,46 lei inclusiv TVA. Proiectarea racordului electric a Stației de transfer deşeuri Huedin s-a derulat în baza Contractului de Servicii nr. 37/13465 din 17.08.2012, încheiat de Consiliul judeţean Cluj cu S.C. ELECTRO ENERGETICA S.R.L. Ca urmare a realizării documentaţiei tehnice, proiectantul a stabilit valoarea estimată pentru lucrările necesare realizării acestei investiţii la 337.712,65 lei inclusiv TVA, iar durata necesară execuţiei la 1,5 luni. Proiectarea racordului electric a Stației de transfer deşeuri Mihai Viteazu s-a derulat în baza Contractului de Servicii nr. 38/13466 din 17.08.2012, încheiat de Consiliul Județean Cluj cu S.C. ELECTRO ENERGETICA S.R.L. Ca urmare a realizării documentaţiei tehnice. proiectantul a stabilit valoarea estimată pentru lucrările necesare realizării acestei investiţii la 51.210,48 lei inclusiv TVA, iar durata necesară execuției la 1,5 luni”, arată o documentație a CJ Cluj.

 

Soțiile au emis bilete la ordin fără acoperire

SC Electro Energetica este deținută de LACAN IOAN PAUL, care face afaceri împreună cu Alin Petrișor Sarca, cei doi fiind asociați în cadrul firmei LS Electro.

Soțiile celor doi, Ioana Mihaela Lacan  și Violeta Sarca au fost asociate, împreună cu Nicoleta Radu, în cadrul Sinfor Grup, firmă care acum este radiată.

Avocatul Marius Coltuc spune că firma Sinfor Grup a emis o serie de bilete la ordin fără acoperire pentru ca, ulterior, cele trei femei să vândă afacerea. ”Din aprilie 2009, o parte dintre cei care au livrat marfă societăţii Sinfor Group au constatat că nu-şi mai pot încasa banii la termenul stabilit. În perioada aprilie 2009 – octombrie 2009, s-au contabilizat nu mai puţin de 28 de incidente majore de plată cu Bilete la Ordin, iar din februarie 2010 e numărul acestora a început să crească, ajungând, în iunie 2009, la un total de 78 de incidente majore. Suma totală refuzată la plată aferentă acestor incidente s-a ridicat la 899.560,08 de lei, valoare la care se mai adaugă 95.083,25 de lei, suma aferentă altor 7 incidente minore. În aprilie 2010 au început să apară şi incidente majore la plata cu cecuri. În perioada aprilie – iunie 2010, în dreptul societăţii s-au înregistrat 4 astfel de incidente, totalul sumei refuzată la plată ridicându-se la 47.746,10 de lei. În mai 2010, cele trei asociate au vândut societatea către Renata-Claudia Vitan, care a devenit și administrator, iar sediul social al firmei a fost  mutat din Cluj-Napoca în comuna Apahida. Însă, fostul management a mai emis două cecuri, deşi firma se afla în interdicţie bancară, instrumentele respective fiind, prin urmare, refuzate la plată”, arată avocatul.

 

Denunțătorul lui Udrea face prima celulă

În septembrie, CJ Cluj anunța că de finalizarea primei celule din cadrul CMID Cluj se va ocupa firma Kranz Eurocenter din Pitești care va primi aproximativ 24 de milioane de euro. Este deținută în proporție majoritară și administrată de Corin Boian. Celălalt acționar minoritar este cetățeanul german KLOOS GEORG. Această firmă a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 41 de milioane de lei, dar și datorii acumulate în valoare de 28,8 milioane de lei.

Întâi, trebuie menționat că omul de afaceri Corin Boian are succes la contractele publice. Spre exemplu, Primăria Lupeni, din judeţul Hunedoara, a atribuit asocierii Termogaz Company – Acomin – Kranz Eurocenter un contract de 152,9 milioane lei fără TVA (37,3 milioane euro) pentru execuţia infrastructurii de agrement a staţiunii turistice Straja Lupeni.

Tot Kranz eurocenter a câștigat, în urma unei contestații, construcția unei pârtii de ski din județul Bistrița care aproape că nu are înclinație. Aici, valoarea contractului este de aproximativ 24 de milioane de lei. De asemenea, Kranz Eurocenter este antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte din România, un proiect de 70 de milioane de euro, realizat in proporție de 15-20% în Parâng.

Pe de altă parte, Boian este denunțător în dosarul Gala Bute, în cadrul căruia elena Udrea a fost trimisă în judecată. Potrivit propriilor declarații de la dosar, Boian a susținut că ”la data convenită cu Adrian Gărdean, cred că în cursul lunii octombrie 2011, am venit la Bucureşti având asupra mea suma de 600.000 de euro. Banii erau în numerar, în bancnote mari, cred că numai de 500 de euro, pentru a ocupa un volum cât mai mic. M-am întâlnit cu Adrian Gărdean la biroul acestuia, de la Aviaţia Utilitară din Băneasa, iar în prezenţa mea acesta a pus în geantă 300.000 de euro.

De aici, ne-am deplasat împreună, cu maşina mea, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Piaţa Constituţiei, în apropiere de Palatul Parlamentului. Am ajuns aici în prima parte a zilei, dar nu pot preciza ora. Eu am aşteptat în maşină, iar Adrian Gărdean a intrat cu geanta cu bani în clădirea ministerului, din cât îmi amintesc prin intrarea din faţă, dinspre Piaţa Constituţiei. Adrian Gărdean s-a întors după cel mult o oră, fără geantă şi mi-a spus că a dat-o domnului Gheorghe Nastasia, aşa cum planificasem”, arată patronul Kranz Eurocenter în declarația de la DNA.


Proiect tras de păr

Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, demarat în 2011, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), este realizat în cea mai mare parte din fonduri europene, de 60 de milioane de euro.

Cele mai mari întârzieri la proiect, după 5 ani, se înregistrează la construirea CMID, unde Consiliul Județean Cluj a reziliat în 2014 contractul cu vechiul constructor, asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service. Specialiştii CJ Cluj estimează că acest centru va fi gata în 2017. Întârzierile la finalizarea depozitului ecologic de deşeuri le creează, însă, mari probleme multor primării de oraşe şi comune din judeţ, ce plătesc bani mai mulţi ca să transporte deşeurile menajere în alte judeţe din zonă.

Există şi o veste bună. Acest proiect a fost acceptat de către Autoritatea de Management şi de Comisia Europeană şi poate să fie finanţat în continuare, până la atingerea valorii contractate, din exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu vor fi pierduţi de la nivelul Clujului banii europeni aferenţi proiectului.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.