Majoritatea membrilor Parlamentului European au aprobat înființarea Parchetului European, instituție care va asigura o mai bună protecție a fondurilor europene, a anunțat Comisia Europeană.
„Noul Parchet European (…) se va asigura că infractorii sunt aduși în fața justiției, iar banii cheltuiți în mod necorespunzător vor fi recuperați mult mai rapid”, se afirmă într-un comunicat al Comisiei.
Bruxellesul a precizat că „organismele existente ale UE, cum ar fi Oficiul de Luptă Antifraudă al UE –OLAF – nu pot efectua urmăriri penale în statele membre, ci trebuie să predea dosarele organismelor naționale”.
În comunicat se mai afirmă că Parchetul European are competențe în materie de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, însă este posibil să i se încredințeze și „urmărirea penală a infracțiunilor teroriste transfrontaliere”.
Comisia Europeană ar urma ca anul următor să stabilească pașii următori către o viitoare extindere a atribuțiilor noului Parchet European.
În cadrul Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din luna iunie, 20 de state UE, inclusiv România, au convenit asupra unei abordări generale a regulamentului pentru noul Parchet European.
După aprobarea de către Parlamentul European, regulamentul urmează să fie adoptat de JAI în ședința din data de 12 octombrie.