Când ni se promite marea cu sarea în lupta împotriva corupţiei, adevăraţii rechini cu gulere albe şi mulţi cu ochi albaştri ne sfidează zilnic. Cum se face că lupta anticorupţie din România este ţinta unui contract comandat de cea mai influentă maşinărie de PSYOPS/operaţiuni psihologice din lume? De ce această presupusă luptă şi manipularea merg mână în mână? Este halucinant cât de degradată este o societate în care până şi filosofii devin sceptici…

 

Două firme din SUA şi Anglia, combat corupţia din România

Strategic Communications Laboratories (SCL), o companie londoneză şi firma americană Andreae & Associates s-au ocupat de lupta anticorupţie din România, după ce în 27 martie 2017, la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia pentru Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare FARA– Foreign Agents Registration Act, a fost declarat contractul dintre cele două companii, potrivit unor dezvăluiri ale jurnalistei Sorina Matei.

SCL Marea Britanie face parte din SCL Group, lider mondial în comunicaţiile bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică ce foloseşte tehnici de  PSYOPS/operaţiuni psihologice. Mai clar spus, foloseşte tehnici de dezinformare specifice teatrelor de operaţiuni militare şi care pretinde că poate influenţa opinia publică şi rezultatele alegerilor electorale, folosindu-se de profilarea psihologică a alegătorilor cu ajutorul datelor strânse de pe reţele sociale. Firma londoneză este implicată în Brexit şi alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, prin compania de analize de date Cambridge Analytica (grup de societăţi subsidiare SCL Group) care a cules informaţii private de la peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook din Statele Unite pentru dezvoltarea unor tehnici de sprijin pentru campania electorală a preşedintelui Donald Trump în 2016.

Firma Andreae & Associates este o altă puternică companie de consultanţă din Washington DC care se ocupă de relaţii strategice, bussines de intelligence şi consiliere în managementul riscurilor politice, fiind firma contractată de SCL Social pe teritoriul SUA pe tema luptei anticorupţie din România. Preşedintele Andreae & Associates, susţine că a mai lucrat în România cu partide politice şi a fost în Comisia de Supraveghere a Informaţiilor din Senatul SUA

Fondată în 1991, firma îl are ca preşedinte şi fondator pe Charles N. Andreae III care susţine că a lucrat 13 ani în Congresul SUA, dintre care 4 ani în Comisia de Supraveghere a Informaţiilor din Senatul SUA şi alţi 5 ani a fost şef de cabinet al senatorului SUA, Richard Lugar. Firma lui Charles Andreae susţine că a colaborat atât cu republicanii cât şi cu democraţii şi apoi a ajutat la formarea/antrenarea partidelor politice: 2 ani în Bulgaria, 2 ani în România şi 2 ani în Africa de Sud, Charles N. Andreae III, ca preşedinte al Andreae & Associates este şi cel care semnează contractul cu SCL Social referitor la lupta anticorupţie din România. Charles N. Andreae III este şi directorul executiv al Bell Pottinger, asistând Departamentul Apărării într-un program clasificat în Orientul Mijlociu.

 

60.000 de dolari pe lună pentru lupta anticorupţie din România

Contractul dintre cele două companii ce a fost depus la Departamentul de Justiţie al SUA arată că SCL Social din Londra, firma de cercetare şi documentare axată pe alegeri şi campanii, parte a SCL Group, a angajat pe 17 Martie 2017 firma Andreae & Associates din Washington DC ca să furnizeze “relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri publice pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România”. “Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social”, se arată în contract, potrivit aceleiaşi surse.

În schimbul serviciilor funizate, SCL Social din Londra a plătit către Andreae & Associates din Washington DC suma de 60.000 de dolari pe lună.

Documentul depus la Departamentul de Justiţie al SUA mai stipulează existenţa şi a unui acord de confidenţialitate, semnat încă din 9 Martie 2017, înainte de încheierea propriu zisă a contractului, între Andreae & Associates şi firma sa mamă, Global Strategy Limited.

Nu se ştie cine este sau cine sunt clienţii români care au angajat şi plătit SCL Marea Britanie pentru a încheia acest contract de lobby în Statele Unite şi nici dacă această acţiune este parte dintr-o strategie mai amplă pe care o desfăşoară SCL în folosul misteriosului angajator.

nigel oakes

Fondatorul SCL, specializat în influenţarea comportamentului uman

Nigel Oakes, celebrul PR fixer britanic şi consultant politic, este fondatorul SCL. După ce a studiat psihologia, a fost producător la Monte Carlo TV iar după ce a stat 2 ani la compania Saatchi&Saatchi, în 1990 a pus bazele Institutului de Dinamici Comportamentele, mai întâi la universitate, apoi ca entitate separată- centru de excelenţă şi studiere a comportamentului pentru comunicarea strategică. În 1992, a înfiinţat o firmă Marketing Aromatics, specializată în influenţarea comportamentului consumatorului prin folosirea de arome. “Mirosurile pot influenţa atitudinile şi, prin urmare, şi comportamentul”, spunea Oakes la lansare. Însă spre sfârşitul anilor ’90, Oakes a devenit interesat în ceva mai mult decât să vândă produse: a început să vândă politicieni. Aşa a fondat SCL-Laboratoarele de Comunicare Strategică la Londra şi a câştigat în 1999 un contract ca să crească reputaţia preşedintelui Indoneziei de atunci.

A plecat la Jakarta şi a pus la punct un centru de operaţiuni SCL, descris de The Guardian, în asemănare, cu centrele de operaţiuni din filmele cu James Bond. Centrul a fost expus şi la showul anual de Apărare şi Securitate Intenaţional, în încercarea de a câştiga contracte militare. Şi a câştigat. SCL a obţinut contracte guvernamentale cu Ministerul de Externe britanic ca să ajute la combaterea violentei propagande jihadiste din Pakistan. Pe măsură ce încheia mai multe contracte, SCL atrăgea lângă ea investitori puternici şi fonduri de investiţii. A câştigat apoi contracte cu Pentagonul ca să efectueze sondaje în Iran şi Pakistan şi un alt contract de 750.000 de dolari ca să ajute statele NATO să contracareze propaganda rusă din Europa de Est. “Operaţiunile psihologice erau o mare afacere şi oamenii pur şi simplu aruncau cu bani”, spune pentru The Guardian, o persoană familiarizată cu compania.

În acelaşi timp ce uimea zona militară, SCL îşi folosea abilităţile să ajute în câştigarea alegerilor. Câţiva politicieni din Caraibe au plătit foarte bine pentru serviciile SCL iar reputaţia lor a înflorit. Aşa s-a născut o altă companie, Cambridge Analytica, care a căutat să folosească date/informaţii în catalogarea psihologică şi democrafică a oamenilor- clasificându-i în diferite tipuri de personalităţi- astfel încât să-i conecteze în moduri care îi determină la diferite acţiuni.

Cambridge Analytica a intrat pe teritoriul american iar în 2014, potrivit datelor fiscale din SUA, a obţinut mai mult de 1 milion de dolari de la America Inc. iar misiunea era de “educare a americanilor despre valorile tradiţionale”. Preşedintele America Inc. este L Brent Bozell III, un simpatizant Tea Party. Robert Mercer, miliardarul american, un mare suporter al lui Donald Trump şi apropiat de Bozel dar şi Nigel Farage, fostul lider al Ukip au fost atât de impresionaţi de Cambridge Analytica, încât Mercer a devenit şi acţionar majoritar. Nigel John Oakes este în prezent acţionar al SCL Group, chief executive şi director în SCL Group, şi director şi acţionar al SCL Behavioural LTD, Iota Global LTD şi Behavioural Dynamics Holdings LTD.

 

Firma adusă în România de un clujean

Compania britanică este activă în România din 2011 când a înfiinţat o filială la Baia Mare, în Maramureş. Iniţial, reprezentantul acestei companii a fost băimăreanul Dan Avram Sabin Mureşan, fiul lui Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii ce a fost condamnat penal.

În primăvara lui 2011, Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii în guvernul Victor Ciorbea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. În acelaşi an, în septembrie, SCL Marea Britanie a creat şi a devenit acţionar unic al firmei Strategic Communications Laboratories SRL, cu sediul la cabinetul de avocatură al Dorinei Babiciu din centrul oraşului Baia Mare.

Hotărârea de înfiinţare a filialei româneşti a fost luată printr-un document semnat la Londra de către managerii britanici ai firmei: Alexander Nix, şeful Cambridge Analytica, şi Julian Wheatland, director al companiei. Administrator al subsidiarei a devenit Alexander Oakes, de la SCL Londra. La rândul său, Alexander Oakes l-a desemnat ca reprezentant local al SCL pe Dan Avram Sabin Mureşan, fiul fostului ministru intrat după gratii cu doar patru luni mai devreme.

Dan Mureşan s-a născut la Cluj în 1981 şi în 2011 muncea pentru firma britanică în campanii electorale din întreaga lume. Un an mai târziu, în toamna lui 2012, tânărul a murit în Nairobi, Kenya, unde SCL desfăşura o campanie de influenţă pentru politicianul care avea să devină preşedintele acestei ţări africane. Membrii familiei cred că tânărul nu a avut o moarte naturală, tânărul de 32 de ani a fost găsit cu un pahar de vin lângă el şi cu televizorul deschis.

„Vineri seara, a luat masa cu toţi membrii staff-ului său, iar sâmbătă avea întâlnire cu aceştia la o partidă de golf. Pentru că nu a mai apărut, colegii s-au dus după el în cameră. Era întins pe canapea, cu laptopul în braţe, cu un pahar de vin roşu lângă el şi cu televizorul deschis”, declara la acea vreme pentru evz.ro, tatăl tânărului, Ioan Avram Mureşan care se afla după gratii.

El mai spunea că Dan era la final de mandat, pe actualul contract, unde îi făcea campanie candidatului din partea opoziţiei, la alegerile prezidenţiale din Kenya. Dan Mureşan nu suferea de nicio boală. Un detaliu important îl reprezintă faptul că Dan Mureşan s-a dus în Kenya pentru a-l înlocui pe un coleg de-al său, care murise subit, tot din cauza unui infarct. Ciudat e faptul că şi colegul lui Dan avea sub 35 de ani şi nu suferea de boli cronice.

Reprezentantul actual al SCL în România este Peter Imre, ginerele ministrului de externe Teodor Meleşcanu, fost angajat al Philip Morris România şi lobbyst pentru industria tutunului în ultimii 20 de ani.

peter imre net

Peter Imre se cam bâlbâie

Într-o altă investigaţie realizată de Sorina Matei pe această temă, jurnalista a luat legătura cu Peter Imre, actualul preşedinte al SCL România, întrebându-l dacă ştie de vreun contract făcut de SCL pe tema luptei anticorupţie de la noi din ţară. Deşi în primă fază, răspunsul lui Imre a fost un ”nu” ferm, în cele din urmă, ginerele ministrului de externe a recunoscut că ştie de existenţa acestui contract, încercând chiar să o convingă pe jurnalistă să nu publice investigaţia până ce o mai luminează el despre subiect când se întoarce din concediu.

Totuşi, din conversaţia avută între cei doi, Peter Imre dezvăluie un aspect important. Confuz, acesta spune că el ar fi discutat cu cineva despre faptul că DNA ar avea nevoie de o reconstrucţie de imagine şi că SCL ar face faţă cu brio provocării, iar probabil cineva din jurul a preluat această idee.

Vă redăm o parte a declaraţiei:

”Nu, nu există aşa ceva. Nu! (ferm) Cineva, cineva…v-a dus, te-a dus sau nu ştiu, cineva ţi-a furnizat, nici măcar informaţii trunchiate, informaţii…Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da? Şi tot ce se aude prin oraş despre SCL cumva se duce înapoi la mine într-un fel sau altul. Oamenii aud, puţini de altfel în jurul meu şi….şi….probabil că cineva a zis că eu probabil….Adică nu eu probabil….Eu am discutat subiectul respectiv, aş fi auzit că probabil că DNA ar avea nevoie probabil de un…o…o…re-reconstrucţie de imagine. Şi că SCL ar fi cel mai bun pentru aşa ceva, doar că niciodată n-am avut discuţii cu nimeni despre tema asta, respectiv la modul oficial. Adică nu m-am dus, nu am avut o prezentare, nu am cerut întâlniri, nu am avut nimic. Dar probabil cineva din jurul meu cu care am discutat şi căruia i-aş fi spus ideea mea că DNA trebuie reformată ca imagine, probabil că cineva de acolo a zis că “băi, SCL face imaginea DNA”. Nu, nu… Nu are nicio legătură”.

După ce jurnalista Sorina Matei i-a explicat lui Peter Imre că nimeni nu i-a zis nimic, ci are contractul public făcut între SCL Social şi Andreae&Associates, însă fără a pomeni de DNA, ginerele lui Meleşcanu s-a simţit oarecum uşurat: ”Da, da, da, ăla este un contract public. N-are nicio legătură cu DNA”.

Întrebat de fondatorul companiei Andreae&Associates din Washington care susţine chiar pe site-ul firmei că a lucrat cu partide politice din România, Peter Imre spune că ”este foarte departe de realitate”.

”El în anii ’90 lucra pentru o fundaţie de diseminare a democraţiei prin ţările foste socialiste. Ceva fundaţie sau ceva ONG şi cu care făceau traininguri de democraţie pentru partidele care se formau atunci…Şi în contextul acesta am înţeles că fost o dată sau de două ori în România şi a ţinut nişte seminarii, dar dacă îl întrebaţi pentru ce partid a lucrat, nu ştie să numească partidul (…). Prin ’90, erau Peace Corp şi tot felul de organizaţii din astea de spioni americani care veneau şi care, în numele democraţiei, ţineau prelegeri. Şi asta a fost marea partidă a lor dar nu, n-am…”, mai dezvăluie Peter Imre.

 

Celebrul general Michael Flynn, consilier al SCL Group

Controversatul general Michael Flynn, fostul şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei Statelor Unite (DIA) a admis că a lucrat pentru SCL, lucru pe care-l omisese în declaraţiile de interese anterioare. George Maior, fostul şef al SRI şi actualul ambasador al României în Statele Unite ale Americii a declarat despre Micheal Flynn că îl cunoaşte foarte bine.

Flynn a fost pentru o scurtă perioadă de timp, la începutul anului, consilierul principal pe probleme de securitate al lui Donald Trump. A fost forţat să-şi dea demisia după ce a ascuns o serie de interacţiuni cu reprezentanţi ai guvernului rus dar şi fiindcă nu a declarat sume de bani primite de la ruşi sau de la afacerişti apropiaţi preşedintelui turc Erdogan.

Alexander-Nix Mark Zuckerberg 2018

Directorul Facebook, chemat să dea explicaţii. Şeful Cambridge Analytica, suspendat

Firma de analiză a datelor şi consultanţă Cambridge Analytica l-a suspendat marţi pe directorul general Alexander Nix pe durata unei anchete independente privind o emisiune a postului de televiziune Channel 4, informează DPA. Nix a fost înregistrat pe ascuns când se lăuda că a mituit şi a instigat la infracţiuni pentru influenţarea unor alegeri. Înregistrările televiziunii lasă să se înţeleagă că firma era dispusă să folosească mijloace de seducţie, să publice rapoarte false pe internet, să angajeze subcontractori nedeclaraţi şi să înfiinţeze instituţii false şi site-uri de internet pentru a obţine date.

Datele personale obţinute de Cambridge Analytica de la Facebook fac şi obiectul unor cereri formulate marţi de procuraturile din statul New York şi din districtul newyorkez Manhattan, în cadrul unei anchete comune. Corporaţia Facebook trebuie să pună la dispoziţie documente legate de încălcarea termenilor şi condiţiilor de utilizare a reţelei sociale cu acelaşi nume, precum şi copiile întregii corespondenţe cu Cambridge Analytica, afirmă o sursă confidenţială a agenţiei Reuters.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat de autorităţile din SUA şi Uniunea Europeană să dea explicaţii cu privire la riscul ca datele personale ale utilizatorilor să fie achiziţionate fără consimţământul lor. Ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, cotaţiile acţiunilor Facebook au scăzut luni, 20 martie, cu 6,8%, iar marţi cu încă 5,4%, ceea ce a redus valoarea pe piaţă a firmei cu zeci de miliarde de dolari.

charles Andreae

Aplicaţie PSYOPS la protestele din România?

Divizia operaţiuni sub acoperire a CIA şi Pentagonul, prin Direcţia Operaţii şi Comandamentul Forţelor Speciale, au remarcat că apariţia noilor tehnologii, cu impact asupra unor mase mari de oameni, ar fi adaptate la domeniul militar. Ceea ce a extins sfera confruntării militare, în alte medii neconvenţionale (informational, psihologic, etc), a condus la apariţia de noi procedee de acţiune, specifice acestor medii de confruntare şi la crearea de forţe neconvenţionale.

În cazul operaţiilor informaţionale PSYOPS nu se urmăreşte nimicirea fizică adversarului, ci influenţarea şi controlul gândirii lui. Distrugerile provocate prin PSYOPS se recunosc prin schimbări la nivel cognitiv, mental. Operaţiile informaţionale nu au ca ţintă individul, ci o zonă geografică cât mai mare, descrie un analist militar operaţiunea PSYOPS.

Dacă înainte ne întrebam dacă instituţiile româneşti au capacitatea de a organiza o operaţiune PSYOPS, ei uite că 60.000 dolari pe lună ar putea confirma această ipoteză. Protestele din România din 2017 s-au derulat prin reţelele de socializare şi prin transmisibilitate s-a reuşit să se adune peste 600.000 de români în principalele zece mari oraşe ale ţării. Mai mult ca niciodată, românii s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru a organiza mai bine protestele din ţară. România nu mai poate fi guvernată ca în anii ’90 şi trebuie înţeles că vechile metode de manipulare a opiniei publice nu mai funcţionează în era în care Facebook este, în acelaşi timp, un instrument de comunicare în masă.


Dacă se confirmă această ipoteză, nişte întrebări interesante ar fi: Cine din România face parte din această operaţiune? Cine e interesat de propaganda presupusei lupte anticorupţie? Cine a plătit 60.000 dolari pe lună unor firme specializate în PSYOPS?

6 COMENTARII

  1. Carmen draga, daca nu terminai la Spiru Haret iti puneai o intrebare simpla : de ce ar sprijini Peter Imre protestele impotriva PSD si ALDE ? El a mers cu socrul sau Melescanu la Budapesta, sa cimenteze prietenia Dragnea -Orban.
    Capisci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.