KGB-ul de la Tiraspol acuza un elev de la liceul roman „Lucian Blaga” de „terorism”

In ianuarie 2012, Alexandru Bejan, elev in clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol a fost citat la KGB-ul din Tiraspol, unde a fost fortat sa transcrie in mod exact textul unei scrisori necunoscute in limba rusa, pe o foaie A4, scrie www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.
Ulterior, la 29 februarie 2012, doi ofiteri ai KGB-ului l-au rapit de la Liceu, in timpul unei pauze, l-au urcat intr-un automobil si l-au dus la sediul securitatii de la Tiraspol. Acolo, Alexandru a fost obligat sa scrie un autodenunt si sa-si recunoasca vina in savarsirea unor „acte de terorism”. Iar, in cazul in care nu-si va recunoaste „vina”, acesta a fost ameninţat ca va fi dus la militie, unde fie va fi batut, fie va fi inchis pe un termen de 16 ani. Timp de 6 ore, securistii l-au amenintat si santajat cu o „expertiza grafologica”, unde s-ar fi stabilit ca textul scrisorii de „amenintare”ii apartine lui Alexandru.
In iunie 2012 lui Alexandru i-a fost inaintata acuzarea de „denuntare mincinoasa a actelor de terorism”, el riscind sa petreaca 3 ani in temniţele ilegale din regiunea transnistreana.
Contactat de Moldova.ORG, Alexandru Bejan a declarat ca a fost constrans sa recunoasca acuzaţiile, fiind supus mai multor intimidari. “Nu aveam motive sa recuperez nişte bani pe care nu i-am dat nimanui. In 2009, atunci cand venisem din satul meu Tocmagiu in oraşul Tiraspol la studii am avut un singur incident. O cunoştinţa de-a mea s-a luat la bataie cu un locuitor, iar eu am fost reţinut şi am depus marturii, ulterior condamnat pentru „huliganism”. Atat. Nu inţeleg de ce am figurat pe lista lor de suspecţi şi nici rezultatele expertizei lor n-o inţeleg pentru ca n-am scris nicio scrisoare de ameninţare niciodata”, a menţionat Alxandru Bejan.
Ancheta respectiva a fost initiata la 1 aprilie 2011 de catre asa numitul minister de interne de la Tiraspol. In cadrul acesteia, au fost interogati zeci de minori din Tiraspol, aflati in evidenta militiei locale. Majoritatea au fost supusi intimidarilor si impusi sa transcrie texte necunoscute pe foi separate. Dupa care, acestea erau supuse unei „expertize grafologice”, care ar fi aratat ca anume textul scris de Alexandru Bejan ar fi asemanator celui din scrisoare de „amenintare”. Astfel, Alexandru a fost acuzat de „terorism” si impus sa se autodenunteze. "La acel moment, Alexandru era minor si nu a fost audiat cu respectarea standardelor internationale privind justitia juvenila", sustine Alexandru Zubco, jurist la Asociatia Promo-LEX.
Pe de alta parte, Alexandru Bejan este o alta victima a serviciilor de securitate de la Tiraspol, care vor sa-si redemonstreze capacitatil gratie lor s-a reusit evitarea „actelor de terorism”. Acuzatiile de „terorism”, aduse unui tinar elev al Liceului roman de la Tiraspol, influienteaza considerabil asupra situatiei scolilor cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana, considera Alexandru Zubco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.