Anti-semitismul oficialilor maghiari, condamnat de comunitatea internaţionala

Israelul şi Statele Unite au luat poziţie faţa de atitudinile anti-semite manifestate de catre membrii Parlamentului ungar. In Romania, inhumarea lui Nyiro Jozsef a iscat un scandal diplomatic, astfel ca preşedintele Parlamentului maghiar nu este binevenit nici in ţara noastra, nici peste hotare.

Participarea lui Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului maghiar, la comemorarea unui poet anti-semit maghiar in Romania a iscat o serie de reacţii diplomatice negative. Dupa ce Romania s-a opus din start inhumarii lui Jozsef Nyiro pe teritoriul ţarii, Kover n-a mai fost binevenit atunci cand a anunţat o vizita neoficiala, in calitate de membru al Partidului Civic Maghiar (PCM). Mai recent, Israelul şi Statele Unite au lansat mesaje intransigente la adresa antisemitismului manifestat de oficialii maghiari in ultima vreme.

Invitaţia in Israel, retrasa

The Jerusalem Post anunţa pe pagina sa ca preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, i-a fost retrasa invitaţia de a participa in luna iulie, in Israel, la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la naşterea lui Raoul Wallenberg, un diplomat suedez care a locuit in Ungaria şi care a salvat viaţa a mii de evrei in timpul Holocaustului, dupa ce Kover a participat in 27 mai la Odorheiul Secuiesc la comemorarea scriitorului fascist Nyiro Jozsef, scrie www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.
„Aţi ales sa participaţi la acest eveniment şi v-aţi declarat deschis solidaritatea cu o persoana a carui partid, impreuna cu Guvernul Ungariei, a cooperat cu criminalii germani nazişti in realizarea programului lor de anihilare a Poporului Evreu”, i-a scris Reuven Rivlin, preşedintele Parlamentului Republicii Israel, lui Kover.
Rivlin a mai adaugat, ”oricine a participat la un astfel de eveniment nu poate lua parte la onorarea unui om ca Raoul Walenberg, un simbol al umanitaţii, care a salvat evrei, care este un simbol la luptei impotriva Germaniei naziste şi a colaboratorilor sai, cu unul dintre care aţi ales sa va identificaţi şi sa il omagiaţi”.
De asemenea, Statele Unite au dat semnale ca atitudinea anti-semita a oficialilor maghiari din ultima vreme nu este pe placul comunitaţii internaţionale. Congresul Satelor Unite ale Americii a adresat o scrisoare Primului Ministru al Ungariei, Viktor Orban, in care ii cere acestuia sa se opuna valului de anti-semitism care a cuprins Ungaria, promovat de partidul de extrema dreapta Jobbik, scrie www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Congresul SUA, „profund ingrijorat”

Saptamanalul Businessweek, care relateaza despre gestul Congresului SUA, puncteaza şi gestul laureatului Nobel Elie Wiesel care a returnat Ungariei o decoraţie dupa ce preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la o ceremonie in memoria scriitorului fascist Nyiro Jozsef ce a avut loc in Romania pe 27 mai.
„Suntem foarte ingrijoraţi de poziţiile anti-semite şi homofobe manifestate de membri ai partidului Jobbik”, arata legislativul american intr-o scrisoare adresat lui Orban, postata şi pe site-ul instituţiei. Jobbik este al doilea cel mai mare partid de opoziţie din Ungaria, avand 47 de scaune din cele 386 ale Parlamentului maghiar. Poziţia partidului Jobbik „nu ar trebui sa continue fara a fi contestata, mai ales in lumina rapoartelor primite de la Departamentul de Stat american şi Liga anti-defaimare, care arata ca retorica anti-semitica este in creştere in Ungaria”, potrivit scrisorii.
La scurt timp dupa inabuşirea conflictului romano-maghiar legat de inhumarea poetului Nyiro Jozsef, o noua provocare la adresa Romaniei a fost lansata de peste Tisa cand preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a anunţat ca va efectua o vizita in calitate de preşedinte onorific al Partidului Civic Maghiar (PCM). Acesta a declarat ca insista asupra planului sau de a efectua vizita in Romania, deşi mai mulţi oficiali romani au declarat public ca nu este binevenit.

Nu este binevenit in Romania

Preşedintele Senatului roman, Vasile Blaga, şi preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-au cerut lui Laszlo Kover sa-şi amane vizita pana dupa alegerile locale din Romania, relateaza Mediafax. Intr-o scrisoare de raspuns adresata in aceeaşi zi celor doi preşedinţi ai Camerelor din Romania, Laszlo Kover a declarat ca va efectua o vizita neoficiala in Romania, o ţara prietena care doreşte sa adere la zona Schengen, ca persoana particulara, ca om politic, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) din Romania, formaţiune a etnicilor maghiari oficial inregistrata, şi nu in ultimul rand ca cetaţean al UE, şi nu in calitate de demnitar public.
Nici maghiarii nu l-au primit cu braţele deschise pe Kover, in special reprezentanţii UDMR. ”Vizita preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, in Romania pune Budapesta intr-o situaţie dificila. Este o decizie greşita, o ingerinţa brutala in campania electorala”. Declaraţiile au fost facute, la RFI, de preşedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely (UDMR). Laszlo Borbely considera „greşita” decizia preşedintelui Parlamentului ungar. „Este o decizie greşita a dansului şi noi am spus de mai multe ori, este o decizie greşita care de fapt pune Ungaria intr-o situaţie dificila, pentru ca domnul Kover ştie foarte bine, el chiar daca vine ca persoana particulara, nu este persoana particulara, este preşedintele Parlamentului Ungariei”, declara vicepreşedintele politic al UDMR.

Scandalul Nyiro Jozsef

Poziţia premierului Victor Ponta a fost impotriva inhumarii lui Nyiro Jozsef, tocmai din cauza politicii anti-semite a lui Kover. „Inţeleg ca fostul Guvern a fost de acord cu inhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern şi-a manifestat in mod clar opoziţia la aşa ceva. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autoritaţilor romane, avand o activitate care poate fi aflata uşor, nu poate sa primeasca onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sa fie onorat”, a declarat Ponta.
Confruntata cu nemulţumirea autoritaţilor de la Bucureşti, Ambasada Ungariei la Bucureşti a anunţat ca reinmormantarea poetului maghiar Nyiro Jozsef va avea loc totuşi duminica, intr-un cadru privat, la Odorheiu Secuiesc, renunţandu-se totuşi la mai multe manifestari, in urma dezacordului MAE. „Partea maghiara cere parţii romane sa respecte principiile de baza ale moralei creştine. Organizatorii spera ca partea romana accepta ca evenimentul este un act de pioşenie, in cursul caruia totul se va desfaşura conform legislaţiei romaneşti. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice impotriva Romaniei, numai vor ca, conform ultimei dorinţe a lui Nyiro Jozsef, el sa se odihneasca in pamantul din care s-a nascut”, suna poziţia ambasadei, publicata de HotNews.

Diana Gabor

Cine a fost Nyiro Jozsef?

Potrivit MAE roman, Nyiro Jozsef s-a nascut in 1889, la Jimbor, judeţul Brasov, şi a decedat in 1953, la Madrid. In 1941, dupa anexarea Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, a fost invitat in calitate de deputat ardelean in Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat in capitala ungara. Nyiro Jozsef a fost redactor-şef la doua ziare de extrema dreapta ("Magyar Ero" şi "Magyar Ünnep").
Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea in Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemita. In aceasta calitate, Nyiro Jozsef a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szalasi Ferenc. In 1940 i-a fost acordata distincţia "Coroana Corvin", infiinţata de catre Miklos Horthy.
Directorul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, a declarat, pentru Mediafax, ca "inhumarea ceremoniala" a lui Nyiro Jozsef in Romania face parte dintr-o serie mai larga de tentative de "reabilitare" din Ungaria a unor persoane controversate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.