Cornel Cătoi

Cornel Cătoi, rector al USAMV în al treilea mandat, a afirmat pentru Gazeta de Cluj că Ministerul Educației păstrează pe moment ordinul de ministru prin care a fost investit în funcție, deși există o decizie a Tribunalului Cluj prin care s-a anulat hotărârea care confirma câștigarea alegerilor interne.

Acesta a fost numit în funcția de rector pentru a treia oară în urma unor alegeri interne, ținute în luna februarie a acestui an, pe care le-a câștigat cu 31 de voturi în plus. În urma acestui eveniment, mai mulți profesori ai universității, printre care și contracandidatul său, Leon Muntean, au deschis un proces în instanță pentru a anula această hotărâre.

În 6 iunie, Tribunalul Cluj a dat dreptate parțială contestatarilor, care au cerut suspendarea hotărârii Senatului USAMV care a confirmat că, în urma votului, Cornel Cătoi este rector pentru a treia oară. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că legea permite doar două mandate în această funcție.

Legile Educației

Discuția își are originea în Legile Educației de anul trecut, și mai exact în legea învățământului superior nr. 199/2023, care a venit cu schimbări asupra mandatelor rectorilor. Durata acestora a crescut, de la patru la cinci ani, iar în ambele este menționat că o persoană poate să aibă doar două mandate.

Diferența cea mai mare vine dintr-un detaliu, și anume că un mandat nu trebuie să fie complet pentru a fi inclus în numărătoare. Această modificare a fost adusă pentru a opri un abuz al legii anterioare, care permitea rectorilor să își dea demisia cu câteva luni înainte de finalizarea mandatului, astfel încât aceștia aveau voie să ajungă înapoi în funcție.

Actualul statut al USAMV, care respectă noua lege a educației din 2023, spune că o persoană poate să aibă funcția de rector timp de două mandate a câte cinci ani, indiferent dacă acestea au fost complete sau nu. Însă varianta anterioară menționează scurt că un mandat, de patru ani, poate fi reînnoit conform legii.

În USAMV, rectorul este votat o dată la cinci ani de către Senat, care, conform statutului universității, este format din maxim 75% cadre didactice și minim 25% reprezentanți ai studenților, care la rândul lor sunt aleși prin vot. În urma acestui proces, Ministerul Educației emite un ordin prin care confirmă persoanei funcția de rector.

Argumentele aduse

Alex Dima, avocatul contestatarilor care a câștigat în instanță suspendarea rectorului, a explicat că problema a început din momentul în care lui Cornel Cătoi i s-a permis să candideze pentru un al treilea mandat. Acest lucru este posibil datorită modului în care este interpretată diferit Legea Educației.

Cornel Cătoi  spune că „Legea schimbă cu totul filozofia alegerii rectorului. Înainte erau două mandate complete, de patru ani. Acum sunt două mandate de cinci ani, dar, și spune, indiferent de durata lor. Deci de aici înainte, de când a apărut legea, maxim două mandate de cinci ani și dacă e întrerupt, se consideră un mandat și chiar dacă cineva mai întrerupe de aici înainte, nu mai poate candida a treia oară.” El a mai spus: „de la 2023, septembrie, când a intrat în vigoare legea, s-a tras linia și e de la zero. Acesta este spiritul și interesul legii”.

Avocatul contestatarilor, Alex Dima, a argumentat că interpretarea legii în favoarea rectorilor este greșită: „A intrat legea nouă în vigoare și se resetează de la zero numărul de mandate, fapt care din punct de vedere juridic, sub orice formă de interpretare doriți, nu este adevărat”. El a continuat și a afirmat că „avem aceeași interdicție și pe legea nouă, și pe legea veche. Din punct de vedere juridic, nu e coerent, nu e logic așa ceva”

El a mai criticat și Ministerul Educației, care, anul trecut, după ce Parlamentul a adoptat Legile Educației, a afirmat prin ministrul Ligia Deca că numărul de mandate se resetează, astfel încât universitățile au urmat acest îndemn.

Cornel Cătoi ne-a spus că decizia Tribunalului Cluj de a suspenda hotărârea prin care el a fost reales rector a fost una neașteptată, el susținând că „este o decizie ciudată și greșită”, motiv pentru care a contestat-o.

Un alt argument adus de contestatari stă în faptul că, dacă Cornel Cătoi  rămâne în funcție, se creează un risc în ceea ce privește funcționarea universității. Una dintre cele mai importante responsabilități ale rectorului stă în faptul că este principalul ordonator de credite, iar dacă acest mandat devine nevalid, vor putea fi contestate documentele semnate de acesta.

În această privință, conform lui Cornel Cătoi, Ministerul Educației i-a confirmat că el va rămâne în funcție cât timp procesul în instanță continuă, argumentând că universitatea nu poate funcționa fără ordonatori de credite. Astfel, ordinul de ministru prin care a fost investit ca rector și care a fost emis în urma votului Senatului USAMV este în continuare valabil.

Un alt subiect adus în discuție de contestatari ține de modul în care studenții și-au ales reprezentanții în Senatul USAMV. Aceștia susțin că 413 studenți nu au avut dreptul să voteze, deoarece nu au apărut pe listele de alegători. Avocatul Alex Dima ne-a spus că s-au făcut sesizări atât la Ministerul Educației, cât și la Biroul Electoral Universitar, dar fără nici un efect.

Acest lucru este relevant în mod direct pentru rezultatul alegerilor, pe care Leon Muntean le-a pierdut la o diferență de 31 de voturi. Studenții sunt reprezentați în acest Senat 38 de electori, care au avut de ales între cei doi candidați. Dacă 16 dintre aceștia ar fi votat în mod diferit, Cornel Cătoi nu ar mai fi fost rector.

Situația în România

În România, asemenea situații, în care rectorii sunt în funcție pentru mai mult de două mandate, sunt des întâlnite. Hotnews a publicat o analiză la începutul acestui an, în care a prezentat situația rectorilor din universitățile țării.

Astfel, la Universitatea de Vest din Timișoara Marilen Pirtea, parlamentar din Partidul Național Liberal, a fost reales pentru un al patrulea mandat. În aceeași situație se află și Daniel Breaz, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde este rector din 2012 și unde a câștigat alegerile din anul acesta, el fiind singurul candidat.

La al patrulea mandat de rector se află atât senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cât și Ioan Vasile Abrudean la Universitatea Transilvania din Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.