De curând, Guvernul a oferit o posibilitate de resuscitare a afacerilor cu energie gestionate de ”băieții deștepți”. Este vorba de negocierea directă a contractelor. Spre exemplu, în urmă cu aproximativ trei luni, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a cumpărat energie electrică de la compania RCS&RDS în valoare de peste 5,5 milioane de lei, fără TVA. De altfel, această companie a început să facă lobby pentru schimbarea pieței de energie prin canalele media proprii, anunțând mari reduceri la prețurile practicate. Patronul RCS&RDS a declarat că se pregătește să vândă megawattul cu 23% mai ieftin decât concurenţa de la Electrica!

 

La mijlocul lunii aprilie, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca a încheiat un contract pentru ”Furnizare energie electrică, inclusiv transport, sistem și distribuție” cu compania RCS&RDS. Prețul tranzacției a fost de 5.596.550 de lei, fără TVA.

Acest lucru este posibil printr-o ”portiță” creată de Guvern după ce scandalul afacerilor dintre băieții deștepți din energie și Hidroelectrica a început să fumege din ce în ce mai puțin. Începând din toamnă, tranzacțiile cu energie electrică se vor face în baza unor regulamente (REMIT) care urmăresc raportarea tranzacțiilor la un reglementator european. ”Prin intermediul REMIT, Bruxelles-ul urmărește să depisteze când au loc manipulări pe piața energiei, însă acest program nu poate depista dacă prețul din cadrul unui contract este sub nivelul prețului de piață”, explică surse din domeniul pieței de energie.

Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, spune că „Pentru noi, piaţa de energie, din punctul nostru de vedere, nu o vedem ca pe o piaţă competiţională, nu există competiţie, este ca şi reţeaua de telecomunicaţii acum 15 ani. Am anunţat un parteneriat cu primăria Oradea prin care dorim şi am început realizarea unei reţele noi de distribuţie de energie electrică în oraş. Înseamnă crearea unei reţele paralele, independente de distribuţia energiei electrică faţă de reţeaua existentă în acest moment, a operatorului tradiţional. Ce va însemna acest lucru pentru consumator şi în general pentru statul român? Înseamnă alternativă, posibilitatea reală de a alege între doi operatori, posibilitatea creează competiţie, dinamizează piaţa”, explică Popoviciu.

 

Clujenii care vând curent

În Cluj pot vinde energie electrică firmele TEN Transilvania Energy SRL, Nova Power&Gas SRL (fost TEN Gas) și SC Enex SRL .

Primele două firme aparțin grupului Electrogrup, patronat de Teofil și Simion Mureșan, iar SC Enex SRL este patronată de DARIE LORENZINA CARMEN , GADOLA STEFAN, PETER PAL și SOCEA IOAN.

Inițial, din cadrul Nova Power & Gaz SRL au făcut parte Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, și Rareș Criste. Una dintre cele mai mari afaceri pe care Rareş Criste era cât pe ce să o încheie a fost cea în care una dintre firmele la care este director, SC Energon Power Gas, ar fi urmat să încheie cu Hidroelectrica un contract pe patru ani de zile pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (aproximativ 262.980.000 euro) în condiţii dezavantajoase pentru compania de stat. Însă, cu câteva zile înainte de a se parafa această înţelegere, au intervenit procurorii DNA, ajutaţi de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au declanşat o anchetă şi au reţinut doi oficiali ai Hidroelectrica.

Practic, procurorii au avut nevoie de 6 zile pentru a face acest dosar pentru că intenţia lui Criste a cumpăra a devenit publică în data de 17.10.2013, iar procurorii au anunţat că au depistat nereguli în data de 23.10.2013. Mai trebuie avut în vedere şi faptul că Rareş Criste deţine şi un parc fotovoltaic în judeţul Alba, iar acest proiect este aproape de finalizare. Iar în acest context, preţul de 165 de lei/MWh este unul extrem de bun..pentru Criste şi, de ce nu, pentru ceilalţi parteneri de afaceri.

“În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG). Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la apariția stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei”, se arată într-un comunicat transmis de Hidroelectrica.

 

Afaceri trase de cai mari 

În 2005, Rareș Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat şi în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri de anvergură cu societăţile de stat Romgaz şi Distrigaz, care gestionează o parte din gazele naturale din România. Iniţial, compania Amgaz Furnizare SRL a aparţinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat în privatizarea ALRO Slatina. SC Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, Amgaz SA) înfiinţate de Horia Roşu, fostul consilier al ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu.

 

Milionarul fără chip

Zoltan Teszari, om de afaceri din Oradea în vârstă de 39 de ani, a primit de-a lungul timpului mai multe oferte de a vinde business-ul RCS&RDS, printre presupușii ofertanți vehiculându-se inclusiv numele gigantului german Deutsche Telekom. Teszari este extrem de discret în ceea ce privește aparițiile în presă, acesta neparticipând la evenimente mondene și neacordând interviuri. De altfel, fotografia aceasta, realizată în 1990 după ce Teszari a devenit vicecampion european la judo, este singura disponibilă pe Internet.

1 COMENTARIU

  1. „Accident de circulație produs pe drumul național 1 C Baia Mare – Satu Mare, pe raza orașului Tăuții Măgherăuș.
    La volanul bolidului de lux înmatriculat în județul Cluj era Radu Șofron, directorul Regionale Cluj CFR Călători. Alături de el în mașină (dar și într-un alt bolid de lux aflat în urma autoturismului VW implicat în accident) s-au mai aflat:
    Iosif Szentes, director general CFR Călători, Robert Niță, director exploatare CFR Călători, Vasile Secară, fost președinte al Directoratului CFR Călători (fost coleg de clasa cu fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus și trimis în judecată de DNA). Aceștia au fost la Gara CFR Baia Mare unde au discutat cu administrația publică locala detalii despre programul de reabilitare al clădirii(cladire ce apartine de CFR Infrastructura).
    La întâlnire a fost prezent și ministrul secretar de stat, Dragoș Titea. Sursele nostre susțin că angajații statului s-ar fi îndreptat spre Valea Măriei (județul Satu Mare), unde ar fi trebuit să participe la un chef”

    Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca, sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat in acest moment), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS privat), Carmen Maria Popescu(director achizitii), Miu Ileana(director economic),Liliana Constantinescu(jurista sefa),Claudiu Dumitrescu(inculpat), Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif(director general), etc?
    Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau probe clare pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.