finante

Punctul de pensie trebuie și poate să crească cu 40%, susține Eugen Teodorovici, fostul Ministru al Finanțelor. În ciuda notei confidențiale trimisă de ministrul PSD în octombrie 2019, cabinetului Dăncilă, prin care cerea reanalizarea creșterii pensiilor cu 40% pentru a nu fi depășit deficitul bugetar, Teodorovici susține că PNL se folosește abuziv de nota sa pentru a-și masca incompetența și că există posibilități de a mări pensiile chiar și în perioada pandemică.

Diverși politicieni, inclusiv ai Partidului Social Democrat, au comentat atitudinea lui Teodorovici și situația economică actuală, subliniind că o creștere a punctului de pensie cu 40% nu este posibilă în România la momentul actual.

Context

Ministerul de Finanțe, condus de Florin Cîțu a publicat o notă confidențială trimisă de ministrul PSD Eugen Teodorovici, în octombrie 2019, cabinetului Dăncilă, prin care acesta cere reanalizarea creșterii pensiilor cu 40%, pentru a nu fi depășit deficitul bugetar.

În scrisoarea transmisă de Eugen Teodorovici, în octombrie 2019, după o discuție cu reprezentanții FMI și cei ai Băncii Mondiale se arată că România a luat în calcul reducerea investițiilor publice în 2020, pentru a putea crește pensiile cu 40% din septembrie 2020.

Chiar și așa, Teodorovici trimitea Guvernului Dăncilă că „în anul 2021 este puțin probabil să se respecte limita de 3% din PIB corelat cu calendarul privind creșterea pensiilor.”

În finalul notei, ministrul de Finanțe de la vremea respectivă adresează guvernului rugămintea „de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice inițiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli publice suplimentare”, precum și „reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii privind sistemul public de pensii”.

Eugen Teodorovici confirmă nota în care cerea reanalizarea calendarului creșterii pensiilor cu 40%, însă spune că nu mai sunt aceleași condiții și că guvernarea PNL este „ultima care putea folosi acest document ca armă politică de campanie electorală”, în condițiile în care flexibilitatea bugetară generată la nivel european de pandemia COVID 19, prin derogarea de la regula de deficit bugetar de 3% din PIB pentru anii 2020 și 2021.

„O notă care nu acoperă incompetența guvernării PNL! Cîțu jubila cu o notă confidențială semnată de mine în calitate de ministru al finanțelor, la finalul lunii octombrie 2019, prin care informam guvernul, cum era firesc, cu privire la riscurile neîncadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB în situația aplicării unei creșteri a punctului de pensie cu 40% neînsoțită și de măsuri de reducere a cheltuielilor nejustificate și de creștere a veniturilor bugetare. Iar aceasta este sintetizată în finalul notei, la punctul de propuneri, care viza necesitatea adoptării unui set de măsuri legislative tocmai pentru a acomoda în buget creșterea punctului de pensie cu 40%! Și nu m-am ferit niciodată să afirm că măsuri precum impozitarea pensiilor speciale sau reducerea cheltuielilor inutile și nejustificate din administrația publică sunt imperios necesare, așa cum, pe de altă parte, creșterea punctului de pensie cu 40 % este aplicabilă conform legii, în ciuda manipulării practicate cu insistență de un guvern PNL incompetent și incapabil să vină cu soluții pertinente”, susține Eugen Teodorovici.

Comentariile politicienilor clujeni

Senatorul Vasile Ilea, membru al Partidului Social Democrat, este de părere că o creștere a pensiilor în contextul crizei actuale este imposibilă, iar discuțiile irealiste pe astfel de teme nu reprezintă decât machiaverlâcuri politice.

“Prin nota către Dăncilă, fostul Ministru de Finanțe recunoștea implicit imposibilitatea implementării creșterii pensiilor cu 40% la acel moment. Și acest lucru era valabil încă înainte de a avea această pandemie și în condiții economice total diferite, mult mai bune.

Între timp, din păcate, situația economică și deci și veniturilor la Bugetul de stat s-a deteriorat, suferind o scădere drastică și, prin urmare, o creștere în acest moment a pensiilor cu 40% nu se mai poate realiza.”, susține senatorul PSD Vasile Ilea. 

De aceeași părere este și Marius Petre Nicoară, din partea ALDE, susținând că “este evident că nici înainte, fără a lua măsuri, acea creștere de 40% nu putea fi realizată. Nu întâmplător i-a trimis la vremea respectivă doamnei ministru domnul Teodorovici acea notă. Ceea ce spune Cîțu este adevărat. Nu a mințit domnul Cîțu, a prezentat o realitate și pe viitor trebuie luate astfel de măsuri încât să se poată ajunge acolo, dar în niciun caz acum, când România este într-o perioadă dificilă – nu numai România, ci întreaga lume.”

Și fără pandemie, creșterea punctului de pensie nu era sustenabilă

Nota pe care a transmis-o Eugen Teodorovici reliefează foarte clar că, fără pandemie, creșterea cu 40% a punctului de pensie nu era sustenabilă, este de părere Mihai Goțiu, USR.

“Când era în Guvern și trebuia să dea banii respectivi a realizat că nu există surse pentru astfel de susținere. Repet, în condițiile în care nu aveam problema pandemiei. Nu știu ce dovadă mai clară decât acea notă există despre faptul că Guvernul PSD era destul de conștient că nu existau bani pentru așa ceva, însă nu aveau nicio problemă să mintă pensionarii că le vor da banii.

În contextul actual, e destul de clar că e greu de deschis niște surse care să acopere creșterea cu 40% a pensiilor pentru că ceea ce mai spune domnul Teodorovici- că dă bani Uniunea Europeană- este o altă minciună. Uniunea Europeană nu va da și nu dă bani pentru creșterea pensiilor, asta e obligația noastră ca și țară.”, afirmă Mihai Goțiu.

Adoptarea unui set de măsuri pentru acomodarea în buget a creșterii pensiilor

Politicienii clujeni sunt de părere că fără adoptarea unor soluții pertinente în ceea ce privește pensiile speciale precum și cheltuielile nejustificate și inutile din administrația publică, o mărire a pensiilor și alocațiilor nu va fi posibilă, mai ales dat fiind contextul crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus.

“În ceea ce privește reducerea aparatului birocratic, aici suntem cu toții de acord că trebuie la un moment dat să se întâmple și astfel să avem o reducere a acestuia, dar în paralel trebuie să avem preocupări pentru creșterea gradului de informatizare.

Există o problemă! Teodorovici a fost la putere o perioadă însemnată și atunci nu a promovat această reducere de personal administrativ decât cu jumătate de gura, cu siguranță din motive electorale… Deci poate soluțiile ar trebui să fie promovate și susținute de alte persoane decât de cei care au putut și nu au făcut!”, declară Vasile Ilea, membru al PSD.

“Creșterea pensiilor cu 40%, în acest moment, nu se poate face și orice discuție pe această temă purtată de PSD are un puternic caracter politicianist!

Ar trebui ca PSD-ul să mai lase la o parte din ipocrizie și să dovedească mai multă responsabilitate!  

Am avut discuții cu multe persoane implicate în actul guvernării, inclusiv cu primul ministru, pe multe teme care privesc echilibrele economico-financiare și este foarte clar că Guvernul face eforturi relevante în susținerea economiei în această perioadă dificilă.

Să sperăm că vom asista cât mai curând la o revenire economica și la o creștere substanțială a veniturilor statului care să permită această creștere de 40% a pensiilor, bani pe care persoanele în vârstă îi merită cu prisosință.”, conchide politicianul.

Membru al Camerei Deputaților, Cornel Itu, este pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale, pe care o consideră firească, precum și pentru reducerea fondurilor către administrația publică, birotică, la minimul necesar, această atitudine fiind susținută și de Marius Petre Nicoară.

“Organigrama la Minister, de asemenea, nu trebuie umflată cum au făcut PNL-iștii”, atrage atenția Cornel Itu. “Trebuia menținut un număr mediu de angajați și în administrația publică (…) și cred că se puteau mări pensiile.”, evidențiază Cornel Itu.

Impozitarea pensiilor potrivit proiectului USR ar avea șanse mari să pice testul CCR

Mihai Goțiu vorbește despre un proiect din partea USR pentru impozitarea pensiilor speciale, însă se așteaptă ca impozitarea pensiilor speciale să pice testul Curții Constituționale.

“Noi am solicitat să fie două legi, una pentru pensiile speciale din întregul sistem și, în mod specific, o lege pentru pensiile speciale parlamentare, unde este o procedură diferită de abordare. Tare mi-e teamă că legea va fi declarată neconstituțională. Pentru că s-a folosit (structurarea) într-o singură lege. Și după auzim “s-a vrut, dar uite că nu ne lasă CCR”, deși se știa că trebuie să se facă două legi diferite pentru asta.” subliniază senatorul USR. 

“Pensionarii au muncit, au contribuit. Îmi dau seama că mulți dintre ei și-au făcut planuri și au visat – ca tot omul – că după ce au muncit atâția ani, o să facă asta și asta pentru că le va crește pensia. Practic, (PSD-iștii) au vândut niște speranțe și visuri nesustenabile doar pentru a-și câștiga ei niște locuri în plus. 

Să te joci cu așteptările și visurile oamenilor… Documentul făcut public nu lasă loc de dubii- e foarte clar că nu avem bani pentru așa ceva.”, a declarat Mihai Goțiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.