Parchetul General a publicat rechizitoriul din dosarul „Revoluției”. Din cele peste 300 de pagini reiese că fostul președinte al României, Ion Iliescu, este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității, alături de Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministrul de la acea vreme, și generalul Iosif Rus.

A fost publicat rechizitoriul din dosarul „Revoluției”

„Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională. Având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate și părți civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la conținutul rechizitoriului, precum și interesul public față de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată, vol. I al rechizitoriului se publică pe site-ul Ministerului Public.”, și-a justificat Parchetul demersul.

Volumul 1 al rechizitoriului are 345 de pagini, încărcate pe site-ul oficial ai instituției. Rechizitoriul poate fi consultat AICI.

Potrivit rechizitoriului, următorii inculpați sunt cercetați în libertate pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, potrivit articolului 439 din Codul Penal:

  • Iliescu Ion, fost preşedinte al României
  • Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României
  • Gl. (Rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare

Aceștia se fac vinovați, printre altele, de „circumstanţe care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a multor persoane, vătămări psihice grave, pe întregul teritoriu al României, în contextul Revoluției din 1989”.

După un scurt istoric al Revoluției din 1989, documentul remarcă faptul că „împrejurările care au dus la survenirea, în decembrie 1989, a numeroaselor decese și răniri de persoane, au constituit, în timp, obiectul cercetării în numeroase dosare penale instrumentate de parchetele”.

Dosarul Revoluției a fost retrimit în judecată pe 3 august 2022. Fostul președinte Ion Iliescu e acuzat că în perioada 22-30 decembrie 1989 a indus în eroare opinia publică prin aparițiile sale televizate. Iliescu ar fi avut intenția să amplifice o psihoză generalizată a terorismului. Pericolul creat de faptele lui Iliescu din acele zile au generat o stare de pericol iminent pentru civili, potrivit rechizitoriului.

Citește și: Un funcționar public din ograda lui Boc, găsit în incompatibilitate de ANI

1 COMENTARIU

  1. Rechizitoriu făcut la comandă americano-occidentală!….De când se dau publicității rechizitoriile făcute de semidocții justiției? Pe cine a omorât I.I. în dec. 1989, când toți românii îl ovaționau și chiar l-au votat ca președinte al României în procente zdrobitoare? La comanda cui te afli JUSTIȚIE ROMÂNĂ????
    JUSTIȚIE!…NU ȚI SE PARE CĂ TU AI PUS UMĂRUL LA GREU PENTRU VÂNZAREA ROMÂNIEI??? Fă bine și fă-ți singură un RECHIZITORIU!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here