A trecut mai bine de un an de pe data de 12 decembrie 2019 de când au fost înregistrate oficial primele cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2 în provincia chineză Wuhan. Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că este vorba despre o pandemie pe data de 11 martie a aceluiași an. Până în prezent au fost confirmate peste 120 de milioane de cazuri și aproape 3 milioane de decese reprezentând 3% din totalul cazurilor.

Dintr-un total de 20 de milioane de cazuri active la nivel mondial în prezent, sub 0,5 % adică în jur de 90.000 se află în stare gravă sau critică. Cele mai multe cazuri la nivel mondial au fost înregistrate pe data de 8 ianuarie 2021 unde au fost constatate peste 845 de mii de infectări iar în prezent, deși ne aflăm pe un plan ascendent, numărul de cazuri zilnice este undeva pe la jumătate.

Nu toate măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei au fost pe placul opiniei publice, cum era de așteptat, de multe ori restricțiile au fost invocate până la apariția unui vaccin, fiind cea mai eficientă măsură de prevenție. Astfel s-a dat startul producției unui vaccin de marile companii farmaceutice aflate sub influența diferitelor state.

Peste un milion și jumătate de cazuri de infectare cu coronavirus la nivel  mondial. Aproximativ 87.000 dintre cei infectați au murit

Cine aprobă utilizarea unui vaccin? 

La nivelul Uniunii Europene ca un vaccin să poată fi folosit pentru uz public trebuie să primească aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și avizul Comisiei, care în acest caz reprezintă o etapă formală. În urma acestor aprobări la nivelul UE, statele membre autorizează în majoritatea cazurilor deciziile Comisiei și astfel începe vaccinarea populației la nivel național cu vaccinele respective doar că, nu de fiecare dată se întâmplă acest lucru.

Până în prezent, EMA a aprobat patru vaccinuri: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen (Johnson&Johnson) și Oxford/AstraZeneca, acestea sunt administrate în toate statele membre în prezent. Totuși, în Ungaria pot fi administrate încă două tipuri de vaccin, cel rusesc, Sputnik V, și cel chinezesc, Sinopharm. Un alt caz similar este Slovacia, care a aprobat și utilizarea vaccinului Sputnik V. Conform unor teste interne, Sputnik V are o eficiență de 91% împotriva SARS-COV-2 iar având în vedere criza actuală, EMA a început propriile demersuri pentru aprobarea oficială chiar dacă rușii au anunțat că au încheiat mai multe înțelegeri pentru producția pe teritoriul Uniunii cu state ca Spania, Franța sau Germania.

Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și  eficient / Țările reiau vaccinarea - Hotnews Mobile
EMA

Principalii producători de vaccin

În Statele Unite, Administrația Medicamentelor și Alimentelor (FDA) a aprobat trei producători locali, Moderna, Pfizer/BioNtech și Janssen, pe lângă acestea încă 23 de tipuri de vaccin se află în diferite etape ale trialului clinic în întreaga țară. În cazul în care vă întrebați în teste nu este niciun vaccin rusesc sau chinezesc. Pfizer a fost aprobat spre utilizare în 72 de state fiind pe locul doi în top având în prezent aprobarea Europei și a majorității statelor dezvoltate. Moderna este aprobat în 41 de state iar J&J în 34.

FDA issues updated guidance on adapting Covid-19 vaccines, tests and  therapeutics for coronavirus variants - CNN

În Rusia, de exemplu, sunt aprobate doar două tipuri de vaccin, Sputnik V și EpiVacCorona, ambele făcând parte din producția autohtonă. Pe lângă cei doi producători menționați, au fost finalizate studiile clinice pentru AstraZeneca și pentru vaccinul chinezesc CanSino. Sputnik V este aprobat pentru utilizare în 53 de state predominant din Asia și Africa, printre acestea fiind și Republica Moldova.

China a aprobat în prezent 5 tipuri de vaccin, toate dezvoltate sub propriul pavilion iar alte 16 vaccinuri sunt în studii clinice, unul singur fiind al altui producător și anume Pfizer. Cele mai cunoscute vaccinuri produse de chinezi sunt Sinopharm care a fost aprobat în 20 de state (Bahrain, Belarus, Bolivia, Peru, Serbia etc) și SinoVac cu 17 aprobări în state preceum Mexic, Brazilia, Idonezia sau Turcia.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord are aprobate în prezent 3 tipuri de vaccin, Moderna, Pfizer și cel produs în parteneriat cu suedezii de la AstraZeneca. În curând urmează să fie aprobat și J&J, vaccinul american a finalizat toate testele în Regat. În prezent sunt în teste alte 7 tipuri de vaccin, exceptându-l pe cel american toate sunt dezvoltate autohton. Oxford/AstraZeneca în prezent este aprobat în 74 de state fiind vaccinul cu cele mai multe avize chiar dacă în ultima perioadă în urma reacțiilor adverse mai multe țări importante au hotărât cel puțin sistarea administrării.

UK Expected to Approve AstraZeneca Vaccine This Week | Voice of America -  English

Un alt producător de vaccinuri este India, aceștia au aprobat până în prezent 3 tipuri de vaccin, AstraZeneca și două autohtone, Covishield și Covaxin (Bharat Biotech). Îndienii au în teste alte 10 tipuri de vaccin dintre care pe lângă cele menționate, Sputnik V a finalizat procedurile. Covishield a fost aprobat în 19 state predominant vecine dar și în Ucraina, Canada sau Argentin iar Baharat Biotech mai este aprobat în Iran și Zimbabwe.

La nivel mondial, spre sfârșitul studiilor clinice sunt și alte vaccine produse de state precum Germania, Canada, Italia, Japonia sau Coreea de Sud.

CEPI, Bill Gates este membru fondator

În anul 2017 a fost fondată Coaliția pentru Inovare și Prevenirea Epidemiilor de către guvernul Germaniei, Indiei, Japoniei, Norvegiei. Printre membri fondatori se mai află și fundația caritabilă Wellcome Trust și celebra Fundație Bill & Melinda Gates. Sediul principal al CEPI se află în capitala Norvegiei, Oslo, care până în anul 2019 a susținut cu cei mai mulți bani Coaliția. În același an Fundația lui Bill Gates a oferit 20 de milioane de dolari depășind Marea Britanie, Germania sau Australia.

Anul trecut, englezii au oferit 210 milioane de lire pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-COV-2, devenind astfel principalul finanțator al Coaliției, putem interpreta această finanțare a Marii Britanii are ca scop încercarea legitimizării acestei Coaliții în urma ruperii de Agenția Europeană a Medicamentului?

CEPI, în trecut a mai investit resurse în dezvoltarea unor vaccinuri și împotriva febrei Lassa, a virusului Nipah, a MERS-Cov (Middle East Respiratory Sindrom), a virusului Chikungunya și a virusului Rift Valley. În anul 2018 aceștia au finanțat compania CureVac pentru dezvoltarea unor tipuri de vaccin prin tehnologia ARN-ului mesager pentru febra galbenă și rabie. De aici și până la conspirația internațională conform căreia Bill Gates dorește decimarea populației globului nu a fost cale lungă iar reacțiile societății sunt cunoscute.

A global coalition to create new vaccines for emerging infectious diseases  – CEPI

CEPI a finanțat la începutul anului trecut trei companii farmaceutice în scopul producerii vaccinurilor, Mderna, Inovio Pharmaceuticals și Universitatea Queesland din Australia. În luna februarie a anului 2020 s-a anunțat dezvoltarea vaccinului Inovio în parteneriat cu o companie chineză capabilă să primească aprobări rapide ale conducerii de la Beijing pentru începerea testelor pe oameni. În prezent vaccinul INOVIO este în teste clinice în Statele Unite, Coreea de Sud și China.

CEPI a mai investit și în vaccinul Novavax, dezvoltat de compania americană cu același nume. Vaccinul este în prezent în teste în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord,  Australia, Statele Unite, Africa de Sud, Puerto Rico și surprinzător, Mexic. Aceștia au mai investit și în vaccinul dezvoltat de compania germană CureVac.

Ce reprezintă trialurile clinice

Acestea sunt etapele prin care trebuie să treacă un vaccin până să primească aprobarea invocată anterior. În mod tradițional este nevoie de aproximativ 10 ani pentru a putea fi monitorizate efectele pe termen lung ale unei astfel de proceduri. Totuși, până la aprobare, un vaccin trebuie să treacă prin trei trialuri clinice. În fază inițială sunt stabilite primele limite de siguranță ale vaccinului și dozajul necesar, în această fază se folosește un număr mai mic de persoane.

Peste 100.000 de voluntari inrolati in circa 250 de studii clinice pentru  tratamente si vaccinuri Covid-19

În faza a doua se lărgește studiul pe mai multe persoane și se monitorizează siguranța vaccinului precum și răspunsul sistemul imunitar al unui adult sănătos în urma administrării. În faza a treia, vaccinul este administrat pe un eșantion, de preferat, de zeci de mii de adulți sănătoși aflați în grupa de risc a respectivei maladii. Dacă în urma acestor etape rezultatele sunt pozitive, serul primește aprobarea, chiar și după aceaste etape se monitorizează în continuare posibilele reacții adverse și efecte ale acestuia. În cazul actual a fost redusă această perioadă de monitorizare la 12-18 luni având în vedere amploarea pandemiei.

Toate aceste etape au fost modificate și uneori chiar aprobate pe repede înainte în funcție de agențiile de sănătate din statele respective. Acest caz îl putem observa în cazul vaccinurilor rusești și chinezești care nu au primit aprobarea unui forum internațional specializat până în prezent. Totuși chiar și fără aceste aprobări, au primit acordul intern al diferitelor state, în general din așa zisa Lume a Treia. Este posibil să fie vorba despre un schimb între Uniunea Europeană și Rusia prin aprobarea reciprocă a vaccinurilor? Acest aspect rămâne să îl aflăm pe viitor.

În urma acestei analize poate observa cum marii producători își exercită puterea uneori cu precădere în sfera lor de influență și cum se încearcă acapararea anumitor zone în ideea obținerii monopolului pentru producerea sau comercializarea propriului vaccin.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.