Măsurile de relaxare au fost amânate de autorități, deși data de 1 iulie ar fi trebuit să reprezinte data la care intră în vigoare al patrulea val de relaxare. Motivul pentru care s-a recurs la această decizie este creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus din ultimele zile.

Măsurile de relaxare care au fost amânate

Autoritățile aveau în plan ca o dată cu 1 iulie 2020 să permită redeschiderea restaurantelor și să permită organizarea de evenimente private în interior cu mai mult de 20 de persoane, iar în exterior cu mai mult de 50 de persoane.De asemenea, tot de la 1 iulie 2020 erau prevăzute și redeschiderea piscinelor acoperite, a teatrelor și a cinematografelor.

Măsurile restrictive care se mențin

Din pricina creşterii numărului de cazuri, pe lângă regulile de igienă şi distanţare socială, rămân în vigoare şi alte restricţii.
 
Astfel, masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise inclusiv în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. 
 
Instituţiile şi agenţii economici trebuie să asigure triajul la intrarea în sediu, precum şi dezinfectarea.
 
Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, iar spaţiile de joacă pentru copii rămân şi ele închise.

Organizatorii de evenimente rămân fără autorizație dacă ignoră regulile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat decizia de a menţine lista statelor aflate în „zona verde”, pentru care nu mai există obligaţia izolării la domiciliu pentru cetăţenii care vin în România din respectivele ţări.

Iată principalele modificări:

  • Organizatorii de evenimente vor avea autorizaţia suspendată dacă nu respectă regulile de siguranţă sanitară
  • Activitatea căminelor de bătrâni, a orfelinatelor şi a persoanelor cu dizabilităţi va fi organizată după un program de lucru stabilit de DSP
  • Antrenamentele şi cantonamentele pot fi organizate în grupuri de maximum 10 persoane,  pentru ligile inferioare de fotbal – inclusiv amatori
  • Cursurile de instruire şi workshop-urile pot avea loc doar dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea distanţării fizice
  • Activităţile specifice din domeniul apărării naţionale, a ordinii şi siguranţei publice au loc doar dacă participă maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui epidemiolog (de exemplu, exerciţii)
  • Activităţile de la sediile ambasadelor, care au loc în aer liber, trebuie organizate astfel încât să existe o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant
  • Noţiunea de „triaj epidemiologic” înainte de intrarea în supermarket, într-o instituţie nu mai există. De azi, există doar „triaj”.

Nelu Tătaru a anunțat amânarea măsurilor de relaxare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că măsurile de relaxare ce ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 iulie 2020 vor fi amânate. Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia s-a luat ca urmare a creşterii numărului de cazuri din ultima perioadă. Nelu Tătaru se gândeşte şi la anumite măsuri restrictive suplimentare. Aceste măsuri se vor aplica doar punctual, acolo unde există focare.
„Recomandarile specialistilor din grupul tehnic sunt de a amana noile masuri de relaxare. Urmarim numarul de cazuri si pentru saptamana viitoare. S-a decis la nivelul grupului tehnic sa amanam cea de-a patra transa de masuri de relaxare. In perioada urmatoare, ne putem gandi la masuri de relaxare daca numarul de cazuri o sa scada. Ramane ca fiecare dintre noi sa stim sa gestionam fiecare moment de relaxare. A fost si ramane un gest de maturitate. Suntem intr-un moment in care gestionam viitorul acestei pandemii. Situatia nu este doar la noi, e si in alte tari, dar la noi parcae mai acut. Ne gandim ca, punctual, sa impunem unele restrictii unde exista focare”, a declarat luni seara.

Nelu Tataru, despre mult discutatul val doi al epidemiei: Nu are cum sa apara pentru ca nu l-am depasit pe primul

Cresterea numarului de cazuri din ultima perioada i-a determinat pe multi sa creada ca Romania se afla deja in al doilea val al epidemiei. Inclusiv unii dintre specialisti au prezentat aceasta teorie.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, spune ca nu se poate vorbi inca despre un val doi din moment ce nu l-am depasit deocamdata pe primul. Nelu Tataru este de parere ca un posibil eventual val doi al epidemiei ar putea sa apara in lunile de iarna.

În ce condiții pot fi închise terasele

Ludovic Orban, premierul Romaniei, a transmis un mesaj clar proprietarilor de terase care nu respecta regulile. Dupa doua amenzi, urmeaza suspendarea autorizatiei de functionare.

„Miercuri este sedinta de Guvern, dar eu nu sunt ca alti premieri care intr-un fel voteaza ca premier si in alt fel ca parlamentar. Eu am votat ca presedinte al Comitetului National pentru Situatii de Urgenta pentru propunerea formulata de CNSU si voi sustine in Guvern adoptarea propunerii formulate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Amenda, o data, de doua ori. Apoi, risca sa li se suspende autorizatia de functionare”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: Mediafax

1 COMENTARIU

  1. Se amînă, sigur că se amână, că doar mai este de furat prin achiziții neverificate și afaceri românești care trebuiesc distruse. Ăsta e un guvern antiromânesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.