Fostul premier al Republicii Moldova, Ioan Struza, a vândut proiectul de birouri Liberty Technology din Cluj. Beneficiarii sunt una dintre cele mai importante Universități din lume, Universitatea Harvard din Statele Unite, și dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate, care au achiziționat proiectul după o perioadă îndelungată de negocieri.

Președintele fondului de investiții Fribourg Capital, Ioan Struza, a anunțat public că după un an de negocieri, proiectul de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca  a fost vândut.  Proiectul care are o suprafață totală de 46.000 metri pătrați reprezintă modernizarea a 5 clădiri ale fostei fabrici de mobilă Libertatea în urma căreia s-a obținut o suprafață închiriabilă de aproximativ 17.000 mp care vor fi utilizați drept birouri, săli de conferință sau facilități pentru timpul liber. Fostul premier Ioan Struza a declarat despre această învestiție că ”A fost concepută într-o perioadă de maximă criză, când Clujul era o industrie destul de low profile”.

Ce este conceptul de „Liberty Technology”

Situat în partea de nord a orașului, Liberty Technology Park găzduiește chiriași de renume internațional din segmentele IT&C ș R&D, precum Siemens, IBM, Arvato și Altran. Tot aici a fost lansat acceleratorul Spherik, care își propune să ajute comunitatea locală de start-up-uri să crească la nivel internațional.

Ajungând „pe mâna” unui tipar neobișnuit de investitori pentru România, partenerii americani vor aduce un plus la nivelul municipiului Cluj-Napoca potrivit declarațiilor lui Ioan Struza pentru presa locală. Intenția sa inițială a fost de dezvolare a proprietății prin atragerea unui asociat dar mai apoi, a decis că varianta cea mai optimă pentru toată lumea, luând în considerare faptul că White Star mai administrează proiecte de birouri, dar și spații logistice și industriale în România : „În ultimii ani am muncit din greu pentru a crea un ecosistem IT unic, care reprezintă acum locul perfect pentru domeniul corporate, compus atât din companii mici și medii, cât și din start up-uri. Proiectul Liberty a ajutat la crearea industriei tech atât de înfloritoare în Cluj-Napoca și a marcat, de asemenea, începutul gentrificării acestui cartier industrial. Suntem bucuroși să încheiem o astfel de tranzacție cu White Star Real Estate, un jucător care împărtășește viziunea noastră legată de viitorul acestei regiuni, astfel că vom continua să îi susținem în dezvoltarea viitoare a Liberty Technology Park”.

Ioan Struza a mai declarat despre proiect că: „Proiectul Liberty Technology Park Cluj a pornit de la ideea de a interveni în peisajul clujean la un nivel profund, de a schimba esența acestui loc în mod pozitiv, de a fi o extensie naturală a centrului orașului. Tocmai având la bază această idee s-au născut și premisele acestui tip de proiect care depășește criteriile standard ale unui proiect imobiliar, înglobând toate facilitățile unui parc tehnologic. Mai mult, felul în care este gândită construcția propriu-zisă a parcului ține de utilizarea doar a tehnologiilor inovatoare, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic.”

Despre celelalte investiții ale sale, în sectorul IT, Sturza spune că sunt „mai puțin vulnerabile și sunt poate mai puțin vizbile în mediul de afaceri din România”.

Istoria Fabricii de mobilă „Libertatea”

Proiectul Liberty Technology Park este înlocuitorul a ceea ce reprezenta în trecut Fabrica de Mobilă Libertatea, cunoscută pentru rezistența ei la cele două războaie mondiale.  Povestea fabricii începe în anul 1870 cand Clujul era un oraş mic care abia însuma vreo 25.000 de locuitori. Un meșter vienez, Franz Triska, se stabilește la Cluj și își intemeiază o întreprindere comercială industrială. Cu timpul fabrica s-a dezvoltat enorm ajungând în 1949 să funcționeze prin comasarea mai multor fabrici de mobilă, având patru secții de producție. Fabrica a devenit companie privată în anul 1994 condusă de către Sorin Dan, un om de afaceri care mai deținea și Hotelul City Plaza, iar în anul 2010 a fugit cu banii celor 100 de angajați și a închis fabrica.

Valorea tranzacției  Proiectului Liberty Technology Park

Valoarea tranzacției nu a fost deocamdată confirmată, însă potrivit informațiilor vehiculate în presa locală, aceasta s-ar putea ridica la aproximativ 40-50 de milioane de euro.

Compania de consultanță imobiliară Colliers International a consiliat Fribourg Development în vânzarea complexului de birouri

O altă tranzacție majoră care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, a fost vânzarea clădirii „The Office” către patronii companiei DEDEMAN, cu o valoare de peste 120 de milioane de euro.

Universitatea Harvard, proprietara pădurilor din România

Harvard a început tranzacțiile în România încă din anii 2005 când a cumpărat hectare întregi de păduri.  Universitatea Harvard este astfel la a doua mare investiţie în România. Harvard a fost în trecut deținătoarea a 33.00 de hectare de păduri din România pe care ulterior le-a vândut companiei IKEA. Compania a plătit, în iunie 2015, peste 56 de milioane de euro ca să își asigure materia primă pe termen lung, fiind la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare.

Suprafeţele împădurite achiziţionate de IKEA sunt localizate în centrul şi nord-estul României (cu precădere în Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani) şi cu o concentrare mai mică în nord-vest (Bihor).

Suprafaţa fondului forestier din România este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafaţa întregii ţări, România clasându-se pe locul 13 în Europa ca volum de păduri, dar doar pe poziţia 26 ca pondere a domeniului forestier în teritoriul naţional, potrivit datelor de la Euromonitor, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.