În cartierul Gruia se construiește în disperare. În vârful dealului pe strada Vânătorului au răsărit blocuri, iar vecinii din zonă au început o acțiune împotriva beneficiarilor, deoarece ”actele administrative au fost emise cu exces de putere. S-au făcut cercetări și sunt tare putrede procedurile și autorizările…”, spun aceștia.

 

Ioan Toșa, un dezvoltator imobiliar și Andrei Cosmin Boca, un antreprenor de 27 de ani, fiul unui om de afaceri vechi al Clujului sunt beneficiarii proiectului de pe strada Vânătorului.

Proiectul presupune construirea unui imobil mixt S+D+P+2E și două locuințe individuale S+P+2E împrejmuire și amenajări exterioare, însă realitatea nu corespunde cu planul pe hârtie, acum lucrându-se la ridicare celui de-al șaselea etaj.

În consecință, locuitorii din zonă, împreună cu avocatul Anatol Pânzaru au depus o contestație la Primăria Cluj-Napoca prin care solicită revocarea/anularea HCL nr. 44/17.05.2016 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu – construire imobil mixt S+D+P+2E+Etaj retras și două locuințe individuale, S+D+P+2E de pe strada Vânătorului nr. 67 provizoriu.  De asemenea, aceștia doresc și revocarea/anularea autorizației de construire nr. 948/04.07.2016 prin care s-a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru imobilul amintit mai sus.

 

Hotărârea de Consiliu Local este nelegală

”Subsemnații suntem proprietari ai unor imobile CASE amplasate în imediata vecinătate a parcelei pe care se dorește de către numiții Ioan Toșa și Cosmin-Andrei Boca edificarea celor trei imobile de locuințe, dintre care unul cu destinația de imobil mixt.

Hotărârea emisă de Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca prin care s-a aprobat PUD pentru construirea celor trei imobile este nelegală și extrem de prejudiciabilă pentru că de altfel și pentru ceilalți proprietari de imobile din zona străzii Vântului – Vânătorului, care este o zonă rezidențială, cu locuințe individuale din considerentele ce vor fi expuse.

Aprobarea edificării de imobile cu destinație mixtă de locuințe colective și funcțiuni publice într-o zonă cu funcțiunea de locuințe individuale încalcă prevederile Regulamentului General de Urbanism: ”autorizarea executării construcțiilor se face cu respectarea înălțimii medii și a caracterului zonei fără ca diferența de înălțime să depășească cu mai mult două nivele clădirile învecinate”. Arătăm faptul că zona străzii Vântului este o zonă rezidențială, destinată locuințelor individuale, prin edificarea unui imobil mixt fiind încălcat în mod evident caracterul zonei”, susțin locuitorii din zona Vânătorului.

”Prin urmare, în condițiile expuse NU mai putea fi aprobat un PUD care să aibă la baza reglementările urbanistice emise pe baza PUG din 1999 având în vedere că pentru acest PUD nu s-a emis un aviz al Arhitectului Șef anterior aprobării noului PUG și nici un aviz de oportunitate , ”avizul CTATU (n.r. – Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism) pe baza căruia s-a adoptat HCL nr. 44/17.05.2016 fiind ulterior adoptării HCL nr. 493/2016.

Pe cale de consecință, Hotărârea de Consiliu Local este nelegală, fiind emisă cu încălcarea prevederilor sus citate și având la bază reglementări din Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG 1999”, sesizează vecinii.

 

Se contestă și drumul de acces și reclamă alunecările de teren

Familiile din zonă contestă și drumul de acces, care este de fapt o alee cu o lățime de șase metri. În acte, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca confundă străzile și zonele, astfel că într-un referat al Direcției de Urbanism se prevede că accesul auto și pietonal se va realiza din strada Vânătorului, în timp ce în Planul Urbanistic de Detaliu se prevede un acces de pe strada Vântului.

”Solicit să binevoiți a avea în vedere faptul că în realitate documentația depusă nu respectă prevederile PUZ str. Rahovei – str. Vântului aprobat prin HCL nr. 39/2009, după cum nu respectă nici prevederile Regulamentului local de urbanism având în vedere următoarele:

În raport de aceste reglementări documentația aprobată documentația aprobată prin HCL nr. 44/17/05.2016 este nelegală, având în vedere următoarele: depășirea regimului de înălțime și încălcarea reglementării vizând amplasarea clădirilor pe aceeași parcelă în cazul locuințelor individuale, depășirea regimului de înălțime și a C.U.T în cazul imobilului mixt, HCL nr.44/17.05.2016 NU respectă nici avizul CTATU și Referatul Direcției generale de Urbanism în ceea ce privește reglementarea accesului către drumul public.

În cuprinsul Referatului Direcției Generale de Urbanism se arată că documentația respectă prevederile PUG(…), însă în realitate nu se respectă documentația”, mai spun aceștia.

Se încalcă și prevederile ce reglementează caracteristicile parcelelor având în vedere că parcela pe care se dorește amplasarea construcțiilor nu are front la stradă ceea ce rezolvă din planșa PUD. Accesul direct la drumul public, condiție ce nu se regăsește în cuprinsul documentației aprobate.

 

În realitate documentația depusă nu respectă prevederile PUZ-ului

Avocatul Pânzaru, împreună cu locuitorii din zonă susțin că funcționarii primăriei au autorizat această construcție în baza vechiului Plan de Urbanism General, valabil între anii 1999 și 2004, în condițiile în care autorizația de construire a fost emisă în anul 2016, când în Cluj-Napoca este valabil un alt Plan Urbanistic General.

”Arătăm de asemenea faptul că toată zona studiată prin documentația este încadrată în zona cu risc mediu-mare de alunecări de teren, ceea ce impunea efectuarea de studii de specialitate anterior autorizării construirii în zonă.

Toate aspectele sus detaliate sunt în egală măsură aspecte de nelegalitate ale Autorizației de construire nr. 984/04.07.2016 emisă în beneficiul numiților Ioan Toșa și Cosmin-Andrei Boca prin care se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru imobil mixt S+D+P+3E+R și două locuințe individuale S+P+2E, împrejmuire și amenajări exterioare.

Pe de altă parte, Autorizația de construire nu mai putea fi emisă având la baza Regulamentului Local de urbanism aferent PUG 1999, ci trebuia să fie emisă strict pe baza Regulamentului Local de Urbanism aferent PUG aprobat prin HCL nr. 493/2016 întrucât nu a fost emisă în intervalul de 18 luni în care documentațiile de urbanism PUZ și PUD menționate la al. 4 din art. 31 își păstrează valabilitate, neexistând un PUD adoptat anterior intrării în vigoare a HCL nr.493/2015.

Astfel, pe lângă aspectele legate  de înălțimea construcțiilor, amplasarea pe parcelă, accesul la drumul public și indicatorii urbanistici (CUT, POT), construcțiile puteau fi autorizate strict prin raportare la caracterul zonei astfel cum acesta este dat și de actuala reglementare, respectiv UTR Li/c Locuințe cu regim redus de înălțime – individuale și colective mici și NU imobil mixt.

Față de cele sus expuse, apreciez că actele administrative contestate prin prezenta au fost emise cu exces de putere, ele nefiind emise din rațiuni de dezvoltare urbanistică în acord cu specificul zonei (versanți) și cu caracterul acesteia (locuințe individuale rezidențiale) ci au fost emise strict pentru satisfacerea intereselor beneficiarilor acestor acte ce nesocotirea intereselor celorlalți proprietari de imobile din zonă și cu consecința directă a afectării calității vieții acestora și devalorizării proprietăților lor”, conchid vecinii don zonă.

 

Legăturile dintre beneficiarii proiectului și oameni influenți ai Clujului

Despre Ioan Toșa, unul dintre beneficiarii proiectului de pe strada Vânătorului știm că este în strânsă legătură cu mai mulți oameni de afaceri clujeni. Ioan Toșa administrează firma de dezvoltare imobiliară Vilanis SRL pe care o conduce împreună cu asociatul lui, Cristian Mureșan și asociatul juridic firma Ateka Time Impex, firmă condusă de Ioan Moldovan și Mirela Liana Moldovan, soția directorului DGFP, Viorel Moldovan.

Ioan Toșa este partener de afaceri și cu Dan Tudor Șerban, unul dintre cei doi fii ai fostului președinte al CJ Cluj din perioada 2000-2004 Grațian Șerban, un PSD-ist pur sânge. A fost și consilier județean în perioada 2004-2008 pe când Consiliul Județean a fost condus de liberalul Marius Nicoară.

Celălalt dezvoltator imobiliar, Andrei Cosmin Boca este fiul milionarului Ionel Boca , fost „valutist”, acum proprietar de case de schimb valutar şi de amanet și a unor firme de construcții. Andrei Boca conduce împreună cu dezvoltatorul imobiliar Lucian Pop, firma Gulden 4 SRL ce se ocupă cu activități de intermediere a tranzacțiilor financiare. Andrei Boca este beneficiar a mai multor construcții din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.