Seful Camerei de Comert si Industrie (CCI), Mihai Vlasov, isi reia atacul asupra filialelor CCI din tara. Acum o saptamana, el a adresat o scrisoare presedintilor de Camere Judetene de Comert si Industrie (CJCI) in care le cere acestora sa renunte la “simpatii, antipatii, iubiri, ura de dragul intereselor camerelor”. Interesant este ca acest apel de “iubire” vine in contextul in care Vlasov este acuzat de colegii lui ca a gestionat in folosul propriu fondurile institutiei in valoare de cateva milioane de lei.

Miza disputei in jurul Registrului Comertului este controlul unor venituri estimate la 40 de milioane de euro, obtinute de aceasta institutie din taxele platite de firme cu ocazia oricaror operatiuni referitoare la forma, adresa, actionariatul, obligatiile bugetare ale acestora. Banii in prezent merg la bugetul de stat, prin Ministerul Justitiei. CCIR a fost implicata recent in mai multe scandaluri, precum inchirierea unei parti din cele 35 de hectare primite de la stat cu titlul de folosinta gratuita, deturnarea unor fonduri UE de catre directori ai CCIR.
Reprezentantii a 12 Camere de Comert si Industrie il contesta pe seful lor, liberalul Mihai Vlasov, pe care il acuza de acte de coruptie. Ei il acuza pe Vlasov ca a bagat in insolventa una dintre cele mai bune afaceri ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si ca a cheltuit peste 2,8 milioane de euro din bugetul organizatiei, fara a putea justifica aceasta suma. “Conducerea CCIR a adus societatea Romexpo Bucuresti de la 26 de milioane de lei profit in 2008, la insolventa in 2012. Am trimis sesizari catre DNA cu privire la posibilele acte de coruptie comise de actuala conducere CCIR, dar nu s-a intamplat nimic. In 2011, presedintele CCIR, Mihail Vlasov, a cheltuit 2.850.000 de euro din bugetul acesteia, fara sa prezinte documente justificative. In sesizarea depusa la DNA, CCIR s-a inchis ca rezultat financiar in 2011 cu o pierdere de 5.142.928 lei (aproximativ 1.200.000 de euro). Asta dupa ce, in 2010, a inregistrat un excedent in valoare de 1.579.913 lei (aproximativ 370.000 de euro). Cu toate ca atat camerele de comert judetene, cat si presa au trimis zeci de solicitari in care cereau explicatii despre modul in care aceasta suma a fost cheltuita, conducerea CCIR nu a oferit niciun raspuns”, spun reprezentantii grupului contestatar.

Plangeri la DNA

Printre opozantii lui Vlasov se numara CJCI din Craiova, Valcea, Arad, Sibiu, Bacau, in timp ce CJCI din Constanta, Ilfov, Bucuresti si Vrancea il sustin. Seful Camerei de Comert si Industrie Cluj, Stefan Dimitriu, spune ca nu face parte din grupul celor care il contesta pe Vlasov, dar nu se numara nici printre sustinatorii liberalului.
“Eu nu ma numar nici printre contestatari, dar nu as putea spune ca il sustin pe domnul Vlasov. Mai curand as putea spune ca m-am numarat printre cei care l-au sustinut pe domnul Babiuc (Victor Babiuc, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, n.red.) Insa cei care il contesta acum pe Mihai Vlasov, l-au sustinut la mandatul trecut”, spune Dimitriu.
In scrisoarea trimisa, Vlasov sustine ca, in lipsa solidaritatii, „exista riscul producerii unor pagube colaterale majore pentru Sistem si care nu vor mai  putea fi reparate niciodata!“. El marturiseste ca „decidentii politici“ i-au solicitat expres ca, inainte de emiterea vreunei pretentii, sa faca „dovada unitatii Sistemului“. Intr-un post-scriptum la scrisoare, Vlasov ameninta cu excluderea CJCI rebele din „Sistem” si cu infiintarea unor CJCI paralele, cu doar 5 societati comerciale, posibilitate pe care i-o confera legea. Apelul sau a fost primit cu “entuziasm” in teritoriu, doar 21 dintre cele 42 de Camere Judetene de Comert au fost reprezentate la "sedinta de partid". De altfel, tensiunile sunt mai vechi. Anul trecut, presedintii a 12 Camere de Comert si Industrie judetene au contestat la tribunal realegerea in functie a avocatului Mihail Vlasov la sefia CCIR. Anterior, a fost formulat si un denunt, adresat DNA, dar si presedintelui Traian Basescu.

Socru de fost ministru, prieten cu un actual ministru

Mihai Vlasov este foarte bine ancorat in politica romaneasca. Este socrul fostului ministru de Interne, Cristian David, si este sustinut de Ovidiu Silaghi, actualul ministru a Transporturilor. Conjunctura relatiilor de care beneficiaza Vlasov a facut posibil ca Oficiile de Registru al comertului sa treaca din jurisdictia ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert care, practic, au statutul unui ONG. Printre cei care au militat pentru promulgarea acestei legi pot fi amintiti senatorul Dan Voiculescu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi. Initial, aceasta intentie a fost promovata in 2005 de liberalul Ovidiu Silaghi, fost presedinte al Camerei de Comert Satu Mare, fost deputat si ministru pentru IMM. In 2005, legea prin care Silaghi incerca sa treaca ORC-urile la Camerele de comert a ajuns la Curtea Constitutionala, unde a fost respinsa pe motiv de neconstitutionalitate, pentru ca trecerea unui serviciu public, cu bunuri publice, in domeniul privat, la modul gratuit, este un act neconstitutional. Mai mult, atribuirea ar fi facuta cu nerespectarea principiilor egalitatii de tratament, transparentei, proportionalitatii si recunoasterii mutuale. Apoi, in 2006, Silaghi a revenit cu un alt proiect de lege, in care nu se mai stipula sintagma “Registrul Comertului”, textul referindu-se doar la serviciile sale, dar si acest proiect a fost respins. Pentru ca legea sa fie adoptata, deputati PSD Ciuca Liviu-Bogdan, Popa Daniela si senatorii PNL David Cristian, Voiculescu Dan, initiatorii ei, au recurs  la urmatorul tertip. In legea de infiintare a camerelor de comert au introdus sintagma “de utilitate publica” si pentru a masca aceasta trecere, au facut referiri la activitatile registrului comertului. Conform unor calcule, la nivel national, in patrimoniul camerelor de comert vor intra circa 30 de milioane de euro, suma care reprezinta valoarea imobilelor in care functioneaza oficiile de registru al comertului si diferitele taxe care trebuiesc platite pentru o societate comerciala.

Cine este Vlasov
Mihail Vlasov a facut si puscarie inainte de 1989, fiind condamnat pentru trafic de influenta, dar dupa 1990 a reusit sa anuleze sentinta printr-un recurs in anulare, aratand ca a fost o victima a sistemului. De profesie avocat, a devenit presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, ulterior fiind ales presedintele pe tara al acestei organizatii. Ultima declaratie de avere a lui Vlasov dateaza din 2008. Un teren intravilan era completat de o casa, un apartament si doua spatii comerciale. Bijuteriile, tablourile si mobila din case faceau pe atunci 800.000 de euro. Aproape 400.000 de euro si 400.000 de lei avea Vlasov in conturi cand a ajuns deputat. Conform declaratiei, cele mai multe venituri proveneau din moda (prin sotia sa) si avocatura.

Lobby-istii CCIR
Printre cei care au facut lobby pentru ca ONRC-urile sa fie mutat de la Ministerul Justitiei se numara fostul ministru pentru IMM-uri, liberalul Ovidiu Silaghi care, la data cand facea aceste diligente, inca mai figura pe site-ul Camerei de Comert si Industrie Satu-Mare drept seful acestei organizatii.
Si Constantin Nita, un alt fost ministru din partea PSD al IMM-urilor, a militat pentru trecerea ONRC-ului la Camera de comert. Nita, desi s-a aflat in centrul mai multor scandaluri cu privatizari sau afaceri de milioane de euro, nu a fost niciodata anchetat de DNA.
Printre cei care s-au opus acestei decizii se numara membrii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) care considera ca nu exista motive care sa justifice aceasta masura. „Sustinem necesitatea mentinerii statutului de institutie publica a Registrului Comertului si dezaprobam trecerea lui la Camera de Comert. Registrul Comertului indeplineste un serviciu public cu importanta deosebita in functionarea pietei interne la nivelul UE, revenindu-i, in mare parte, obligatia de a pune in practica prevederile directivelor comunitare privind societatile comerciale. Situatia actuala asigura aplicarea corespunzatoare a acestor prevederi”, se arata intr-un comunicat al ACPR.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.