După ce a fost acuzat şi cercetat pentru o “ţeapă” de aproape 150.000 de euro, clujeanul Paul Hărănguş este judecat pentru abuz de încredere. În cadrul procesului, în prima instanţă el a fost condamnat, însă Hărănguş a făcut recurs. El este acuzat de o firmă din Sibiu că, în urmă cu câţiva ani, a închiriat mai multe schele de construcţii pe care însă nu le-a mai plătit. Mai mult, la scurt timp după semnarea contractului de închiriere, proprietarii schelelor au aflat că Hărănguş le-a scos schelele la vânzare.

„În februarie 2010, firma noastră a încheiat un contract de închiriere cu societatea S.C. Andravania Cons, reprezentată prin numitul Paul Adrian Hărănguş. Schela închiriatǎ acoperă o suprafaţă de 3.480 mp şi, prin contract, ea trebuia folositǎ pentru obiectivul Blocuri locuinţe, situate în localitatea Floreşti, str. Porii. În 24 şi 25 februarie ne-a fost achitată suma de 10.225 de lei, reprezentând chiria parţială, iar în 1 martie 2010 a fost livrată şi o a doua schelă, urmând ca plata chiriei aferentă să se efectueze cel târziu în 2 martie 2010, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat”, spune Radu Octavian, reprezentantul firmei sibiene. Ulterior, patronii sibieni au fost sunaţi de un constructor clujean care le-a spus că schela lor este scoasă la vânzare cu 8 euro/mp, iar anunţul de vânzare fusese dat chiar în ziua în care Hărănguş a închiriat schela. Pentru a îşi recupera bunurile, patronii sibieni au început să ducă o muncă de detectiv şi au depistat unde se află schela, au făcut fotografii şi au înregistrat o serie de convorbiri telefonice purtate cu Paul Hărănguş. „Toate demersurile noastre de recuperare a schelei au eşuat, fiind chiar ameninţaţi verbal de către Paul Hărănguş, în convorbirile telefonice purtate cu acesta, că o să procedeze la valorificarea prin vânzare a schelei, solicitându-ne plata a 5.000 de euro, apoi 3.000 de euro, apoi 15.000 de lei etc., pentru a elibera schela către noi. Valoarea schelei se ridică la suma de 142.250,94 de euro, la care se adaugă şi TVA, adică suma de 697.836 de lei. În data de 04.03.2010, am reuşit recuperarea parţială de materiale, astfel încât în posesia d-lui Paul Hărănguş a rămas schela a cărei valoare se ridică la suma de 71.623,28 de euro, la care se adaugă şi TVA, rezultând suma de 351.368 de lei”, spune Octavian, reprezentantul SC Limak.

Faliment cerut de Finanţe

În luna august 2011, Hărănguş a fost acuzat de abuz de încredere şi trimis în judecată. După aproape un an şi jumătate de proces, clujeanul a fost găsit vinovat şi condamnat la 1 an de închisoare pentru abuz de încredere, însă pentru că soluţia a fost dată cu drept de recurs, Hărănguş a făcut recurs la sentinţa de condamnare.

Însă, tot în 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj a solicitat instanţei să dispună deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Andravania Cons SRL, apreciind că se află în stare de insolvenţă şi nu mai poate face faţă obligaţiilor sale comerciale şi deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în cuantum de 2.395.859 lei. În decembrie 2012, în urma procesului de insolvenţă, firma lui Hărănguş a fost declarată falimentară. “Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar M.R.L.IAŞI SPRL în cadrul procedurii insolvenţei debitoarei SC Andravania Cons.SRL şi, în consecinţă:Dispune închiderea procedurii falimentului debitoarei SC Andravania Cons SRL. Dispune radierea debitoarei din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune notificarea prezentei sentinţe Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a jud. Cluj şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Descarcă lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi. Încuviinţează onorariul lichidatorului judiciar în cuantum de 3.000 lei + TVA şi cheltuieli de procedură în limita sumei de 379,87 lei care urmează a fi achitat din fondul de lichidare constituit conform art.4 din Legea nr.85/2006.Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare”, arată soluţia instanţei comerciale.

Răscumpărare pentru schelă

“Toate demersurile noastre de recuperare a schelei au eşuat, fiind chiar ameninţaţi verbal de către numitul Paul Hărănguş, în convorbirile telefonice ulterioare purtate cu acesta, că o să procedeze la valorificarea prin vânzare a schelei, solicitându-ne plata a 5.000 euro, apoi 3000 euro, apoi 15.000 lei, etc, pentru a elibera schela către noi, convorbiri înregistrate cu martori.

Valoarea schelei se ridica la suma de 142.250,94 euro, la care se adăuga şi TVA, adică suma de 697.836 RON. În data de 04.03.2010, am reuşit recuperarea parţială de materiale, astfel încât în posesia d-lui Paul Hărănguş a rămas schela a cărei valoare se ridica la suma de 71.623,28 euro, la care se adăuga şi TVA, rezultând suma de 351.368 RON”, spune sibianul înşelat de Hărănguş.

Poliţist cu reacţie întârziată

Sibianul mai spune că abia după ce a cerut o audienţă la şefii poliţiei clujene, Paul Hărănguş a fost chemat la audieri.

“În data de 12.04.2010 am solicitat o audienţă la Politia CLUJ, pe care am obţinut-o în data de 14.04.2010 la Adj. Comisar şef dl. Pintea Cristian. În cadrul audienţei am aflat că tot în aceeaşi zi Politia Gherla, al cărei comisar a fost informat telefonic că vom merge în audienţă, la care a fost repartizat dosarul nostru, a reuşit să-l cheme la audieri pe numitul Paul Adrian Hărănguş, la mai mult de o lună de la depunerea plângerii penale împotriva mai sus numitului şi a complicilor săi, răstimp în care numitul Paul Hărănguş a reuşit să înstrăineze bunurile firmei noastre unor terţe persoane, lăsând fără obiect eventualele măsuri asiguratorii care ar fi trebuit dispuse de urgenţă în momentul depunerii plângerii noastre”, explică sibianul.

 

Răzvan Robu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.