Șefii Penitenciarului Gherla sunt acuzați de fraudarea unui concurs pentru ocuparea a 15 posturi de agenți din sursă externă. Pe lângă acest aspect, grila de întrebări făcută pentru acest examen este, potrivit celor care au dat examenul, pentru persoanele cu retard mintal.

”Comisia condusă de Comisar șef Apahidean Florin Ioan, director general adjunct la Penitenciarul Gherla, din care au mai făcut parte, printre alții, Vinț Horațiu și Ștef Ovidiu, a fraudat examenul prin următoarea metodă: la proba interviului a eliminat toți candidații pregătiți, care au oferit răspunsuri bune iar la proba scrisă a redactat o grilă de întrebări care ar putea fi catalogată o glumă proastă sau un test pentru persoane cu retard mintal, pentru a se asigura că toți candidații agreați vor reuși să facă baremul minim de trecere. Astfel, în urma interviului au fost eliminați 15 din cei 32 de candidați bărbați, rămânând 17 candidați pe 12 locuri pentru bărbați, care au fost supuși „caznelor” probei scrise întocmite în glumă. 

La această probă scrisă întrebările au fost formulate într-o manieră fără echivoc, astfel încât o persoană cu un minim de pregătire generală care nu a parcurs niciodată programa de pregătire ar putea să răspundă corect fără nici un efort la cel puțin 37 din cele 45 de întrebări. La cel puțin 35 de întrebări variantele de răspuns greșite sunt atât de evidente, încât sunt de-a dreptul hilare. Exemplific aici: regimul vegetarian și cel musulman sunt regimuri de executare a pedepselor, deținutul trebuie să aibă cătușele în timpul participării la activități lucrative, deținutul este pus în libertate la solicitarea soției sale, munca prestată în timpul nopții se face in intervalul orar 12:00-18:00, polițiștii de penitenciar au obligația de a prezenta abonamentul la sala de sport, polițiștii au dreptul la cadouri din partea deținuților și la „mașină personală” cumpărată din fondul unității de penitenciare, raportul de serviciu al polițiștilor încetează prin divorț și cununie civilă, persoanele condamnate au dreptul de a-și achiziționa substanțe stupefiante. 

Faptul că interviul a fost fraudat este cunoscut de toți membri comisiei și de observatorul din partea sindicatelor. În timpul interviului Vinț Horațiu, artizanul acestui simulacru de examen, a afirmat următoarele cu referire la candidații pe care îi evalua respins:

–        „este prea pregătit, poate să devină sindicalist”;

–         „cum a putut să știe așa de bine răspunsurile, precis a primit răspunsurile de la cineva, îl picăm”;

–        „este fiu de fost cadru, îl picăm”.

Comisarul șef Apahidean Florin Ioan, director general adjunct la Penitenciarul Gherla, deși a fost președintele comisiei, a adoptat o atitudine neutră și i-a permis lui Vinț Horațiu să facă ceea ce a crezut de cuviință, afirmând: „vă faceți voi selecția cum doriți”, dar modalitatea de derulare a concursului l-a îngrozit și pe acesta. Unele surse din interiorul penitenciarului susțin că la finalul probei interviului acesta a afirmat: „Mie mi-ar plăcea să am candidați așa bine pregătiți ca și cei pe care voi i-ați picat. Vă rog să îmi dați din dosarele de candidatură numele și numerele de telefon ale acestora și noi îi vom invita să candideze la noi atunci când vom avea locuri disponibile”.

Liderul sindical care a participat ca observator la acest examen a afirmat după proba interviului: „toți cei care au fost pregătiți și au răspuns corect au picat”.

Susținerile mele pot fi dovedite în primul rând prin studierea grilei de concurs, document public postat pe site-ul onorabilei dvs. instituții http://anp.gov.ro/penitenciarul-satu-mare/wp-content/uploads/sites/36/2021/07/Barem-de-Corectare.pdf  , dar și prin analizarea înregistrărilor de la proba interviului, această probă fiind înregistrată, dar nefiind contestabilă. 

Nădăjduiesc că această fraudă uriașă nu vă este străină, întrucât am înțeles că mai colegi de-ai dumneavoastră revoltați intenționează să vă adreseze sesizări. Mai mult, acest examen a fost însoțit de un incident care ar trebui să apară în rapoartele de incident ale Penitenciarului Satu Mare, respectiv un fost cadru, actualmente pensionar, al cărui fiu a participat la concurs și a fost respins la interviu, a aflat din interior de gravele încălcări ale legii și, probabil într-un moment de mare tulburare, a sunat pe numărul de telefon al penitenciarului și a amenințat că “îi va rupe picioarele infractorului Vinț Horațiu” pentru fraudarea examenului. Acest incident ar trebui să apară în rapoartele ce v-au parvenit de la Penitenciarul Satu Mare”, arată plângerea adresată de unul dintre concurenți către Administrația Națională a Penitenciarelor.

3 COMENTARII

  1. Articolul e un fake news. Începând chiar cu titlul, deoarece concursul respectiv s-a desfășurat la Satu Mare, nicidecum la Gherla, și nici pentru posturi din Penitenciarul Gherla. „Șefii Penitenciarului Gherla sunt acuzați…” este o formula cel puțin exagerata, din comisie făcând parte un singur angajat al unității din Gherla, deci nu „șefii”. Acuzele sunt în mare parte frustrări de candidat respins care nu se poate considera vinovat de propriul eșec, respectiv de lider sindical care nu a putut fluenta comisia și și-a văzut protejații și promisiunile rămase pe dinafara. Apropo, aprecierile făcute de observatorul sindical privind răspunsurile candidaților, pe lângă faptul că vin din partea unei persoane care nu are nici o calificare pentru a face aprecieri un acest sens, încalcă regulile privind confidentialitatea desfășurarii concursului. Le-aș propune celor din ANP să includă reprezentanții sindicali în comisie în calitate de membru, nu doar de observator și atunci să vedeți cum toate concursurile sunt corecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.