Home Știri Adela Golea, fostul medic șef de la UPU Cluj, a pierdut procesul...

Adela Golea, fostul medic șef de la UPU Cluj, a pierdut procesul la ÎCCJ. Instanța Supremă a stabilit că șoferii băuți reprezintă urgențe medicale !

2341

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie aberantă în procesul fostului medic șef de la UPU Cluj, Adela Golea. Judecătorii ÎCCJ au stabilit că șoferii băuți aduși de poliție pentru prelevarea de probe reprezintă ”urgențe medicale” în detrimentul, spre exemplu, al unui pacient cu răni grave sau a unei victime care a suferit abuzuri fizice! Problema majoră constă în faptul că decizia judecătorilor are grad de generalizare cu impact direct în activitatea secțiilor UPU din țară.

În urmă cu doi ani, fostul medic șef de la UPU Cluj, Adela Golea, a decis să nu mai considere drept urgențe situațiile în care polițiștii rutieriști clujeni veneau cu șoferi aflați în stare de ebrietate pentru prelevarea de probe necesare deschiderea unui dosar de cercetare penală. Decizia a fost luată pentru a decongestiona fluxul de pacienți de la UPU Cluj și de a trata cu prioritate adevăratele urgențe medicale.

Hotărârea i-a inflamat pe polițiști, care s-au văzut puși în situația de a scăpa de sub control modalitatea în care sunt acuzați șoferii prinși băuți, așa că medicul clujean s-a pricopsit cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. După ce a fost trimisă în judecată și a trecut prin toate etapele procesuale, Golea a fost condamnată la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunității pentru instigare la abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

Însă, adevărata problemă vine în urma hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție care, prin decizia 237/RC/2020, emisă spre finele anului trecut, a respins recursul în care Golea contesta soluția de condamnare emisă de Curtea de Apel Cluj. Prin această decizie, magistrații au stabilit că șoferii beți aduși de poliție pentru prelevarea probelor de sânge necesare stabilirii alcoolemiei reprezintă ”urgențe medicale”.

”Este singura dată când am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână. Dacă aș avea cu zece ani mai puțin, nu m-aș uita în spate. Nu pentru bani, nu pentru poziție, ci pentru că aș vrea să mă simt siguranță și respectată. Îmi pare foarte rău, nu credeam că voi trece prin așa ceva vreodată. Despre decizie instanței nu pot să fac comentarii, fiindcă nu trebuia niciodată să se ajungă aici. E o bătaie de joc”, a declarat Adela Golea după aflarea sentinței date de judecătorii clujeni.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România i-a luat apărarea public medicului clujean.

”Am aflat cu uimire că în România anului 2019, un medic poate fi condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a ales să trateze cu prioritate pacienții în stare gravă și nu cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști. Acest lucru se întâmpla în contextul în care Unitatea de Primire Urgențe, al cărei coordonator era în acel moment se confruntă cu lipsa de personal cu care ne-am obișnuit deja. Ca reprezentanți ai pacienților, ne întrebăm cum s-a putut ajunge în această situație și cum pot autoritățile să prejudicieze cariera unui medic și să pună în pericol siguranța pacienților. Ne dorim ca niciun medic să nu mai treacă prin această experiență, mai ales că vorbim despre un medic apreciat și iubit în Cluj. Totodată, le solicităm autorităților să nu mai solicite medicilor să ignore nevoile pacienților, care sunt realmente urgențe pentru verificarea unor alcoolemii”, precizează Radu Gănescu, președinte COPAC.

Oficiali din cadrul Spitalului Județean Cluj au precizat că medicul șef Adela Golea a notificat Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj de a nu-i mai aduce pe șoferii băuți la sediul UPU. ”Cei de la Medicină Legală trebuie să recolteze sânge de la șoferii care au consumat alcool, nu asistentele de la UPU. Până la urmă discutăm despre o probă medico-legală”, arăta reprezentantul UPU Cluj.

Practic, procurorii au acuzat-o pe Adela Golea de instigare la abuz în serviciu, dar nu au fost în stare să identifice persoanele care au avut de suferit de pe urma faptului că medicul șef de la UPU Cluj a decis că șoferii băuți prinși de polițiștii de la rutieră nu reprezintă cazuri de urgență.

Polițiștii clujeni au ținut morțiș să-i ducă pe șoferii băuți la Urgențe

Potrivit rechizitoriului făcut de procurorii clujeni, ”Pe fondul atribuțiilor derivate din fișa postului și contractul de administrare, Golea Adela a apreciat că este necesar să ia anumite măsuri care să conducă la o mai bună funcționare a secției UPU, printre acestea numărându-se și clarificarea condiţiilor în care are loc recoltarea mostrelor biologice de la şoferi, la solicitarea poliţiei. Pe acest fond şi al nemulţumirilor legate de numărul tot mai mare de solicitări de recoltare a mostrelor biologice venite din partea poliţiştilor, Golea Adela a întocmit, la începutul lunii octombrie 2016, adresa înregistrată la nivelul UPU – SMURD, adresată Conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Napoca, Direcţiei de Sănătate Publică Cluj şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia expunea problemele cu care se confruntă secţia pe care o conduce în materia recoltării de mostre biologice, în finalul acelei adrese inculpata precizând următoarele: „În concluzie, conform legislaţiei Ministerului Sănătății, obligaţia UPU este de a recolta la persoane vătămate din accidente rutiere sau implicate în această vătămare care necesită asistenţă medicală de urgenţă şi internare, celelalte categorii vă solicităm să fie rezolvate de către IML/IPJ/ITM conform protocoalelor dintre dânşii”, arată o adresă făcută de medicul Golea către instituțiile de resort județene. Instituții care nu au trimis nici un răspuns, astfel că ”Golea Adela a elaborat, în mod unilateral, la data de 20.10.2016, o procedură care indica situaţiile în care personalul medical din cadrul UPU – SMURD poate recolta probe biologice de sânge, din conţinutul acesteia rezultând faptul că nu se vor recolta probe de sânge, la solicitarea poliţiei, de la persoane care nu au fost implicate în accidente de circulaţie.” În acest sens s-a întocmit Formularul de Confirmare a Instruirii – FCI, potrivit căruia în cadrul UPU urmau să fie recoltate probe biologice de sânge, la solicitarea poliţiei, doar în cazul unor persoane implicate în accidente rutiere, “celelalte categorii urmând să fie rezolvate de către IML/IPJ/ITM conform protocoalelor dintre dânşii”. După emiterea acestui formular (asimilat unei dispoziţii scrise date de medicul şef secţie) Adela Golea l-a transmis în secţie, prin asistenta şefă S.M.”, arată rechizitoriul.

Săracii polițai au fost nevoiți să se descurce singuri

Potrivit rechizitoriului ”Golea Adela nu a comunicat faptul emiterii dispoziţiei şi organelor de urmărire penală (din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj sau Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca) deşi măsura luată avea o influenţă covârşitoare asupra activităţii organelor de aplicare a legii, ţinute să procedeze la recoltarea, “în cel mai scurt timp” (conform art. 190 alin. 8 din Codul de procedură penală – n.red.) a probelor biologice de sânge de la şoferii depistaţi în trafic. Aşa cum s-a şi întâmplat, emiterea acestei dispoziţii era de natură a îngreuna semnificativ operativitatea care trebuia să caracterizeze recoltarea probelor biologice de sânge, poliţiştii fiind puşi în faţa unei situaţii inedite şi nevoiţi să încerce a găsi, într-un termen cât mai scurt, soluţii la o problemă cu care nu s-au mai confruntat, deşi activitatea de recoltare a probelor biologice de sânge se desfăşura, la nivelul mun. Cluj – Napoca, în exclusivitate la UPU, de ani de zile.”, precizează procurorul de caz.

S-a rezolvat, dar procurorii au rămas supărați

Potrivit rechizitoriului, ”în prima zi lucrătoare care a urmat celei în care s-au produs evenimentele ce fac obiectul prezentei cauze, la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai DSP Cluj, IPJ Cluj şi inculpata Golea Adela, în urma căreia s-a găsit o soluţie (prin stabilirea şi a altor unităţi medico – legale care să recolteze mostrele biologice) la problemele cu care se confrunta UPU, dovadă că singurul lucru pe care Golea Adela trebuia să îl facă în noaptea de 21/22.10.2016 era acela de a înţelege gravitatea situaţiei şi a-i permite asistentei B. recoltarea mostrelor biologice.”, se arată în rechizitoriu.

1 COMMENT

  1. Clientul nostru stăpânul glajei; Unitate recoltare șoferi beți în trafic triaj pe coridor din UPU direct la zdUPU ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here