Reţeaua socială Facebook a atras pe paginile sale o nouă şi surprinzătoare comunitate: adolescenţii Amish. Facebook a devenit un accesoriu obligatoriu pentru mii de adolescenţi ai acestui cult religios în aşa numita perioadă Rumspringa, care începe în jurul vârstei de 16 ani şi se încheie atunci când tânărul vrea să fie botezat în biserica Amish, ori decide să părăsească comunitatea, notează joi ziarul El Mundo.
Facebook a devenit un mijloc prin care tinerii Amish socializează şi organizează petreceri care se pare că nu respectă normele impuse de comunitatea lor. Tinerii experimentează, alături de noua tehnologie, petrecerile, drogurile şi alcoolul. Pe profilul lor apar numeroase poze ale unor tineri Amish care socializează cu alţi tineri în limba engleză, nu în cea tradiţională Amish, şi îşi etalează noile tunsori şi stilul de viaţă. ‘Sunt fascinaţi pentru că nu au multă experienţă’, asigură Chris Weber, consilier pentru adolescenţi pentru probleme de droguri şi alcool.
Facebook şi ‘smart phonurile’ permit multor tineri ai comunităţii, cunoscută pentru stilul de viaţă arhaic, vestimentaţie modestă şi refuzul de a adopta confortul şi tehnologiile moderne, să adopte acelaşi stil de viaţă ca al celorlalţi tineri de vârsta lor care nu sunt Amish. Pentru ei, simplul fapt de a poza stând aşezat este considerată o dovadă de aroganţă şi contrară normelor stricte stabilite de această comunitate.
Pe lângă prezenţa lor în reţea, tinerii Amish organizează şi petreceri stropite cu multă băutură. Noah Hershberger, în vârstă de 22 de ani care a abandonat recent comunitatea spune că adolescenţii sunt din ce în ce mai precauţi în postarea de informaţii pe Facebook privind organizarea de petreceri, fiind conştienţi că în acest fel ar putea pune la curent poliţia. ‘Mulţi dintre ei sunt minori, de aceea folosesc acum mesaje de text pentru a comunica adresa şi ora petrecerii’, spune Hershberger.
Facebook le permite tinerilor Amish să-şi extindă cercurile sociale, iar dacă în anii trecuţi o simplă convocare nu putea reuni decât puţine persoane, acum atrage sute, chiar şi din alte ţări. Întreaga lume este conectată şi conversează pe chat-uri. Sexul rămâne o temă interzisă, chiar şi pe Facebook, dar Hershberger este sigur că adolescenţii vizionează pornografie pe internet şi de multe ori creează profile false pe site-uri de întâlniri precum ‘MeetMe.com’.
În mod ironic, Facebook lărgeşte lumea tinerilor Amish, însă doar pentru a cunoaşte alţi Amish. În perioada Rumspringa, unii tineri nu sunt interesaţi să iasă în oraş cu alţi Amish ori să socializeze cu ei. În ciuda obsesiei pentru reţelele sociale, fotografii sau dorinţa de a cunoaşte lume pe Internet, există totuşi o linie peste care tinerii Amish nu trec: jocurile video. Adolescenţii care sunt amatori de jocuri precum ‘Farmville’ sau ‘Angry Birds’ sunt ridiculizaţi de colegii lor.
Nu se cunoaşte numărul tinerilor Amish înregistraţi pe Facebook, dar unii lideri ai bisericii au început deja să ţină predici împotriva reţelei sociale.AGERPRES