Fondul de investiții luxemburghez Revetas, care cumpără afacerea Maurer, constructorul blocului gigant din Piața Abator, este un conglomerat financiar care a cumpărat Trigranit, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Ungaria. Tranzacția a fost făcută în 2018, după decesul CEO-ului Trigranit, Sándor Demján. Proiectul imobiliar din Piața Abator a fost pritocit în anii crizei imobiliare de omul de afaceri Arpad Paskany care, culmea, reprezenta interesele grupului de investiții imobiliare Trigranit. Ulterior, cu proiectul imobiliar s-au jucat fiii fostului rector USAMV, Liviu Mărghitaș. După ce proiectul imobiliar a fost ținta mai multor pase, în final a ajuns să fie împărțit între omul de afaceri Simon Maurer și Nelu Varga, actualul finanțator al CFR Cluj. Din cadrul fondului de investiții Revetas fac parte mai multe entități financiare care activează în domeniul imobiliar și care au fost amendate pentru diferite abateri concurențiale.
La mijlocul acestei luni, Consiliul Concurenței din România a anunțat că face o serie de verificări privitoare la preluarea afacerii Maurer de către un fond de investiții din Luxemburg.
”Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Revetas Capital Fund III TS SCSp din Marele Ducat de Luxemburg, intenționează să preia Grupul Maurer. Grupul Revetas este prezent pe piaţa închirierii de spații de birouri prin intermediul complexului de birouri „The Landmark” din Bucureşti şi, respectiv, pe piața serviciilor de operare hotelieră prin intermediul complexului hotelier „Radisson” din Bucureşti. Grupul Maurer este prezent pe pieţele dezvoltării, vânzării şi închirierii, precum şi administrării de spații rezidenţiale în Sibiu, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Sighişoara. Din grupul Maurer fac parte companiile Maurer Imobiliare S.A., Maurer Imobiliare Land Constanța S.R.L , Maurer Imobiliare Constanta S.A., Maurer Imobiliare Cluj S.R.L., Maurer Imobiliare Mureş S.A., Maurer Imobiliare Sibiu S.A., Maurer Imobiliare Sighişoara S.A., Maurer Villas S.R.L., Maurer Imobiliare Sanpetru S.R.L., Maurer Avantgarden 5 S.R.L., Maurer Imobiliare Reghin S.R.L. și HFS PROFI BAU S.R.L. În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, arată anunțul autorității.
Fondul Revetas este înființat de Eric Assimakopoulos, un personaj despre care nu se știe mare lucru. A lucrat la Morgan Stanley Real Estate Funds și a fost președinte și CEO al Metronexus, o platformă imobiliară prin intermediul căreia s-au investit 300 de milioane de dolari în domeniul imobiliarelor din SUA și Europa. Apoi, printr-un flic-flac imobiliar, grecul a condus departamentul de investiții imobiliare a Ministerului de Finanțe din Belgia.
În 2009 a înființat fondul Revetas și după 9 ani a cumpărat afacerea Trigranit, una dintre cele mai mari companii de investiții imobiliare din Ungaria.
Alături de Assimakopoulos, din conducerea fondului Revetas mai face parte și un român. Este vorba despre Radu Boitan, unul dintre prietenii Gabrielei Firea, fostul primar general al Capitalei. Boitan este unul dintre jucătorii discreți de pe piața imobiliarelor din România. El este director al companiei de consultanță imobiliară King Sturge (Marea Britanie) și a fost desemnat președinte al RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) în România, un institut privat care emite certificate de conformitate în cadrul tranzacțiilor imobiliare, dar care, în țara noastră, nu au nicio valoare oficială.
În Anglia RICS a fost în centrul mai multor investigații pentru că, în linii generale, certificarea RICS costă mult, dar nu oferă mare lucru în schimb. Autoritățile britanice au realizat câteva rapoarte despre în care RICS era corelat cu noțiuni de fraudă, deturnare de fonduri și raportări eronate ale performanțelor financiare.
Divizia Trigranit cu un fir întins spre ruși
Din portofoliul fondului Revetas fac parte 25 de investiții imobiliare localizate în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovenia și Slovacia. Dintre acestea, 17 dintre proprietăți au aparținut dezvoltatorului maghiar Trigranit și au trecut în portofoliul fondului Revetas, odată cu preluarea afacerii din țara vecină. În cadrul fondului din Luxemburg, de portofoliul Trigranit se ocupă Markus Leininger care este reprezentantul Revetas Capital III Co-Invest GS SCSp, secțiunea din cadrul Revetas prin care se preia afacerea Maurer din România.
După cum se știe, Ungaria are o relație specială cu Rusia. Afacerea Trigranit, având o extindere atât de pronunțată, nu putea să nu fie reprezentată și în Federația Rusă. În țara condusă de Putin, afacerea Trigranit este condusă de Sergey Gogolev care, înainte de a ajunge la conducerea diviziei rusești a Trigranit, a fost reprezentantul companiei imobiliare a unui oligarh care, acum suportă sancțiunile SUA și a mai multor state UE datorate invaziei din Ucraina. Este vorba despre LLC Torgovy Kvartal-Novosibirsk care ocupă poziția 20 în lista companiilor rusești cu conturile blocate.
În 2018, Fondul Revetas a cumpărat Trigranit prin intermediul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din America, Goldman Sachs Asset Management. Prețul achiziției nu a fost dezvăluit, dar experții imobiliari din cadrul revistei Real Assets au calculat valoarea brută a activelor la 450 milioane de euro. La data respectivă, portofoliul de active al Trigranit din Europa Centrală și de Est cuprindea o suprafață totală de peste 173.000 mp spații comerciale, de birouri și locuințe, în situația în care cei de la Trigranit nu terminaseră de construit două investiții majore în Cracovia și Budapesta.
Ca notă de subsol a achiziției făcute de Revetas, trebuie menționat că nici fondul Goldman Sachs nu s-a putut ține departe de acuzații de fraudă. În această primăvară, justiția SUA a reușit condamnarea lui Roger Ng, unul dintre bancherii acestui fond, pentru fraudarea a 2,7 miliarde de dolari.
Divizia paselor imobiliare a la Cluj
În 2018 a murit omul de afaceri Demjan Sandor, care conducea cu o mână de fier grupul de dezvoltare imobiliară Trigranit a murit, iar cea mai mare parte din afacerea lui a fost preluată de fondul de investiții Revetas. De altfel, afacerea Trigranit este cea mai importantă achiziție a celor de la Revetas. Pe site-ul de prezentare a fondului există o secțiune specială dedicată activelor Trigranit.
În România, grupul imobiliar Trigranit a dezvoltat mall-ul Polus, denumit acum Vivo. În cadrul acestei investiții, reprezentantul Trigranit a fost omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, un personaj căruia i-a plăcut să stea în lumina reflectoarelor. Însă, după ce a ajuns să fie văzut și de procurori, Paszkany a început să își lichideze afacerile din țară. În cursul acestui an și-a scos la vânzare și vila în care locuia în Cluj Napoca, astfel că, în momentul de față, nu mai deține nicio proprietate în România.
Pe amplasamentul din Piața Abator, susținut de Trigranit, Paszkany visa să facă Riverfront – un centru comercial de mari dimensiuni şi două clădiri de 22 de etaje, respectiv 18 etaje. În 2009, administrația Boc i-a emis toate avizele, dar a venit criza și cei de la Trigranit au bătut în retragere pentru că, atunci, Cluj Napoca nu era ”silicon valley”-ul României de acum și orașul nu prezenta garanții reale.
Revenind la anul în care proprietarul Trigranit a murit, în 2018 Paszkany a vândut echipa de fotbal CFR Cluj pe care o finanțase atât de consistent încât a ajuns să fie Campioana României.
Sprijinit de relațiile cultivate în administrația clujeană, cu start-up-ul oferit de faptul de a fi front-man-ul celor de la Trigranit, Paszkany se pregătea să intre cu adevărat în afacerile imobiliare din Cluj.
Așa că nu a renunțat la ideea Riverfront din Piața Abator și s-a gândit la o asociere cu Ștefan Gadola, unul dintre ”clujenii deștepți” din afacerile cu energie cu care era partener de afaceri la echipa de fotbal CFR Cluj.
În 2017 se pregătea o investiție imobiliară de mare amploare în Piața Abator – un bloc de 22 de etaje (în total, 26 de niveluri: 3 de subsol + parter + mezanin + 20 de etaje + etaj retras). Pe terenul respectiv, pe care Paszkany îl cumpărase de la FPS, se afla fostul abator al orașului. Paszkany a demolat construcția și a construit showroom-ul şi service-ul Ecomax. Ulterior, și aceste construcții au fost demolate pentru a face loc proiectului imobiliar care consta într-un mall și blocuri.
Potrivit primei autorizații de construcție, investiţia era estimată la peste 16 milioane de lei, împărţită astfel: 15,1 milioane pentru locuinţe, 880.000 pentru birouri şi 160.000 pentru organizarea de şantier.
Proiectul trebuia să fie dezvoltat de firma Romdesign SRL,în parteneriat cu societatea de proiectare Plan Trade SRL. Dezvoltatorul îi avea ca acționari pe Septimiu Liviu și Victor Octavian Mărghitaș, doi băieți de aproximativ 30 de ani la data respectivă, care însă erau fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Liviu Mărghitaş. ”Coincidența” face ca terenul pe care s-a construit mall-ul la care Paszkany era ”căpitan de echipă” să fi aparținut USAMV-ului.
Însă, proiectul din Piața Abator nu a mai putut fi continuat pentru că fostul finanțator CFR a început să își strângă activele și să se pregătească de o ieșire discretă din business-urile locale.
Neluțu Varga – maestrul combinațiilor
Echipa CFR Cluj și o parte din afacerile lui Paszkany au fost preluate de Neluțu Varga, un om de afaceri care cochetează cu medii de business destul de pestrițe.
În 2018, Marian Băgăcean, unul dintre proxy-urile lui Nelu Varga, s-a asociat cu Maurer Imobiliare pentru proiectul din Piața Abator.
”Contractul de Asociere din data de 1.11.2018 încheiat printre alții de dl Băgăcean Marian și Maurer Imobiliare având ca obiect dezvoltarea de către Societate pe terenul situat în România, mun. Cluj – Napoca, Piața Abator nr. 1, în suprafață de 2.160 m.p., înregistrat în Cartea Funciara nr. 320923 Cluj-Napoca, nr. cadastral 320923, a unui proiect imobiliar rezidențial și comercial „Proiectul” (o descriere detaliată a Proiectului este prevăzută în Contractul de Asociere), denumit în continuare în cele ce urmează „Contractul de Asociere”;
– Intenția asociatului unic Băgăcean Marian de a majora capitalul social al Societății cu un aport în numerar de 180 RON urmată de emiterea unui număr de 18 noi părți sociale care urmează să fie subscrise în totalitate de Băgăcean Marian;
– Intenția asociatului unic Băgăcean Marian de a aproba majorarea capitalului social al Societății cu un aport în numerar de 620 RON prin cooptarea Maurer Imobiliare în calitate de asociat urmată de emiterea unui număr de 62 noi părți sociale care urmează să fie subscrise în totalitate de Maurer Imobiliare; (…) Intenția asociatului unic Băgăcean Marian de a modifica denumirea Societății din NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L. în MAURER IMOBILIARE CLUJ – S.R.L. conform Acordului pentru înscrierea la ORC Cluj a denumirii „Maurer Imobiliare Cluj – S.R.L.” nr. 25685/20.09.2018 emis de Instituția Prefectului – jud. Cluj”, arată o notă a firmei MAURER IMOBILIARE CLUJ SRL înscrisă în Monitorul Oficial.
În 2017, firma avea o cifră de afaceri de 126 de lei, în 2018, anul în care s-a realizat contractul de asociere cu Maurer Imobiliare, cifra de afaceri a fost zero, iar în anul 2020, anul ultimului bilanț fiscal disponibil, cifra de afaceri era tot zero cu o pierdere de 246.686 lei.
Asociați sunt Maurer Simon Andreas (62%) și Bagacean Vasile Marian (38%).
Firma Maurer Imobiliare care, practic, a investit banii în blocul din Piața Abator le aparține lui Maurer Simon Andreas (67%) și Dimbath Petra (33%), iar cifra de afaceri pe anul 2020 a fost de 188.000.988 lei.
Însă, cu toate acestea, compania Maurer nu a mai putut continua construcția proiectelor pe care le deține în Cluj Napoca și restul orașelor din România așa că, pentru a evita un faliment a considerat că este oportun să vândă afacerea, tranzacția fiind acum verificată de Consiliul Concurenței.
Insolvența le-a mai șuierat pe urechi celor de la Maurer
Problemele la construcția din Piața Abator provin din mai multe motive, însă cele mai consistente sunt gradul ridicat de complexitate al fundației și explozia prețurilor la materialele de construcție.
Inițial, fundația proiectului era prevăzută să fie construită pe trei niveluri, însă s-a ajuns la concluzia că, pentru a putea sta în picioare, fundația trebuie să fie de 5 niveluri, ajungându-se la cea mai adâncă structură din România. Iar această structură a înghițit extrem de mult beton, cu mult peste ceea ce era prevăzut inițial.
În 2019, SUT ICIM, unul dintre mai mari producători de beton din Transilvania, a deschis un proces de insolvență împotriva firmei Maurer Imobiliare pentru neplata facturilor. Însă, ulterior cererea a fost retrasă companiile ajungând la o înțelegere.
Cei de la Maurer spun că nu au plătit contravaloarea betonului primit pentru că era de proastă calitate.
”Societatea Maurer Imobiliare S.A. a achiziționat în perioada 05.07.2019 – 12.08.2019 mai multe cantități de beton de la acest furnizor, care s-au dovedit a avea deficiențe calitative, sens în care am informat furnizorul și am transmis probe de analiză la un laborator de specialitate.
În data de 30.08.2019 am primit din partea furnizorului notificarea de punere în întârziere nr. 264/26.08.2019 prin care ne solicită achitarea de urgență, în termen de 5 (cinci) zile, a întregii cantități de beton livrată, în valoare totală de 208.944,65 lei astfel cum rezultă din cuprinsul notificării atașată”, au transmis reprezentanții Maurer pentru Gazeta de Cluj.
În anul următor a venit rândul DAW BENŢA ROMÂNIA SRL, un joint-venture între compania DAW din Germania şi omul de afaceri Remus Aurel Benţa din Mureş, unul dintre milionarii județului, să ceară insolvența unei companii din grupul Maurer.
În data de 22 iunie 2020, DAW BENŢA ROMÂNIA SRL a depus o cerere de insolvență împotriva firmei MAURER OVERLAND TRADING SRL, societate care face parte din grupul Maurer controlat de omul de afaceri Simon Maurer. Firma DAW BENŢA ROMÂNIA este un joint-venture între compania DAW din Germania şi omul de afaceri Remus Aurel Benţa din Mureş, unul dintre milionarii județului.
În data de 24 iunie, firma MAURER OVERLAND TRADING SRL a deschis un proces de insolvență împotriva ”societății mamă” MAURER IMOBILIARE SA.
Acționariatul MAURER OVERLAND TRADING SRL este format din Simon Maurer (40%), Dragos Pozna (40%) și Adrian Preda, cel din urmă fiind unul dintre reprezentanții afacerii Maurer, iar administrator este Plesa Constantin Adrian.
Preda este reprezentantul firmei imobiliare în cadrul clubului de fotbal AS „SR” Brașov, după ce acesta a fost cumpărat de Simon Maurer.
Numele lui Pozna apare ca fiind unul dintre martorii denunțători, alături de Feraru Mihai și Haragoja Vasile, din procesul de corupție al fostului primar al localității Bran, Gheorghe Hermeneanu, condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
Americanul din combinația Revetas
Ca orice business serios din Europa, din afacerea Revetas nu putea lipsi un oficial american. Aici este vorba despre Ronald Weiser, fost ambasador al SUA în Republica Slovacă. Este unul dintre reprezentanții Partidului Republican din America și anul trecut a fost amendat cu 200.000 de dolari ca să nu fie pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri. Problema a constat în faptul că a retras din fondurile Partidului Republican 200.000 de dolari cu care l-a plătit pe Stan Grot, candidat pentru o funcție de secretar de stat, pentru a se retrage din cursa electorală. Însă, pentru că Weiser nu ocupa nicio funcție publică, el nu a putut fi pus sub acuzare, ci doar a fost obligat să plătească prejudiciul.
Weiser a fondat compania McKinley Associates, unul dintre principalii finanțatori ai University of Michigan. Prin finanțările acordate acestei universități, compania a fost acuzată, în câteva situații, de conflict de interese.
Trigranit o afacere imobiliară condusă de un bancher cu o mâna în banii statului maghiar
În Ungaria, afacerea Trigranit a fost ancorată în cadrul FIDESZ, partidul de la conducerea guvernului. Business-ul era sprijinit pe relațiile lui Sandor Demjan care a fost unul dintre bancherii statului maghiar. Născut la Satu Mare, din 1986 până în 1990, Demján a fost președintele și unul dintre fondatorii Băncii Maghiare de Credit, apoi a făcut parte din Central European Development Corporation, iar în 1991, a fost CEO al Central European Investment Company. În 1996, a devenit președintele TriGránit una dintre cele mai mari afaceri imobiliare din Europa Centrală și de Est.
În ultimii ani de viață, a fost cel mai bogat și cel mai influent maghiar.