Gazeta de Cluj a publicat în numărul trecut un articol în care se dezvăluia modul în care unul dintre milionarii din Cluj Napoca, Gicu Gânscă, a pierdut 200.000 de lei. Banii au fost împrumutați unui fost partener de afaceri, Doru Boloș, patronul magazinelor Top Drinks din oraș. Chiar dacă Gânscă a deschis un proces, nu a mai putut recupera banii. Ulterior apariției articolului, Doru Boloș a transmis un drept la replică din care transpare că, la rândul lui, a rămas fără un teren pe care Gânscă l-a vândut, prin intermediul unei firme, cu 2 milioane euro.

În numărul anterior, Gazeta de Cluj a prezentat modalitatea în care milionarul clujean Gicu Gânscă, patronul unora dintre cele mai importante afaceri din domeniul construcțiilor din Transilvania a rămas fără 200.000 de lei, bani pe care i-a împrumutat unui fost partener de afaceri, Doru Boloș.

După apariția articolului, pentru a nu fi catalogat drept ”țepar”, Boloș a trimis pe adresa redacției o serie de precizări referitoare la relațiile de afaceri din el și Gânscă. Datele prezentate nu fac referiri punctuale la schema prin care Boloș s-a împrumutat de la milionarul clujean cu 200.000 lei și nu i-a mai returnat, dar arată o altă afacere. Înainte de această tranzacție, Gânscă l-ar fi convins pe Boloș să renunțe la un teren din Cluj Napoca care, ulterior, a fost vândut cu 2 milioane de euro de o altă firmă a milionarului clujean.

”Contractul de împrumut dintre mine și dl Gicu Gânscă, a fost gândit ca un ”tampon” de siguranță, întrucât la vremea respectivă, eram amândoi parteneri egali în  firma SC Atlas Fabricație SA, din care el obișnuia să împrumute frecvent bani prin firmele Sale. Tot în anul 2014, la inițiativa dlui Gicu Gânscă, a început și ulterior s-a și finalizat procesul de fuziune prin absorție dintre societatea în care eram acționari împreună, Atlas Fabricatie S.A. și Grup 4 Instalatii S.A., firmă controlată de dl Gânscă Gicu.

De ce avea nevoie  Grup 4 Instalații de fuziunea cu Atlas Fabricație S.A.?

Pentru că Atlas Fabricație avea două valori patrimoniale extrem de interesante, o sumă consistentă în conturi, de aprox. 3,8 milioane lei și un teren de aprox. 13.500 mp, în proximitatea Selgros, teren vândut ulterior de Grup 4 Instalații cu aproape 2 milioane de euro.

Surpriza majoră a fost faptul că, la scurt timp după fuziune, Grup 4 Instalații a intrat în procedura de insolvență, iar activele primite prin fuziune, i-au revenit în totalitate firmei Grup 4 Instalații, controlată de dl Gicu Gânscă. Cu ce m-am ales eu, Doru Boloș, pentru faptul că am acceptat să ajut un prieten la vremea aceea, prin fuziunea dintre firmele noastre?

Cu praful de pe ”toba mare”, după o muncă de 15 ani, și un loc de frunte pe lista creditorilor chirografari ai Grup 4 Instalații, cu suma 931.000 lei de recuperat.

Cu ce s-a ales dl Gansca Gicu, prin firma controlata Grup 4 Instalatii?

Cu sumele din conturile SC Atlas Fabricație SA și terenul nostru de 13500 mp vândut ulterior de Grup 4 cu aproape 2 milioane euro. Vreau să specific că totul a fost conform legii, aprobat și votat în adunările generale ale societăților. Dar, un semn de întrebare încă mă macină și azi. Repet, totul a fost conform legii și  ”acoperit de hartii”. ”Bărbații adevărați” au grijă să se acopere de hârtii, noi restul discutam, stabilim ceva, ne strângem mâna și ne respectăm cuvântul dat.

Am crezut și mai cred încă, în valori ca prietenie, cinste, respectarea cuvântului, chiar dacă uneori am pierdut. Omul era nepotrivit, nu principiile și valorile. Și mai cred că, în schema mare a lucrurilor, marele datornic nu sunt eu”, spune Doru  Boloș.

Gicu Gânscă a fost sunat de reporterii Gazeta de Cluj, a întrebat cine îl apelează, iar când a auzit despre ce este vorba, a spus că este o greșeală.

Grup 4 Instalații a ieșit anul acesta din insolvență

În 2016, compania Grup 4 Instalații SA a intrat în insolvență la cerere. În solicitarea adresată Tribunalului Comercial Clujs-a susținut că “pe fondul crizei economice, a fost nevoită să își reducă activitatea și că se află în stare de insolvenţă, având datorii mai vechi de 30 de zile, suma totală a acestora fiind de 60.608.795,41 lei“.

În această vară, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, instanța a constatat printr-o hotărâre pronunțată miercuri, că societatea clujeană și-a îndeplinit toate obligațiile asumate în planul de organizare, și a dispus reintroducerea firmei în circuit.

Gicu Gânscă

„Admite cererea consorțiului de administratori judiciari format din S. SPRL, și M. şi A. R./I. SPRL, formulată în cadrul procedurii reorganizării debitoarei Grup 4 Instalații SA şi, în consecinţă constată îndeplinirea de către debitoarea Grup 4 Instalații SA a tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare confirmat la data de 19.09.2017 prin Sentinţa civilă nr. 1477/2017, modificat prin Sentința Civilă nr. 2142/18.12.2018 și Sentința Civilă nr. 1738/17.11.2020, toate pronunțate de Tribunalul Specializat Cluj în prezentul dosar. Dispune închiderea procedurii reorganizării debitoarei Grup 4 Instalații SA. Dispune notificarea prezentei sentinţe Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a judeţului Cluj şi Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj. Descarcă consorțiul de administratori judiciari format din S. SPRL și M. şi A. R./I. SPRL de îndatoriri şi responsabilităţi. Executorie”, se arată în hotărârea pronunțată de Tribunalul Specializat Cluj.

Societatea Grup 4 Instalații activează pe piața instalațiilor și construcțiilor industriale din 1999 când s-a desprins din Trustul de Construcții și Instalații (TCI) Cluj. Acesta s-a împărțit în mai multe societăți, alături de Grup 4 figurând Transilvania Construcții, Napoca Construcții, Someș Balastiere, Ruttrans, Samus Construcții și Drumuri Poduri „Apolodor”.

Anul trecut, compania a declarat o cifră de afaceri de 12,2 milioane lei, un profit de 7,5 milioane lei și 70 de angajați. Grup 4 Instalații este administrată de Gicu Gânscă, asociați sunt firma AG COLINA SRL (25%) – controlată de soții Gânscă și 6% statul român. Beneficiarii reali ai companiei sunt Gânscă Dana Rodica și Aschilean Ioan.

Gânscă a arătat adevărata față a Rasdaq-ului

Gicu Gânscă, prezent în Top 300 Capital, deține împreună cu Ioan Aşchilean, unul dintre partenerii săi constanți de afaceri, 90% din Grup 4 Instalaţii, Elco SA şi Izopa SA, 75% din TIM SA şi ACI SA Bistriţa, 45% din Construcţii Montaj Zalău şi din ACI SA Cluj, acestea fiind unele dintre cele mai puternice companii din piața construcțiilor și de lucrări din Transilvania.

În 2014, Gânscă a fost achitat de Curtea de Apel de o serie de acuzație de manipulare a pieței de capital făcute de DIICOT Cluj, condus la vremea respectivă de procurorul Mircea Hrudei. Pe rând, judecătorii de la instanțele clujene și de la cele superioare au arătat că bursa pe care a tranzacționat Gânscă nu este reglementată de Legea pieței de capital. Pe lângă Gânscă a mai fost achitat și Rareș Nilaș, director general al societății de servicii de investiții financiare BT Securities Cluj-Napoca.

Dosarul lui Gânscă a însemnat mai mult decât rechizitoriul făcut de procurorul DIICOT Cluj. Prin decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a stabilit, în mod definitiv, că piața Rasdaq nu are statut de piață reglementată și, din această cauză, tranzacțiile bursiere efectuate pe piața Rasdaq nu pot forma obiectul infracțiunii de manipulare a pieței de capital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.