În cuvinte simple, ingenioasa combinație a lui Răzvan Rotta ar suna cam așa: Răzvan Rotta a fost asociat cu senatorul PNL, Marius Nicoară, Pălăgheanu Radu și Titus Nicoară, în societatea Compexit Trading SRL, în cadrul căreia avea și calitatea de administrator. Răzvan Rotta avea, doar pentru el, Auto Zebra SRL. Marius Nicoară, Pălăgean Radu și Titus Nicoară susțin că Rotta s-a folosit de prietenia și relațiile de afaceri dintre ei pentru a-și plăti datoriile la Auto Zebra SRL, societate care în cele din urmă a intrat în insolvență, pentru ca apoi, în urma unei donații mascate a părții sale din Compexit Trading către fiica sa, Sorana Rotta, să ceară valoarea în bani a pachetului de acțiuni pe care le deținea în firmă. Partenerii lui Rotta spun că aceeași schemă a aplicat-o și pentru celelalte societăți pe care le dețin împreună.
Pălăgheanu Radu, senatorul Marius Nicoară și fratele său, Titus Nicoară, asociați în Compexit Trading SRL, au înaintat o plângere către Tribunalul Comercial Cluj prin care cer instanței să declare inopozabilă cesiunea de părți sociale realizată de Rotta Răzvan către Sorana Rotta, fiica sa. În subsidiar, ei solicită ca, dacă nu se admite plângerea în forma formulată mai sus, să se constate că cesiunea este un act simulat, un transfer de proprietate fictiv, având în vedere că prețul a fost unul derizoriu în comparație cu valoarea reală a activelor.
Schema Rotta
Pălăgheanu Radu, Rotta Răzvan, Marius Nicoară și Titus Nicoară au fost asociați în Compexit Trading SRL până în 2012, când la solicitarea expresă a lui Rotta, au acceptat cesiunea părților sociale ale lui Rotta către fiica sa, Sorana Rotta. În același timp, Răzvan Rotta avea calitatea de asociat și administrator al societății Auto Zebra SRL, unde a contractat o serie de credite, în valoare totală de peste 4 milioane și jumătate de lei.
Răzvan Rotta avea calitatea de administrator și la Compexit Trading, și din această poziție a garantat restituirea creditului contractat de Auto Zebra cu bunuri ale Compexit Trading. Asociații lui Rotta spun că și-au dat acordul pentru aceasta, ”date fiind relațiile de prietenie, de asociere și colaborare în afaceri dintre noi și Rotta”, fără să cunoască situația financiară reală a societății pentru care au garantat împrumuturile.
Între timp, situația Auto Zebra s-a degradat în așa măsură încât a intrat în procedură generală de insolvență, iar Compexit Trading, în calitatea sa de garant ipotecar, a plătit o parte din datoriile către bancă. Rotta a semnat un act prin care se obliga să ramburseze către Compexit datoria ce revenea societății Auto Zebra.
Cum Rotta a intrat într-un carusel al creditelor pentru mai multe din firmele sale, dar și de ordin personal, asociații săi de la Compexit Trading au acceptat, la solicitarea expresă a acestuia, ca, printr-o majorare de capital să accepte ca asociat a 31 de părți sociale din totalul de 100.100 pe Sorana Rotta. Apoi, prin Hotărârea AGA, au acceptat transferul majorității parților sociale către Sorana Rotta, tatăl acesteia păstrând doar 1% din capitalul social ca o garanție pentru restituirea plăților făcute în numele lui.
La aproape doi ani după ce a devenit acționar al Compexit Trading, Sorana Rotta a cerut, în scris, retragerea sa din calitatea de asociat, comunicându-le apoi celorlalți pretențiile bănești pe care le are și care se ridicau la peste un milion și jumătate de euro. Partenerii lui Rotta îl acuză că a avut un plan bine stabilit, prin care a urmărit ca firma Compexit Trading să-i plătească datoriile, iar el, în final, prin fiica sa, să încaseze o sumă substanțială de bani. Ei mai spun că aceeași schemă – întâi o majorare de capital, urmată de o cesiune de părți sociale și apoi de o cerere de retragere din asociere – a aplicat-o Rotta și în alte societăți, respectiv Compexit Auto Rulate SRL, Topcar SRl și Seul Auto SRL, fapt care ar releva intenția fraudă și premeditare a partenerului lor.
O donație mascată
Referitor la caracterul fictiv al cesiunii, asociații lui Rotta susțin că acesta avea tot interesul de a scăpa de bunurile pe care le deținea, având în vedere neplata datoriilor. De altfel, în cei doi ani în care Sorana Rotta a deținut formal o treime din capitalul societății, ea nu a participat niciodată activ la adunările generale ale societății, documentele care trebuiau semnate de ea fiindu-i duse acasă, pentru a fi iscălite formal. În același timp, Răzvan Rotta participa activ la ședințe, unde se manifesta ca adevăratul deținător a 30% din capitalul social. De asemenea, prețul cesiunii a fost subevaluat, fiind de 23 de ori mai mic decât valoarea reală a unei părți sociale, spun reclamații.
Procesul Soranei Rotta
În luna aprilie a acestui an, Sorana Rotta a înaintat o adresă către acționariatul societății Compexit Trading prin care îi informa că dorește să se retragă din asociere, motivând că, la data formulării cererii nu beneficia de venituri suficiente și avea în îngrijire un copil, fapt pentru care avea nevoie să își folosească ”valorile deținute de o asemenea manieră încât această stare să genereze sumele necesare familiei”. Cum cererea sa a fost respinsă de acționari, Sorana Rotta a mers în instanță, solicitând ca aceasta să oblige acționarii să îi recunoască dreptul de a ieși din asociere și să îi plătească valoarea nominală a capitalului social pe care îl deține. Sorana Rotta susține că motivul pentru care îi este refuzată retragerea din asociere este acela de a nu-i acorda drepturile bănești ce i se cuvin, utilizând banii în scop personal, prin intermediul societății.
”Subsemnata sunt asociată și în alte trei societăți cu aceleași persoane. S-a dovedit că aceștia nu doresc o asociere afectivă și egală cu subsemnata, prin intermediul societăților…Astfel, aceștia au dorit ieșirea mea din societate și nu doresc efectiv asocierea cu mine, ci doresc doar să nu mă despăgubească pentru drepturile deținute…În acest sens mi-au dat să semnez acte adiționale de cesiune la valoarea nominală a părților mele sociale pentru alte firme unde suntem împreună asociați”, arată Sorana Rotta în plângerea înaintată Tribunalului Comercial Cluj.
Sorana Rotta a solicitat plata sumei de 1.500.000 de lei din partea Seul Auto SRL și 10.500.000 de lei din partea Compexit Trading, dar deoarece nu a plătit taxa judiciară aferentă cererii sale, instanța a anulat acțiunea civilă pentru plata acestei sume.
Bravo unchiule….
SA LE FIE RUSINE CELOR 3 PROFITORI!!!
COMPEXIT SI-A CASTIGAT PRESTIGIUL BINE MERITAT DATORITA LUI ROTTA, NU DEGEABA MEDIUL DE AFACERI ASOCIAZA SKODA,SEAT, BT CU NUMELE DE ROTTA, IN TIMP CE CEILALTI AU MULS CAT AU PUTUT DE PE URMA LUI, INDELETNICINDU-SE EXCLUSIV CU FEMEI SI BETII!
CUM POTI SA AFIRMI IN CALITATE DE ASOCIAT AL UNEI FIRME CA NU CUNOSTI SITUATIA SA FINANCIARA?????
ASTA SPUNE TOTUL!!!!!!!!