Patronul clubului de manele Litoral, Cosmin Tripon, unul din afaceriştii Clujului, se judecă cu reprezentanţii firmei Unita Turism şi cu cei ai Eparhiei Reformate din Ardeal, pentru un spaţiu unde funcţiona până acum clubul. Pe de o parte, cei de la Unita Turism sunt pe cai mari: patronul GOSCHY JOSEF şi reprezentantul clujean, Alexandru Apahidean, fost director la Biroul pentru Turism şi Tineret. Însă, Cosmin Tripon este asociat în cadrul clubului Litoral cu Nistor Gheorghe Gaspar, care este acţionarul majoritar. Chiar dacă nu are un nume sonor, Gaspar face afaceri cu Imprimeriile Naţionale şi face parte dintr-un cerc restrâns al ”băieţilor deştepţi” care fac afaceri cu energie, SC Elret. Şi, uneori, prietenii lui Gaspar mai încheie şi câte un contract cu SRI-ul.
Până de curând, clubul de manele Litoral funcţiona într-un spaţiu închiriat de la SC Unita Turism, cu care clubul avea încheiat un contract de închiriere. Însă, în urma unui proces de retrocedare, SC Unita Turism a pierdut spaţiul respectiv în favoarea Eparhiei Reformate din Ardeal. Cu toate acestea, cei de la Unita Turism nu i-au anunţat în nici un fel pe reprezentanţii Clubului Litoral că au probleme cu spaţiul respectiv care se află pe strada Constanţa.
Aşa că, pe nepusă masă, cei de la Eparhia Reformată din Ardeal însoţiţi de reprezentanţii SC Unita Turism au pus lacăt pe clubul de manele.
Cei de la Club Litoral au deschis un proces împotriva Eparhiei şi Sc Unita Turism şi sentinţa le-a fost favorabilă. ”Admite în parte cererea reconvenţională şi în consecinţă: – constată că dreptul locativ al reclamantei asupra spaţiului situat în Cluj-Napoca, str.Constanta nr.1-3, înscris în CF 284065 Cluj-Napoca, având nr.cad.4887/2, spaţiu ce a făcut obiectul contractului de închiriere nr.297/12.04.2013 şi a actului adiţional încheiat cu pârâta SC UNITA TURISM HOLDING SA TIMISOARA este valabil până în data de 6 noiembrie 201; – obligă pârâta să ridice sigiliile şi lacătele aplicate pe uşile şi porţile de acces în curtea imobilului, precum şi cele aplicate la intrarea în spaţiul închiriat de reclamantă. Respinge cererea reclamantei formulată în contradictoriu cu pârâta SC UNITA TURISM HOLDING SA TIMISOARA prin care se solicită a se constata valabilitatea contractului de închiriere nr.297/12.04.2013 completat cu actul adiţional (de prelungire a chiriei, n.red.). Respinge cererea reclamantei reconvenţional EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL având ca obiect evacuarea SC NISTRIP PLUS SRL (firma în cadrul căreia funcţionează clubul Litoral, n.red.) din imobil începând cu data de 1 noiembrie 2014. Obligă pârâta EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei, în cuantum de 3.143 lei. Respinge cererea pârâtei EPARHIA REFORMATA DIN ARDEAL de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată”, arată o hotărâre judecătorească a Judecătoriei Cluj Napoca.
Partea mai sensibilă constă în faptul că Tripon le-a făcut plângeri penale lui Alexandru Apahidean, administratorul Unita Turism din Cluj Napoca şi a juristei companiei. Însă, cercetările bat pasul pe loc de aproape un an de zile.
Eparhia şi Goschy sunt tari…
În această afacere, Eparhia Reformată din Ardeal este cel mai mare proprietar de imobile din Cluj Napoca. Practic, eparhia deţine aproape tot centrul Clujului.
SC Unita Turism deţine majoritatea terenului de pe Cetăţuia din Cluj-Napoca, clădirile din acel spaţiu şi multe alte imobile din oraş. Această afacere este controlată de GOSCHY JOSEF, cetăţean german, de origine evreu. Înainte de ‘90, Goschy a fost broker în Germania şi după Revoluţie s-a întors în România cu circa şase milioane de mărci germane şi a început să cumpere proprietăţi imobiliare. După ce a fost proprietarul companiei de asigurări Unita, Goschy a început să îşi dezvolte businessul hotelier cu 3.500 de camere în turism, prin achiziţia unităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIF Transilvania. În prezent, numărul de hoteluri pe care le deţine îl poziţionează pe omul de afaceri timişorean în topul celor mai mari proprietari de hoteluri din România, alături de Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţii Negoiţă. Începând cu 2009, Goschy a scos la vânzare mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe, ce cumulează 651 de camere.
Administratorul Unita Turism Cluj este Alexandru Apahidean, fost director la BTT. Potrivit site-ului teiadna.ro, el ”a vândut 70% din hotelurile, cabanele şi depozitele sau case de protocol aferente acestora (BTT, n.red) către Unita Holding sub preţul pieţei, primind un comision gras şi o funcţie ca director pe filiala Cluj. Un comunist înrăit şi turnător. La Revoluţie a fugit din Cluj o perioadă. Deţine vilă în Făget, casă pe str.Paris, apartament în centrul Clujului. Casa de pe Paris e pe numele fiicei lui”, arată sursa menţionată.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să îl contacteze pe Alexandru Apahidean pentru a obţine un punct de vedere dar la numărul de telefon mobil aferent societăţii Unita Turism a răspuns o altă persoană. ”În cunosc pe domnul Apahidean, dar nu vă pot da numărul lui de telefon”, a menţionat persoana care a răspuns la telefon.
Nici cu SRI nu mi-e ruşine
Însă, nici Cosmin Tripon nu se poate spune că se ascunde după copac în diferentul cu Eparhia şi Unita Turism. El deţine pachetul minoritar de acţiuni din cadrul clubului Litoral. adevăratul patron al afacerii este Nistor Gheorghe Gaspar. El este patronul firmei NIS ELECTRONICS SRL, o societate abonată la contractele cu instituţiile statului, în special cu Imprimeria Naţională. Printre oamenii de afaceri cu care este asociat se numără acţionarii firmei Elret SA, unde are şi Gaspar un pachet de acţiuni. Din administrarea Elret SA mai face parte clujeanul Dan Bogoş, patronul General Security, o firmă cu care SRI a încheiat un contract pentru supravegherea prin intermediul camerelor video. Contractul respectiv a fost parafat nu direct, ci prin intermediul INSTITUTUTULUI PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE, o “falangă” a Serviciului care desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. De asemenea, Bogoş se ocupă şi de asigurarea serviciilor de securitate din parkingul primăriei clujene din P-ţa Lucian Blaga.
Din cadrul Elret se distinge COLDEA GABRIELA MIHAELA, care este administrator şi la DELTA PHARM SRL, o societate deţinută de SINTAMARIAN LORIN LUCIAN şi VELENZA DUMITRU IULIAN, un afacerist din Constanţa. Sintamarian se numără printre patronii (SINTAMARIAN LORIN LUCIAN, BADIU IOAN RADU şi COLDEA GHEORGHE DOREL ) de la SC Benefic SRL, firmă care îşi are sediul tot în P-ţa 1 Mai. În primul rând, această firmă este cunoscută prin “Afacerea radarelor fixe”.
Astfel, întrebarea care se pune este următoarea: ce vor face poliţiştii clujeni cu plângerea penală împotriva lui Alexandru Apahidean?
Cei care vor şti să răspundă la această întrebare vor primi o dedicaţie ”fără număr” în Club Litoral.