Competiţia lui Hexi Pharma la furnizat dezinfectanţi era o firmă din Cluj-Napoca cu o cifră de afaceri considerabilă. Astfel că Tehno Electro Medical Company, alias Temco se numără printre primii 10 distribuitori de dezinfectanţi la nivel naţional. Diferenţele (la valorile de contracte obţinute de aceşti distribuitori, pe anul 2015) între cifrele Ministerului Sănătăţii şi cele reale sunt imense.

Tehno Electro Medical Company alias Temco

Surpriza face ca în topul celor 10 distribuitori să se încadreze şi firma cu sediul în Cluj-Napoca pe strada Republicii, Temco.

La o căutare aprofundată, aflăm că pe listă firme, Temco poartă denumirea de Tehno Electro Medical Company SRL şi îi are ca asociaţi pe Oana Mirela Bucur, Bogdan Cristian Manea, Bianca Cezara Manea şi Anca Daniela Manea.

De admistrarea firmei Temco se ocupă Bogdan Cristian. Potrivit datelor oficiale, cifra de afaceri a acestui SRL s-a apropiat în 2015 de un milion de lei şi avea înregistraţi nu mai puţin de 48 de angajaţi.

Pe piaţă Temco s-a lansat în anul 2000, însă cele mai mari cifre le-a înregistrat zece ani mai târziu.

Numele firmei apare într-o mulţime de dosare la instanţele din Bucureşti, iar în majoritatea cazurilor obiectul acestora este de încuvinţare executare silită. Deşi sigla firmei apare pe strada Republicii, Tehno Electro Medical Company figurează în documente ca firmă ”de capitală”. Însă aceeaşi patroni au înregistrat Medical Leasing SRL şi  CLINICA DE ORTOPEDIE SI CHIRURGIE MINIMAL INVAZIVA ORTOMED ALEX BUCUR SRL, ambele pe Republicii.

 

Topul firmelor ce furnizau dezifectanţi

Potrivit documentelor, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş (10.012.068 lei) în 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) în 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) în 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online. Topul primelor 10 firme care au furnizat dezinfectanţi spitalelor în 2015 este completat, în ordine, de: Remix Com SRL, cu contracte în valoare de 4.159.520 lei, GB Indco SRL (1.223.488 lei), General Medicals Active (1.058.400 lei), Euromedica Inc Group SRL (1.017.228 lei), Intercoop SRL (1.002.119 lei), Tehno Electro Medical Company SRL (654.370 lei), B Braun Medical SRL (148.931 lei) şi SC Black Haw Eyes SRL (143.270 lei).

 

Se câştigau licitaţii prin măsluirea codurilor

Ancheta jurnalistului Tolontan a scos la iveală o strategie josnică folosită în domeniul atribuirii licitaţiilor. Potrivit acestuia, furnizorii erau pe blat cu spitalele şi pentru a se câştiga cât mai multe contracte se foloseau coduri diferite.

„La licitaţii, codurile CPV sunt stabilite de către spitale.La achiziţiile directe însă, firmele de dezinfectante trec în ofertă caracteristicile produsului şi stabilesc codul CPV. Sigur că el este, mai apoi, validat de către spitale.Este evident că nu poţi să faci această operaţiune decât de comun acord între beneficiar şi furnizor. Între spital şi firme”, spune un om care cunoaşte bine sistemul SEAP. Achiziţiile pe baza codurilor diferite CPV se face pentru ca tu, ca spital, să poţi să te joci cu pragurile financiare şi să nu faci licitaţii se arată în ancheta Hexi Pharma.

O mare parte dintre aceste coduri CPV reflectă achiziţia unor produse identice sau similare. De asemenea, aceste coduri CPV reflectă produse a căror achiziţionare este improprie.

Un biocid precum Thor, cel diluat de trei ori, ajunge să fie încadrat la:

– Produse chimice anorganice de bază.
– Aerosol.
– Dezinfectanţi.
– Produse de sterilizare a aerului.
– Agenţi organici tensioactivi.
(…)

Şi tot aşa. Sunt doar câteva exemple!

Suprasept, produs diluat de 10 ori, s-a livrat şi el pe zeci de coduri CPV diferite!

hexi pharma

Scandalul Hexi Pharma cuprinde şi Clujul

Produsele Hexi Pharma câştigau licitaţiile pentru că aveau preţurile cele mai mici. Prin urmare, şi spitalele din Cluj au cumpărat dezinfectanţi de la Hexi Pharma, însă aşa cum susţine profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, ”nu e treaba spitalelor să verifice, ci a autorităţilor”.
Spre exemplu, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Hexi Pharma a avut patru contracte în valoare de 1.058.664 lei în anii 2007, 2011 şi 2014 prin care s-au furnizat dezinfectanţi, antiseptice pentru tegumente, mucoase, plăgi şi un produs antiseptic pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor prin spălare cu povidone-iodină.

Un alt spital este Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuţă Cluj-Napoca, cu care compania a avut cele mai multe contracte în valoare de 160.150 lei, unde au furnizat dezinfectanţi, detergenţi şi produse de curăţenie în 2012, 2014 şi 2015. Cel care a condus din 2012 Institutul Oncologic este actualul ministru al Sănătăţii, chirurgul Patriciu Achimaş-Cadariu. Acesta a afirmat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost găsită la unitatea medicală o probă neconformă şi s-a pus ”carantină” pe acel produs.

„Din 2012 până în 2015 institutul (Institutul Oncologic Cluj – n.r.) a achiziţionat de la firma menţionată prin procedură de ofertă deschisă pe SEAP, licitaţie deschisă, doi dezinfectanţi. Practic au fost trei acorduri-cadru şi 13 contracte subsecvente. Da, a fost o probă neconformă la Institutul Oncologic Cluj. Este carantină pe acel biocid”, a explicat Ministrul Sănătăţii.

În opinia sa, spitalele ar trebui responsabilizate din prisma managementului lor, întrucât „de acolo porneşte problema”.

La Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Dr. Bodiys Gyorgy, Şef Laborator Clinic a declarat că nu au fost nereguli în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în spital, unde au achiziţionat de la Hexi Pharma dezinfectanţi, detergenţi şi medicamente în 2007 şi 2015 de aproximativ 25.000 lei.

”Achiziţia a decurs normal, aveau toate actele în regulă. Nu s-a constatat nicio neregulă la niciun produs”, a precizat Dr. Bodiys Gyorgy.

Alte spitale din Cluj-Napoca cu care Hexi Pharma a încheiat contracte sunt Spitalul Universitar CF Cluj-Napoca, Spitalul Municipal Dej,  Spitalul Municipal Turda şi Spitalul municipal „Dr. Cornel Igna” Câmpia Turzii. De asemenea şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a încheiat un contract în anul 2015.
În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar fostul ministru al Sănătăţii a dispus un control la spitale.

 

Dezinfectanţi diluaţi şi scumpiţi

Potrivit Tolo.ro, cei care conduc, Hexi Pharma, Dan Condrea şi lui Flori Dinu, rămâneau cu sume uriaşe în Cipru, în offshore-ul CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, care îi ”alimentau” pe şefii spitalelor, dar şi pe unii medici.

Totodată, în timpul în care Hexi Pharma a făcut această ”inginerie” financiară, timp de 10 ani, niciuna dintre autorităţile medicale, fiscale şi judiciare n-a văzut acest lucru.

Dezvăluirile incredibile au fost făcute de un angajat al firmei de farmaceutice, care a dorit să rămână anonim. El spune că firma offshore vindea către Hexi Pharma un kilogram de PVP – lodine 30/60 (substanţă folosită pentru producţia dezinfectantului Polyiodine) cu 80 de euro, care este de 4-5 ori mai mare faţă de preţul pieţei.

De asemenea, RISE Project dezvăluie că în Germania, la sursă un litru de dezinfectant spitalicesc cumpărat de afaceristul Dan Alexandru Condrea prin compania lui offshore din Cipru, costă 7,9 euro. Acelaşi litru de dezinfectant se scumpeşte de peste 10 ori pe hârtie atunci când Condrea vinde tot către Condrea, ajungând la 75 – 100 euro. Adică atunci când off-shore-ul sau intermediar din Cipru trimite marfa la firma lui din Romania. La final, SRL-ul lui Condrea încasează de la spitalele româneşti aproximativ 100 de euro pentru acelaşi litru de dezinfectant, din bani publici.

1 COMENTARIU

  1. Interesant de aflat mecanismul. Inseamna ca ar trebui anchetate si contractele din Cluj da? Stiu ca procurorii au de dormit , dar poate…astfel de articole lovesc cate un tepar. e adevarat ca restul scapa, ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.