Akademia Center, viitor incert. „Am respins solicitarea lor de a modifica clauzele contractuale care erau în afara licitaţiei de bază”. Akademia a inundat Spitalul de Pneumoftiziologie. Nistor nu vrea să discute cu presa

Clujenii îşi pot lua adio de la cumpărături la Akademia Center, cel puţin în următoarea perioadă. Cel de-al treilea mall clujean întâmpină probleme în respectarea termenului de finalizare a proiectului. În ultimele luni, Nisco Invest, dezvoltatorul centrului comercial, a sistat lucrările. Potrivit unor materiale apărute în presă, proiectul Akademia Center va fi “livrat” cel mai devreme în primul trimestru al anului 2011, în condiţiile în care contractul iniţial prevedea că termenul de finalizare al construcţiei era ultimul trimestru al acestui an. Nerespectarea termenului prevăzut poate determina rezilierea contractului.

Tişe nu acceptă amânări

Akademia Center este construit în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj. Chiar dacă a stârnit o serie de controverse, CJ Cluj a concesionat societăţii Nisco Invest, în anul 2006, un teren de circa 8.000 mp chiar în centrul Clujului, pentru construirea mall-ului. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, unul dintre punctele cheie ale licitaţie a fost termenul de predare, astfel încât prelungirea acestuia nu este acceptată de reprezentanţii CJ Cluj. “Din punct de vedere al raporturilor contractuale dintre noi şi Nisco Invest, am primit o solicitare din partea acestora de a prelungi perioada de începere şi finalizare a lucrărilor şi de modificare a unor clauze contractuale, iar noi le-am răspuns că este în afara contractului de bază, ca atare am respins solicitarea lor. Din moment ce perioada de executare a fost punctată, a fost un element care a dus la câştigarea licitaţiei, noi nu putem să modificăm acest termen care a influenţat acordarea contractului către Nisco. Aceasta înseamnă că am bulversa şi am distorsiona rezultatul licitaţie. Urmează să se desfăşoare construcţia conform înţelegerii iniţiale şi a licitaţiei făcute. În măsura în care ei nu îşi îndeplinesc obligaţiile din contractul de bază, noi vom lua în considerare rezilierea contractului şi tot ceea ce este stipulat în acesta. Nu avem nicio problemă să iniţiem astfel de demersuri”, a declarat Alin Tişe.

No comment

Pentru ca mall-ul să poată fi realizat până la sfârşitul anului, Akademia trebuie să crească la fel ca Făt-Frumos din basme. Acţionarul majoritar al Nisco Invest, Dan Călin Nistor, a refuzat să comenteze situaţia. Reporterii Gazetei de Cluj au încercat să obţină poziţia oficială a Nisco Invest, însă, potrivit asistentei lui Nistor, Alina Silaghi, acesta se afla în „discuţii” de fiecare dată. În prima fază, Silaghi le-a comunicat reporterilor faptul că „domnul Nistor nu poate vorbi acum, dar îi transmit mesajul şi vă va contacta”. La a doua „tentativă” de a lua legătura cu el, Călin Nistor a fost, din nou, „într-o discuţie”. În final, Silaghi a declarat că, în măsura în care Nistor doreşte să comenteze, va contacta reporterii Gazetei de Cluj. „Notez întrebarea şi o să discut cu domnul Nistor, să vedem dacă vrea să vă spună un punct de vedere. Cred că cel mai bine ar fi să îl întrebaţi pe domnul Tişe, nu? Asta e, mă rog, agenda e foarte încărcată. O să vă contacteze dacă va considera oportun”, a declarat Alina Silaghi. Alin Tişe a declarat că nu cunoaşte, în detaliu, situaţia de pe şantier, dar că termenul de finalizare trebuie respectat. „Nu ştiu care e situaţia din punct de vedere al lucrărilor, pentru că nu am fost pe şantier”, a declarat Tişe.

Ghinion pe toate fronturile

Dezvoltatorul centrului comercial a cauzat neplăceri Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”. Potrivit directorului spitalului, Vasile Mureşan, executantul lucrărilor a inundat de mai multe ori instituţia pe care o conduce. “Noi am protestat vehement pentru că ne-au inundat de câteva ori. Ei au forat la adâncime cu apă şi au deversat la noi în curte. Ne-au umplut de noroi toată curtea, nu au mai avut acces ambulanţele şi normal că am solicitat sprijinul autorităţilor statului, de la Prefectură până la Consiliul Judeţean, de la Primărie până la Garda de Mediu şi de la Poliţia Comunitară până la Inspectoratul de Stat în Construcţii. I-au amendat foarte serios pentru că ne-au inundat curtea spitalului, beciul, inclusiv centrala termică. Nu s-a întâmplat o singură dată, ne-au inundat în repetate rânduri. O dată am fi înţeles. Am ajuns şi în instanţă din cauza aceasta. Au primit amenzi şi s-au simţit foarte lezaţi. Amenzile au fost contestate, dar nu aveau cum să fie anulate, era imposibil să câştige. Noi am avut martori, înregistrări, fotografii, nu ştiu cum au putut să conteste aşa ceva. Oricum, era dreptul lor să se apere, nu am cum să le contest acest drept. Eu mi-am exprimat clar punctul de vedere în instanţă, le-am spus că dacă vor continua, o să ne adresăm noi în instanţă, pentru că se poate şi invers”, a declarat Vasile Mureşan.

Pacienţii, deranjaţi de mall

Nu numai imobilele spitalului a avut de suferit. Pacienţii internaţi aici s-au plâns de zgomotul produs de lucrări. Zona în care „ar trebui” să se construiască mall-ul i-a permis executantului să construiască numai în timpul nopţii. „Ne-au deranjat, în sensul că lucrau în timpul nopţii şi provocau zgomot. Bolnavii au fost deranjaţi din cauza zgomotului, nu se puteau odihni. Cei de la Nisco au primit autorizaţie să construiască numai noaptea, pentru că nu puteau intra cu camioanele ziua din cauza traficului din zonă. De câteva luni nu s-a mai lucrat, am crezut că s-au oprit lucrările. Dacă mai fac gălăgie, sesizăm iar autorităţile. Bolnavii sunt deranjaţi şi fac reclamaţii. Ne afectează direct, ca şi spital, deoarece avem contract cu Casa de Asigurări şi ne afectează financiar problema aceasta”, a precizat Mureşan.

Cine-a pus „mall-ul” în drum?

Încă de acum doi ani, Gazeta de Cluj v-a prezentat neregulile licitaţiei prin intermediul căreia Nisco Invest a câştigat terenul pentru construirea Akademia center. Dacă în 2005, la începutul concesiunii, destinaţia era construirea unei parcări şi a unui heliport în curtea spitalului de pneumoftiziologie “Leon Daniello” situat pe strada Victor Babeş, ulterior parcarea s-a “transformat” în mall, iar heliportul, care, iniţial, a fost o condiţie de departajare între societăţile care au participat la licitaţie, a dispărut. O licitaţie cu cântec, marca CJ Cluj, care a decis că zona în care se situeaza majoritatea spitalelor clujene este propice pentru a se construi un mall şi un parking de 300 de locuri. În contrapondere, o altă societate care a dorit să se înscrie la licitaţie a propus ca pe respectivul amplasament să realizeze un centru de dializă, însă, aşa cum au reclamat reprezentanţii societăţii respective, a existat suspiciunea că licitaţia a fost una cu dedicaţie. După ce a câştigat licitaţia pentru concesionarea terenului din zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, societatea Nisco Invest a mai primit “cadou” din partea CJ Cluj încă un teren de aproximativ 3.000 mp, pe care intenţionează să construiască un parking. La momentul cu pricina, nu s-a găsit nicio explicaţie pentru care nu s-a organizat o nouă licitaţie pentru terenul adiţional, în suprafaţa de 3.000 de metri pătraţi. Membri Consiliului Judeţean Cluj au afirmat, la momentul respectiv, că nu este vorba de un “dar” făcut societăţii Nisco Invest, ci doar de o extindere a contractului de concesionare, care, iniţial, a fost întocmit greşit de către Direcţia Tehnică de Urbanism. Cu toate acestea, arhitectul judeţului din acea perioadă, Radu Spânu, afirma că cererea reprezentanţilor de la SC Nisco Invest SRL este îndreptăţită, întrucât aceştia au descoperit că terenul pe care l-au primit iniţial nu le este suficient pentru investiţie. Extinderea celor de la Nisco a costat CJ Cluj o parcelă suplimentară de 2979,67 mp.

„Noi ne-am manifestat de la început opoziţia, am trimis şi Consiliului Judeţean un document semnat de mine şi de către fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică, Nicolae Deleanu, prin care menţionam că ne opunem construirii unui mall, dar că suntem de acord cu construirea unui imobil cu destinaţie medicală, care să nu deranjeze pacienţii, ci să fie în interesul lor. I-am cerut ajutor şi rectorului Universităţii de Medicină, Constantin Ciuce, deoarece terenurile au fost donate de contele Miko Imre, pe vecie, clinicilor universitare, aceasta prevedea actul de donaţie. Sigur, am fi preferat să construiască ceva medical acolo, dar dacă nu s-a putut şi au fost alte aspecte, nu mai avem ce să facem”, este de părere Mureşan, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.