UPDATE: Ulterior postării materialului, USR-PLUS a trimis redacției un drept la replică pe care îl postăm integral:

”O greșeală a Biroului Județean USR PLUS Cluj făcută la întocmirea dosarului Danielei Dolha, pentru candidatura la Primăria Municipiului Câmpia Turzii, a produs în mass-media din ṭară o adevărată avalanṣă de articole care o prezintă ca fiind o „naivă” ce nici măcar nu ṣtie pentru ce oraṣ candidează.

Astfel, pe prima filă a dosarului, BJ USR PLUS a scris în titlu că Daniela Dolha candidează la Turda nu la Câmpia Turzii. Greṣeala s-a produs poate datorită faptului că se lucra în paralel la un număr mare de dosare.  

Judecătoria Turda a decis că este vorba despre o eroare materială a BJ USR PLUS Cluj, iar vina nu este a Danielei Dolha. Dosarul întocmit de ea este corect, pentru Primăria Municipiului Câmpia Turzii.

În acest ”drept la replică” vrem să arătăm că Daniela Dolha nu este o „naivă” iar calităṭile ei sunt net superioare multora din clasa politică actuală. Iată ce spune Daniela Dolha.

Anunțul candidaturii mele, o femeie hotărâtă și cu mentalitate europeană la Primăria Municipiului Câmpia Turzii, cu crezul “Un oraș pentru toți. Nu pentru hoți!”, a turat motoarele mafiei politice locale împotriva mea. Și-a început să arunce cu bani presei ca să mă denigreze în speranța că mă intimidează și renunț  la candidatură.

Nu lipsesc nici persoanele certate cu legea, care după cum vedeți se străduiesc să mă șicaneze, să mă provoace.

Toate acestea ne spun că lupta nu va fi ușoară și că vor folosi toate mijloacele murdare pentru a rămâne la „butoane”.

În același timp, am simțit din mesajele primite simpatia și sprijinul cetățenilor, iar unii și-au exprimat dorința de a afla mai multe despre mine, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Câmpia Turzii.

Eu, Daniela Dolha, sunt unul dintre locuitorii acestui oraș, un om responsabil, care crede în Dumnezeu și nu-mi este frică să spun lucrurilor pe nume: hoție și aroganță în Primărie, șpagă în spitale, locuri de muncă puține și slab plătite, tinerii noștri pleacă din oraș, familii amărâte, promisiuni mincinoase de la politicieni … zero fonduri europene pentru Spital, zero fonduri europene pe Dezvoltare Locală.

Sunt profesoară, am absolvit Facultatea de Litere-Teologie (UBB), ulterior m-am specializat în străinătate, la Universitatea din Alcalá de Henares (Madrid) în comunicare și relații publice. Acolo am activat o bună perioadă de timp. Ajutam românii în relația cu autoritățile spaniole, primărie, poliție, justiție, sănătate, centre școlare. Tocmai de aceea, cunosc foarte bine cum trebuie să funcționeze în mod eficient o administrație publică locală de nivel european.

În calitatea mea de colaborator la Catedra UNESCO din Tarragona, am participat la elaborarea de politici publice pentru românii din Spania. Astfel am descoperit situația tristă a copiilor români „uitați” în orfelinatele spaniole.
În situația asta există mii de copii abandonați de părinți și de țară.

În fapt, această situație există și în țară. De trei ani activez în calitate de profesor- voluntar la Centrul de Plasament din cadrul Mănăstirii Dumbrava (Unirea). Acolo, preotul Vasile ocrotește aproape 140 de copii abandonați de părinți fie la naștere în spitale, fie pentru că părinții lor au plecat în străinătate ori sunt bolnavi. Prin voluntariatul meu particip la creșterea și educația acestor copii care au atâta nevoie de noi.

Abandonul copiilor reflectă decadența societății românești și falimentul actualei clase politice.

În fiecare zi vedem prin oraș bunici care-și plimbă nepoții în timp ce părinții lor sunt la muncă în străinătate, familii sărace cu mulți copii care se străduiesc să supraviețuiască de pe-o zi pe alta, în timp ce politicienii locali sunt preocupați să-și ofere vacanțe de lux din taxele și impozitele noastre.

Toate acestea și multe altele m-au determinat să intru în lupta cu mafia politică cu care ne-am procopsit în fruntea orașului. Copiii noștri au nevoie de mai mult. De un viitor într-un oraș sănătos. Ori, un oraș sănătos este un oraș fără paraziți, fără minciună și fără hoție.

În proiectul meu de guvernare, primarul lucrează în slujba cetățeanului și-i dă socoteală pentru fiecare ban cheltuit din buget sau contract încheiat. Iar cetățeanul totdeauna va fi tratat cu respect și profesionalism.

Răspunsul pentru susținătorii mei este că nu au mafioții suficienți bani să plătească articole de presă denigratoare câtă energie am eu să lupt pentru binele orașului nostru.
Și nu, nu vom face alianță cu vreunul din vechile partide.

Daniela Dolha ,candidat al Alianței USR PLUS la Primăria Câmpia Turzii”.

___________________________________

Știrea inițială:

18 august a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie. După suspiciunile legate de depunerea de candidaturi false ale PMP din comuna Izvoru Crișului, județul Cluj, o situație absolut hilară s-a petrecut și la USR-PLUS Câmpia Turzii, unde candidatul alianței pentru funcția de primar a uitat pentru ce oraș candidează!

Scandal pe candidatură

Daniela Dolha, candidatul USR PLUS Câmpia Turzii pentru funcţia de primar, a comis o greşeală în momentul depunerii dosarului de candidatură. Aceasta a scris în dosar că va candida pentru funcţia de primar a oraşului Turda, cu toate că candidează la Câmpia Turzii.

Daniela Dolha a scris greșit orașul în care vrea funcția de primar în dosarul de candidatură.

Oficialii PNL Câmpia Turzii au depus o contestație în acest sens, la Judecătoria Turda, prin care solicită respingerea candidaturii, de vreme ce este menționat faptul că Daniela Dolha va candida pentru funcția de primar la Turda

„La o simplă lecturare a acestui document, validat de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 2 Câmpia Turzii, se constată cu puterea evidenţei că doamna Daniela Dolha a fost desemnată de către conducerea Alianţei USR-PLUS să candideze în municipiul Turda şi nu în municipiul Câmpia Turzii. Apreciem că acest document exprimă voinţa indubitabilă a conducerii judeţene a formaţiunii politice USR PLUS”, se menţionează în contestaţia depusă de Sabin Ghemeş, în calitate de reprezentant al PNL Câmpia Turzii, care solicită «respingerea acestei candidaturi», a transmis PNL Câmpia Turzii.

Judecătoria Turda a respins contestația PNL împotriva candidatei Alianței USR PLUS, Daniela Dolha. 

Răspunsul USR-PLUS nu a întârziat să apară: ”În opinia PNL Câmpia Turzii, e firesc să acuzi de incompetenţă, complet gratuit, pe singurul candidat ce într-adevăr propune o schimbare în sistemul politic actual la nivelul admin Candidatura Danielei Dolha e mai sănătoasă ca oricând şi vă aşteptăm la vot pentru a opri hoţia, minciuna, administraţia proastă şi metehnele astea de ev mediu ce ne bântuie şi azi în politica şi presa locală. Domnule Dorin Lojigan, Sabin Ghemeş si ceilalţi care aţi condus oraşul, noi nu vă putem reclama la judecătorie pentru «erorile» acestea, dar cetăţenii vă pot exclude prin ştampila de vot pe 27 Septembrie. Erorile domniilor voastre în cheltuirea banului public sunt pe finalul documentării şi unele arată că foarte probabil veţi vizita si Judecătoria Turda si Tribunalul Cluj”, se arată în mesajul USR-PLUS.

Dosare fictive la PMP pentru zece candidați

Zece oameni din Izvorul Crișului, județul Cluj s-au trezit pe lista de candidați ai Partidului Mișcarea Populară (PMP), deși cu ei nu a vorbit nimeni. 

Șeful Circumscripției electorale Izvorul Crișului, Gabriel Oltean, a constatat că persoanele validate pe lista PMP nu știau că sunt candidați la Consiliul Local, scrie Actual de Cluj. Acesta a sesizat organele de cercetare penală și a anunțat Biroul Electoral. 

Frauda s-a descoperit cu totul întâmplător. Reprezentantul PMP s-a dus să depună lista cu candidații, iar un membru al al circumscripției a văzut că mătușa lui candidează. Femeia a spus că nici vorbă, dar a precizat că un reprezentant PMP i-a cerut semnătura, dar a fost nedumerită că îi cere o copie după buletin. 

Din cele 11 persoane de pe lista PMP la Izvorul Crișului, 10 habar nu aveau că sunt candidați. 

Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Lungu, a spus că el a semnat candidaturile din județele Cluj și Sălaj și că nu știe ce a făcut ”omul” de la Izvorul Crișului. Acesta nu exclude ca cineva să îi fi forțat pe oameni să renunțe la candidaturi. 

La Primăria din Izvorul Crișului candidează din partea PMP Albert Kovacs, care ar fi și cel care a făcut listele.

Criza acută de candidați?

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob descrie în inpolitics.ro că deși întâmplarea de la PMP Cluj este, aparent, o știre funny, poate fi ceva mai mult decât atât, un posibil ”fenomen dramatic, care riscă să bage curând România în gard”.
”Ceea ce s-a întîmplat în țară în ultima perioadă ar trebui să dea serios de gîndit: păcat că nu prea s-a făcut vorbire în presă despre asta. Ne referim la criza acută de candidați. Lumea s-a axat – și nici asta prea tare – pe oamenii desemnați la primăriile mari ori la șefiile de Consilii Județene. Dar în spatele acestei perdele s-a produs un fenomen, cum spuneam, dramatic și care are rădăcini adânci.

Mai pe scurt, toate partidele s-au ciocnit de problema lipsei de candidați care să fie trecuți pe listele electorale la locale.

Cum se știe, pe 27 septembrie se aruncă în joc cca. 45.000 de posturi în administrație. Orice partid care se respectă – și toate pretind asta – ar trebui să acopere măcar trei sferturi dintre ele.
Dar, ce te faci, că majoritatea partidelor actuale nu au cu totul atîția membri?
Nu a fost întîmplătoare agitația nebună din ultimele săptămâni, în care partidele și-au furat/cumpărat unele altora candidații, disperate să-și completeze listele.
La Cluj, PSD și-a depus lista la Biroul Electoral cu doar două ore înaintea închiderii perioadei, pentru că nu reușea să o completeze, ne spun surse.
În multe locuri au fost băgați pe liste tineri care s-au dovedit a nu avea vîrsta minim legală pentru a candida și au trebuit schimbați ulterior.

Partidele au mers cu miloaga, pe ultima sută de metri, la figuri emblematice pe plan local, în toate județele, din afara politicii, afaceriști, profesori, figuri cât de cât publice, dar s-au izbit de foarte multe ori de refuzuri categorice.

Dacă în buricul țării, în Capitală, partide grele precum PNL, USR-PLUS, Pro România, ALDE ori PMP au recurs la iluștri anonimi pe care nu-i identifică nici google, ori la figuri reșapate din vremuri imemoriale, e semn clar că e grav (…).
De ce această criză?
Răspunsul se găsește într-un alt fenomen, care a început să se facă simțit acum vreo 15 ani și a luat amploare vertiginos pînă la consecințele de azi.
E vorba de neglijarea de către conduceri a bazelor de mase ale partidelor.
De ruperea de oameni.
Realpolitikul nu se mai face azi în organizații mici, medii, nici măcar mari. Se face peste tot în afara partidelor, prin păduri, ori în grupuri extrem de restrînse de la vîrful lor. Deciziile nu se mai dezbat, ele doar se comunică în jos.
S-a ajuns în ultimii ani inclusiv la congrese cu ușile închise, adică ceva de neconceput într-o democrație.
Pe lângă realpolitik, am mai putea vorbi de politica de fațadă, pentru ochii lumii. Dar, nici aceea nu se mai face în organizații.
Se face pe Facebook, Instagram, Twitter, pe siteuri ori la TV. (…)
În partid nu mai contează cei care știu grăi pe limba maselor, ci acei care bagă postări șmechere pe Facebook.
Campaniile nu se mai fac din ușă-n ușă, ca odinioară, deci, iarăși, un punct care nu mai necesită oameni în carne și oase. Cei virtuali sunt suficient de buni.
Nici măcar pentru mesaje pe internet nu mai e nevoie de membri de partid, există acum softuri care îi substituie cu succes (…).
Criza de candidați de azi e consecința directă a rupturii dintre partide și proprii membri. Lăsate de izbeliște, organizațiile din teritoriu se usucă și mor, fiind incapabile să mai producă resursă umană pentru alegerile locale.
Drama e că, totuși, odată la patru ani, partidele au nevoie de oameni, iar ei sunt lipsă la apel.
Ca să se acopere, partidele recurg tot mai des la racolarea de oameni de la alte formațiuni și cooptarea în ultima clipă, de vedete din diverse domenii, mass media fiind la loc de cinste, chiar dacă acestea nu au avut nicio tangență reală cu politica pînă la momentul înregimentării.
Mai nou, se fac, iată, și cu candidați care nu știu că sunt candidați (…).
Trist nu e doar faptul că partidele promovează oameni insuficient pregătiți pentru misiunile politice încredințate, ci mai ales că scăderea numărului real al membrilor de partid, la nivel național, duce și la o dezimplicare civică a cetățenilor, iar la noi, asta se vede cu ochiul liber (…)”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.