În plina campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, presedintele PLD Bihor si un vicepresedinte judetean au fost amenintati cu moartea >>> „Te omor, te nenorocesc, coboara în cinci minute ca te împusc… nenorocitule… Daca nu te potolesti, nevasta ta ar putea avea un accident de masina…” >>> Conform declaratiilor presedintelui Gavril Grebenisan în PLD Bihor s-a format un „grup de presiune” care recurge la metode de lupta execrabile.

Lupta politica poate sa îmbrace nenumarate forme. De la lupta de idei care se duce pe teren doctrinar, pâna la mijloace cât se poate de parsive si violente. În ultimele doua decenii, România a avut parte de multe evenimente tulburi, cum ar fi mineriadele, conflictele interetnice sau chiar „revolutia” din 1989. Acestea au fost speculate sau orchestrate politic. Când puterea cuvântului sau gravitatea argumentului nu mai poate convinge ori nu mai este ascultata, anumite „animale politice” recurg la alte metode, mai primitive, prin care doresc sa-si impuna punctul de vedere. Atunci îsi fac aparitia pe scena amenintarile cu moartea, ciomegele, bâtele, înjuraturile sau alte comportamente antisociale.

GAZETA va prezinta în exclusivitate o situatie cât se poate de tensionata din cadrul PLD Bihor. În toiul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, presedintele PLD Bihor si unul dintre vicepresedintii judeteni au fost amenintati cu moartea prin intermediul telefonului mobil. Vicepresedintele PLD Bihor, Nicolae Mal, a preferat sa se destainuie GAZETEI doar dupa ce campania electorala pentru alegerile europarlamentare a luat sfârsit. „Nu am vrut sa ne acuze nimeni ca ne victimizam sau ca facem din aceasta problema grava o tema de campanie electorala”.

<h5>„Te omor nenorocitule”</h5>

Marti, 6 octombrie unul dintre vicepresedintii PLD Bihor, Nicolae Mal, a primit pe mobilul personal cinci telefoane de amenintare cu moartea. Apelurile au fost primite dupa ora 21.30 si proveneau de la un numar a carui identitate era ascunsa. Conform celor povestite de tânarul politician toate telefoanele au provenit de la aceiasi persoana. „Vocea parea de baiat, de tânar, pâna în 30 de ani. Nu am recunoscut vocea, dupa ton era o persoana nervoasa, frustrata, revoltata… Sunt aproape sigur ca a fost pus de cineva sa ma ameninte”. Cert este ca, dupa primirea telefonelor de amenintare, Nicolae Mal nu a stat prea mult pe gânduri si s-a dus la politie. „Initial am sunat la 112 si am povestit ce mi s-a întâmpat. Mi s-a dat un alt numar la care sa sun si am vorbit cu agentul de serviciu. Am plecat în noaptea respectiva la politie si am depus plângere penala pentru amenintare cu moartea. La politia am povestit tot ce s-a întâmplat, de la primul telefon pâna la ultimul. Am dat declaratii în care am spus de unde cred eu ca provine toata chestia asta”. Tânarul om politic este convins în proportie de 99,99% ca toata povestea are radacini politice chiar în partidul al carui membru este. Suspiciunile lui Nicolae Mal se îndreapta catre unii colegi liberal-democrati. „Eu sunt un tip pasnic si linistit, nu am datorii la nimeni, nu am facut rau nimanui, nu am amante sau alte probleme… totul mi se trage de la partid”.

<h5>Suspecti de serviciu</h5>

Foarte interesant este faptul ca telefoanele de amenintare au venit exact a doua zi dupa ce s-a desfasurat o sedinta de partid cu scântei. „Luni, 5 octombie am avut o sedinta de partid în care am avut câteva discutii neprincipiale care contravin valorilor PLD, ca sa spun asa. Nu pot sa va dau numele colegilor pe care îi suspectez, este si o problema interna de partid… am sa va ofer initialele lor pentru ca persoanele avizate sa stie despre cine vorbesc. Este vorba de C.P., I.H., R.O., J.M., mai mult nu va pot spune…”. Dupa unele sapaturi, reporterii GAZETEI au identificat cu oarecare aproximatie despre cine ar putea fi vorba. Astfel, principalii suspecti nominalizati de Nicolae Mal ar fi: Calin Puia, Ioan Hulea, Radu Onet si Julien Matei. „În sedinta din 5 octombrie, cu o zi înainte sa primesc telefoanele de amenintare am fost bruscat, îmbrâncit, tras de urechi si lovit sub barbie de J.M. Era o întâlnire dedicata campaniei electorale cu staful de campanie. Motivul disputei a fost amplasarea banerelor. Acestea nu puteau fi amplasate în Oradea si am recomandat, atunci, ca unul dintre ele sa fie pus în Bratca, unde eu sunt profesor. Nu am fost de acord cu mutarea banerelor dintr-o zona în alta. Atunci J.M. a început sa îmi spuna ca am fite de playboy si sa ma îmbrânceasca”, povesteste Nicolae Mal, vicepresedinte PLD Bihor.

<h5>„Grupul de presiune”</h5>

În PLD Bihor s-a format un grup care face opinie separata de linia oficiala a actualei echipe de conducere în frunte cu Gavril Grebenisan. În ultimul timp si, cu precadere în perioada campaniei electorale, conform conducerii PLD, acest grup s-a manifestat contrar cu deciziile luate de filiala. „Cea mai grava problema este ca cei care fac parte din acest grup de presiune au crezut ca, daca sponsorizeaza partidul, pot sa-si permita sa dicteze si sa ceara functii. Au crezut ca pot sa jigneasca colegi si colege,sa se comporte execrabil”, sustine Gavril Grebenisan. Provocat sa ofere un exemplu, presedintele PLD Bihor l-a nominalizat pe Ioan Hulea. Grupul de presiune din PLD ar cumpara oameni, voturi, ar atrage de partea lor adepti cu scopul de a rasturna raportul de forte din filiala bihoreana a liberal democratilor. „În forul de conducere tot timpul avem cinci voturi care sunt abtinere, se abtin chiar si la votarea ordinii de zi a sedintei”. Demersurile „trupei de comando” nu s-au limitat la aria judetului Bihor. Gavril Grebenisan ne-a precizat ca s-a încercat chiar schimbarea sa din functie. „Au fost odata la Suceava unde s-au întâlnit cu Gheorghe Flutur. Erau nemultumiti ca am propus extinderea Biroului Executiv, o chestie perfect statutara. Flutur nici macar nu i-a ascultat, mai mult s-a mirat ce cauta acesti oameni la Suceava când ar trebui sa fie în Bihor si sa se ocupe de campania electorala”.

<h5>Atac la presedinte</h5>

Nici liderul PLD Bihor, Gavril Grebenisan, nu a scapat de amenintari. „Am primit un singur telefon de amenintare cu un numar necunoscut. Mi s-a spus ca daca nu ma potolesc, este posibil ca sotia mea sa aiba un accident de masina. Eu am raspuns ca telefonul meu este ascultat, iar convorbirea se înregistreaza. În acel moment respectivul a închis telefonul si nu a mai sunat. Am vorbit cu sotia mea care a spus ca nu îi este frica si sa nu îmi fac probleme din aceasta cauza. Nu stiu cum sa va spun, dar eu am ramas socat dupa acel telefon”.

Modul de actiune al „grupului de presiune” din cadrul PLD Bihor se manifesta original. Pe lânga abtinerile de la vot, trupa lui Ioan Hulea înregistreaza cu reportofonul pe masa sedintele Biroului Executiv Judetean fara a invoca un motiv special. „Probabil vor sa exercite asupra noastra o presiune suplimentara, e o chestie de intimidare sa nu le poti spune pe fata ce fel de oameni sunt ca poate te dau în judecata pentru calomnie. Pe de alta parte poate sa înregistreze cât vor vrea. Nu avem nimic de ascuns”, ne-a declarat un peledist din structura de conducere.

<h5>Optimism</h5>

In ciuda contextului tulbure în care s-a desfasurat campania electorala pentru alegerile europarlamentare, liderii PLD Bihor sunt destul de optimisti în ceea ce priveste rezultatele alegerilor. GAZETA i-a cerut lui Gavril Grebenisan un pronostic pentru alegerile europarlamentare. „În Bihor vom lua 7%. Sunt multumit de cum s-a desfasurat campania, am fost un grup destul de restrâns, format din multi tineri. Am colaborat bine cu PD, dar si cu alte partide, PNG, Laszlo Tokes, UDMR, cu care ne-am întâlnit în judet si am facut schimb de fluturasi”.

<i>

GAZETA va reproduce aproximativ continutul primei convorbiri în care tânarul politician de la PLD a fost amenintat cu moartea. Înjuraturile le vom înlocui cu puncte de suspensie.

– „Alo Nicu?”

– „Da”.

– „Coboara în cinci minute la podul din Cantemir ca te omor, te nenorocesc, te împusc. Fu…ti mama ma…i…”.

– „Cine esti?”

– „Coboara în cinci minute, te omor nenorocitule,…. te nenorocesc…”.

– „Cine esti? Ce ti-am facut?”

– „Cum? Mai întrebi ce mi-ai facut? F…”

„Am închis telefonul am sunat la politie si am trimis mesaje cu cele întâmplate la presedintele PLD Bihor, Gavril Grebenisan si la colega mea, vicepresedintele, Adelina Coste”, spune Nicolae Mal.

Un membru al „grupului de presiune” din PLD Bihor este Ioan Hulea. Conform unor surse ale GAZETEI, acesta ar fi unul dintre consilierii personali al controversatului om de afaceri si presedinte al Federatiei Internationale de Judo, Marius Vizer. Conform acelorasi surse, care doresc sa-si pastreze anonimatul, Ioan Hulea ar fi fost cadru militar, colonel, actionând în cadrul serviciului de contraspionaj. GAZETA a încercat în zadar sa-l contacteze telefonic pe vicepresedintele PLD Bihor, Ioan Hulea, astfel ca nu am putut obtine niciun punct de vedere din partea acestuia. „Itele  sau stilul de abordare aduc aminte de comportamentul interlop care a fost asociat des în Oradea cu numele de Marius Vizer”, a adaugat sursa GAZETEI.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here