Administrația Națională Apele Române a finalizat raportul de control făcut în urma acuzațiilor venite din partea Anei Cosma la adresa fostului director Apele Române Cluj, Ovidiu Vișan. Documentul, făcut în urma audierii martorilor și a persoanelor implicate direct, arată că Vișan nu a sechestrat-o pe Cosma, în pofida acuzațiilor făcute și a unei plângeri penale. 

Administrația Națională Apele Române a finalizat raportul de control care face referiri la acuzațiile de sechestrare venite din partea Anei Cosma la adresa fostului director ABAST, Ovidiu Vișan. Din declarațiile date corpului de control de către martori, Vișan și Cosma, reiese că nu a fost vorba despre nicio sechestrare.

”În 17.12.2020 la sediul ABAST, în biroul directorului a avut loc o ședință la care au participa Ovidiu Vișan, directorul tehnic MEIRA, șef serviciu AA, șef laborator, iar din partea SGA Ana Maria cosma, inginerul șef GRA și chimistul GRA. În a doua parte a ședinței au participat doar Vișan, Cosma și inginerul șef al SGA Cluj, Ioan Curt”, arată raportul.

Cei trei au discutat despre cum au ajuns în presă informații și filmările referitoare la deversarea făcută de Compania de Apă Someș. Vișan i-a cerut lui Cosma să recunoască faptul că ea a fost sursa informațiilor și a vrut să îi verifice telefonul.

”Din notele de relații ale doamnei Cosma, a domnului Vișan și ale martorilor prezenți reiese faptul că doamna Cosma nu a fost atinsă, dar s-a simțit amenințată pe parcursul celor trei ore de ședință datorită tonului folosit (necesitatea de a da declarație, respectiv de a recunoaște). De asemenea, conform declarațiilor celor prezenți nu a existat intenția doamnei Cosma de a părăsi încăperea”, arată raportul.

Ea a făcut o serie de fotografii și înregistrări video în timp ce angajații Companiei de Apă Someș SA, deversau un canal colector în Someșul Mic. Înregistrările respective au ajuns la conducerea Agenției Naționale Apele Române, care guvernează ABAST, cu titlul unei sesizări de deversare ilegale care ar fi fost trimisă de Carmen Grozavu, inspector în cadrul ABAST. De asemenea, sesizarea a ajuns și în atenția militanților pentru protecția mediului, în speranța izbucnirii unui scandal.

Referitor la modalitatea în care s-a făcut deversarea respectivă, Gazeta de Cluj va oferi mai multe informații în edițiile următoare.

Angajată pe filieră politică

Problema vine ca urmare a faptului că Cosma nu a făcut sesizările în nume propriu, ci s-ar fi folosit de identitatea unei colege de-a ei, Carmen Grozavu. La rândul ei, Grozavu a declarat că are de gând să facă plângere penală pentru folosirea datelor ei.

Sursa foto pressone.ro. Ana Cosma

”Eu nu am făcut nicio sesizare și chiar am de gând să formulez o plângere penală pentru a vedea cine a făcut o adresă pe numele meu și a trimis-o către ANAR și alte persoane, ca și cum eu aș fi făcut-o”, a declarat Grozavu pentru Gazeta de Cluj.

Ana-Maria Cosma a fost detaşată în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și a avut delegate sarcinile și responsabilitățile funcției de director al acestei subunități, începând cu data de 17.06.2020, până la data de 21.12.2020. Detașarea ei a venit  de la cabinetul parlamentar al senatorului Vasile Cristian Lungu (PMP), din Sălaj, unde a fost angajată.

Din data de 21.12.2020, Cosma a fost detaşată pe postul de geograf la SGA, pentru o perioadă de șase luni de la Primăria Cătina. Aici, primarul Florin-Călin Borbely face parte din PMP și a plătit-o pe Cosma pentru că i-a fost consilieră.

Mergând pe linia de partid, Ana Maria Cosma este soția consilierului județean PMP, Ovidiu Cosma.

DNA a intervenit pe filiera angajărilor politice

La alte ”case de apă” procurorii DNA au intervenit pe filiera angajărilor politice. La sfârșitul lunii trecute, procurorii DNA Iași au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

În dosar sunt urmăriți penal SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței, AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței, IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”. În sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

”La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .

Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.

În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena”, arată rechizitoriul.

Clujeanul Radu Flaviu ejectat din schema de conducere de la Apele Române

O altă acțiune de ”epurare” din cadrul Apele Române l-a vizat pe Radu Flaviu care, până de curând, ocupa funcția de director adjunct în cadrul instituției. Conducerea nu i-a mai prelungit contractul de detașare în funcție în baza căruia ocupa postul.

Radu Flaviu

”Au fost niște neînțelegeri pe resurse umane, pe linia de comunicare și nu mi s-a mai prelungit contractul de detașare. Voi rămâne, cred, în cadrul instituției. Sunt inginer specialist la departamentul de investiții”, a declarat Flaviu.

El este unul dintre apropiații actualului șef al Apele Române Cluj, Valentin Avram și a contribuit, într-o oarecare măsură la ocuparea postului de către Avram.

În urmă cu ceva timp, Radu Flaviu a fost vizat de procurorii DNA care urmăreau mai multe proceduri de atribuire a unor contracte importante, derulate de Direcţia Apelor Someş-Tisa. În aceeași speță DNA investiga şi modul în care Flaviu Radu fusese numit în funcţie. El era cercetat pentru cumpărare de influenţă, într-un dosar alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Mircea Man.

Însă în 2018, DNA a clasat dosarul respectiv.

Cu toate acestea, Flaviu s-a ales anul acesta cu un alt dosar, de data asta pentru vătămare corporală din culpă după ce a produs un accident de circulație la Turda.

A intrat cu mașina pe care o conducea în mașina în care se afla medicul Monica Gavriș, chirurg oftalmolog la Spitalul Militar Cluj-Napoca, tatăl său și fiica sa, aflată la volan.

Potrivit polițiștilor clujeni, Flaviu Radu, în vârstă de 54 de ani, a ieșit duminică, cu mașina din benzinăria OMW din Turda pe DN1 E81 fără să respecte indicatorul obligatoriu la dreapta și a virat la stânga, încălcând marcajul longitudinal continuu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.