Statul Roman se lupta pentru a obtine intabularea casei din str. Nicolae Balsecu nr.29 Sibiu, care a fost pierduta definitiv in instanta de catre sotii Iohanis dupa un proces ce a durat mai bine de 16 ani, scrie monitoruljustitiei.ro.

Astfel, pe rolul Tribunalului Sibiu se afla dosarul cu nr.324/85/2019, in care Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov-Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu, in contradictoriu cu Bastea Rodica (vaduva lui Ioan Bastea, implicat in lunga batalie succesorala care a fost transata definitiv la Curtea de Apel Brasov), solicita instantei urmatoarele:

–     Constatarea nulitatii absolute a Certificatului de mostenitor nr. 7/06.02/2012 in ceea ce priveste includerea in masa succesorala a imobilului situat in str. Nicolae Balcescu nr. 29, jud. Sibiu

–     Obligarea paratei Bastea Rodica sa lase in deplina proprietate si linistita posesie a acestui imobil

–    Rectificarea Cartii Funciare in sensul inscrierii dreptului de proprietate al Statului Roman in cartea funciara asupra imobilului

Valoarea obiectului chemarii in judecata este de 201.789,60 lei.

In situatia de fapt expusa de DGRFP Brasov se subliniaza ca, in urma dezbaterii succesiunii, Statul Roman a cules succesiunea asupra imobilului din str. Magheru nr.35, jud. Sibiu, iar in privinta imobilului din str. Nicolae Balescu se mentioneaza ca “Decizia civila nr.655/R/12.11.2015 prin care Curtea de Apel Brasov a mentinut masura privind constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 924/01.06.1999 de Biroul Notarului Public <Bucsa Radu Gabriel> (…) Actul jurisdictional prin care s-a constatat nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr.90/1999 pentru cauza ilicita si frauda la lege, ambele avand ca numitor comun reaua credinta a partilor, se bucura de autoritate de lucru judecat. (…)

“Totodata, imprejurarea ca desi prin hotararea judecatoreasca mentionata mai sus, definitiva, instanta a constatat nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr. 90/1999, imobilul situat in str. Nicolae Balcescu nr.29, Sibiu, inscris in CF 9331, Sibiu, A1, nr.top 45/1 a fost inclus totusi in masa succesorala a defunctului Bastea Ion releva reaua credinta a paratei Bastea Rodica, care a incercat in mod nelegal sa beneficieze de dreptul de proprietate asupra acestui bun pe care autorul sau nu il detinea in patrimoniu. In speta, parata Bastea Rodica a urmarit un scop prohibit de lege, contrar ordinii publice, aceasta cunoscand sau cu minime diligente putand sa cunoasca faptul ca autorul sau nu detinea un titlu de proprietate asupra acestui imobil. (…)

In raport de aceste aspecte, solicitam instantei sa constate ca, la momentul emiterii certificatului de mostenitor, parata Bastea Rodica a urmarit o cauza ilicita si imorala, sanctionata cu nulitatea absoluta a acestui act juridic (..) De asemenea, apreciem ca sunt indeplinite si conditiile ce reglementeaza frauda la lege. Aceasta este definitia in doctrina ca fiind operatiunea ce consta in folosirea unor dispozitii legale nu in scopul pentru care acestea au fost edictate, ci in vederea eludarii altor dispozitii legale imperative. In sustinerea celor mentionate mai sus aratam faptul ca parata s-a folosit de principiul inscrierii in cartea funciara pentru a incalca regula de drept exprimata succesiv prin adagiul quod nullum est, nullum producit efectum ”, se arata in actiunea civila.

Prin aceasta actiune, DGFPS Brasov arata ca, dupa stabilirea exacta a calitatii de mostenitor a defunctei Mia Paraschiva (unica mostenitoare a sotilor Ghena), Statul Roman detine drepturile asupra imobilului in discutie.

Dupa cum se se stie, cel mai valoros bun imobil al familiei prezidentiale Iohannis, pierdut definitiv in instanta dupa un proces care a durat mai bine de zece ani, este casa din str. Nicolae Balcescu aflata in centrul Sibiului. Acest imobil a facut parte din averea decedatilor Maria si Eliseu Ghena, iar instantele, succesiv, au stabilit ca asa-numita mostenire prin care au ajuns proprietari, dupa 1990, Ioan Bastea, Georgeta Lazurca (soacra lui Klaus Iohannis), Carmen Iohannis si Klaus Iohannis, a fost luata prin “frauda la lege”. In 1999, acest imobil a ajuns in proprietatea familiei Iohannis dupa ce acestia au cumparat o jumatate din cladirea pe care Ioan Bastea o “mostenise” de la Eliseu Ghenea.

Pretul tranzactiei a fost unul simbolic: 50 milioane lei vechi. Astfel, sotii Iohannis, care au inchiriat imobilul bancii Raifeissen cu 20.000 euro pe an, in urma incheierii definitive a judecatii legata de mostenirea sotilor Ghenea, au de platit la aceasta ora cca 320.000 euro Statului Roman. Dar, pana la efectuarea acestei plati, Statul Roman trebuie sa fie trecut in cartea funciara.

Vezi documentul pe monitoruljustitie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.