Gazeta de Cluj vă prezintă în continuare detaliile suspecte din declaraţiile de avere ale profesorilor şi angajaţilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Andrei Marga, conducătorul acestui găşti de aşa-zişi intelectuali, a avut curajul pentru prima dată în istoria omenirii să îşi facă public cel mai mare secret al lumii, salariul său.
Cel mai probabil lui Andrei Marga i-a fost ruşine că nu a reuşit să îşi acorde un salariu mai mare decât urmaşii săi. În pragul disperării şi cu sfârşitul conducerii în faţa ochilor, singurele speranţe ale magnificului au rămas trimiterea de comunicate de presă de mai multe ori pe zi şi interviuri cu sine însuşi.

Profesorii modeşti de la Universitatea Babeş-Bolyai fac anumite achiziţii la care chiar şi Donald Trump s-ar uita cu un ochi invidios. Şeful serviciului tehnic din cadrul UBB, Gabriel Dorin Florea, a reuşit să îşi achiziţioneze un teren agricol de 20.000 de metri în Câmpia Turzii, deşi a realizat un venit impozabil de 36.103 lei pe anul 2009. Miracolul a fost cum cu un salariu anual de aproximativ 18.000 de lei după ce a plătit toate taxele, respectiv 1.500 de lei pe lună a reuşit să facă această mega achiziţie. Oricum, profesorii de la UBB îşi permit să achiziţioneze terenuri de 20.000 de metri pătraţi anual, iar Gabriel Dorin Florea este unul dintre ei. Şi în 2008 a reuşit să îşi cumpere un teren de de 20.000 de metri pătraţi, de asemenea în Câmpia Turzii.

Un alt profesor expert în piaţa imobiliară este Ferenc Lazar Forray, prodecan de la UBB. Astfel, în 2009 şi-a achiziţionat un teren de 82 de metri pătraţi în intravilanul din Borhanci, dar şi o casă de locuit de 121 de metri pătraţi. Toate aceste achiziţii au fost făcute cu un salariu de doar 32.700 din care se scade aproximativ jumătate pentru taxe.

Alţi profesori reuşesc să îşi achiziţioneze maşini marca Skoda Octavia cu salarii de 23.706 lei. Veronica Gabriela Gheorghiţă, şef birou la Complexul Sportiv „Iuliu Haţeganu”, şi-a cumpărat cu un salariu de aproximativ 11.500 de lei anual o maşină cu valoarea salariului ei în euro. Oare profesorii de la UBB au o super putere de a transforma leii în euro ca ştim noi nişte băieţii de la U.E. şi FMI care ar fi foarte fericiţi să fie iluminaţi cu adevăratul secret al alchimiei. Întreaga economie mondială se poate închina în acest moment în faţa sediului UBB şi să devină un Mecca al premianţilor Nobel din Economie.

Prorectorul Rudolf Graf din cadrul UBB este un alt guru al imobiliarelor. Astfel, în 2009 şi-a mai achiziţionat un teren de 10.000 de metri pătraţi în intravilanul unei anumite localităţi, însă numele nu vi-l putem preciza din cauza scrisului „de doctor” de pe decalraţia sa de avere. Rudolf Graf a explicat are în momentul de faţă patru terenuri şi două locuinţe. Toate achiziţiile le face cu un salariu de 82.602, care după plata impozitelor ajunge pe undeva pe la valoarea de 40.000 de lei anual.

Gyemant Ladislau, decan la Facultatea de Studii Europene, a primit în 2009 un salariu nesimţit de 125.717. Astfel, un decan câştigă mai mult decât un prorector în cadrul UBB, fapt ce creează şi diverse certuri între profesorii care lucrează acolo.

Liviu Ilieş, profesor universitar în cadrul UBB, a avut în 2009 un salariu ce bate de 2,5 miliarde de lei vechi. Desigur că cel mai mare plătitor al veniturilor este Universitatea Babeş-Bolyai, care îl remunerează pe profesor cu un salariu grosolan de 249.351 de lei. 

Ioan Aurel Irimuş, prodecanul din cadrul Facultăţii de Geografie, are un salariu nesimţit de 134.136 lei. De altfel, el este şi un exemplu a nepotismului din interiorul UBB, deoarece soţia acestuia, Niculina-Gabriela Irimuş, lucrează tot în interiorul aceleiaşi instituţii, respectiv bibliotecar la BCU.

Alexandru-Marius Jucan, prodecan la Facultatea de Studii Europene, are un venit de doar 128.699 de lei anual.

Ioan Lazăr, şef de catedră la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, se încadrează în veniturile nesimţite, având un venit anual de 176.939 lei.

Nici cele mai bogate instituţii din lume, băncile, nu le oferă angajaţiilor salarii atât de mari precum UBB. Dacă ne uităm în interiorul familiei Luţaş, Mihaela Mariana lucrează ca şi prodecan la UBB şi încasează anual 209.407 lei, iar soţul acesteia lucrează la ATE Bank din Cluj şi este remunerat cu un venit de cinci ori mai mic, respectiv  47.208 lei.

Mircea Teodor Maniu, şef de catedră la Facultatea de Studii Europene, lucrează împreună cu soţia, Valentina Maniu, la aceeaşi universitate, fiind un alt exemplu al nepotismului UBB.

Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, supranumit El Magnifico şi şef peste toate ilegalităţile care se petrec în interiorul instituţiei de învăţământ, are o declaraţie de avere de-a dreptul surprinzătoare. Deşi toată lumea se aştepta ca el să aibă cel mai mare salariu din interiorul UBB, toţi acoliţii săi au fost miraţi că are un venit de doar 2,5 miliarde de lei vechi. Desigur, dacă punem la socoteală şi mărirea constantă de salariu pe care o acordă soţiei, putem observa că familia Marga „manâncă” în total din banii contribuabililor 372.303. În sfârşit a avut rectorul curajul să-şi publice venitul, probabil în anii precedenţi îi era ruşine faţă de subordonaţii săi şi din acest motiv şi-a trecut în mod ilegal „conform fişei fiscale.” Oricum, ne-am liniştit când am observat că marca nu are aşa de multe „slugi” precum pretinde. Nici nu a avut suficienţi oameni să completeze două declaraţii de avere: a lui şi a soţiei. Astfel, pe sistemul copy-paste s-au scris amândouă, de unde am putut realiza că El Magnifico s-a măritat din moment ce are un „soţ. ”  Formula „activitatea didactică a soţului” este similară atât pe declaraţuia de avere a lui Andrei Marga, cât şi a Feliciei-Delia Marga.

Dumitru Matiş, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, este unul dintre numele vehiculate a fi urmaşul lui Andrei Marga la conducerea Universităţii Babeş-Bolyai. Salariul său este pe măsura acestei presupuneri, respectiv 3,8 miliarde de lei vechi. Mai precis, Matiş a încasat 387.831 lei pe parcursul anului 2009. Oricum, decanul este celebru în toată ţara, realizând cursuri la universităţile din toate colţurile României: la Timişoara, la Iaşi, dar şi la ARACIS, în Bucureşti. De asemenea, Dumitru Matiş mai este acţionar la anumite companii cu un trecut mai mult suspect: STK Financial, dar şi Remarul SA.

Gheorghe Monea, profesor în cadrul UBB, probabil şi-a greşit declaraţia de avere pentru că şi-a trecut un venit de-a dreptul incredibil: 987.677 de lei. Dacă ar fi adevărat ar trebui să fie cel mai mare salariu al unui profesor din România, respectiv aproximativ 1 milion de lei. Salariul pare cu atât mai mare cu cât este de 13 ori cât salariul preşedintelui Traian Băsescu. Probabil responsabilităţile lui Gheorghe Monea sunt mai mari ca a preşedintelui sau cel puţin la nivelul în care nici măcar o declaraţie  de avere nu este în stare să completeze.

Anton Silviu Mureşan, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, este un adevărat latifundiar al UBB, iar însuşi Gigi Becali ar putea fi invidios pentru cele 7 terenuri şi 10 case pe care le are în proprietate. Nici salariul nu îi este tare mic, dar suntem curioşi dacă îi ajunge să plătească întreţinerea pentru toate terenurile pe care le deţine. Astfel, veniturile lui Anton Silviu Mureşan au fost de 167.701 în 2009.

Cu un salariu de aproximativ 30.000 de lei îţi poţi cumpăra în Cluj două apartamente: unul de 54 şi altul de 83 de metri pătraţi în Cluj-Napoca. Este o super ofertă de care beneficiază doar profesorii UBB. Unul dintre ei este Vasile Muscă, care după ce şi-a plătit toate taxele la venitul său de 63.824 de lei ar fi rămas cu aproximativ jumătate. Asemenea achiziţii ar face pe orice român dornic să se mute în Cluj-Napoca, însă suntem curioşi dacă nu cumva procurorii Agenţiei Naţionale de Integritate se vor muta şi ei pentru a ancheta acest caz.

Ioan Nistor, şef de catedră la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, are şi el un salariu care se încadrează în categoria veniturilor nesimţite, respectiv 160.000 de lei.

Răzvan Liviu Nistor, prodecan la FSEGA, are un venit anual pe care mulţi români ar fi invidioşi, respectiv o sumă ce depăşeşte 2,5 milairde de lei vechi. Prodecanul a încasat numai de la UBB suma de 253.268 lei,însă este angajat şi la ARACIS şi CNCSIS.

Alexandru Ozunu, prodecan la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, are un venit grosolan de 138.009 lei.

Diferenţa dintre o pensie şi un salariu de la Universitatea Babeş-Bolyai se ridică până la un cuantum de 15 ori mai mic pentru venitul primit după o viaţă întreagă de muncă. Acest lucru poate fi foarte uşor analizat în cazul şefului de catedră Gavril Pandi , care a primit de la UBB un venit de142.957, pe când soţia lui a primti o pensie de 14,9 ori mai mică, respectiv 9.540.

Daniel-Ovidiu David, şef de catedră la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, este un om care pozează într-un om modest şi este un apropriat al ziariştilor clujeni. Însă, dacă ne uităm la veniturile sale anuale şi la faptul că se plimbă într-un autoturism marca Audi A8, fabricat în 2008, nu putem să fim de aceeaşi părere. Daniel David a obţinut anul trecut un venit colosal de 242.317 lei. Se încadrează cu siguranţă în zona salariilor nesimţite şi printre cele mai mari venituri din UBB.

Fazakas Joseph lucrează în acelaşi loc ca şi soţia acestuia, Eniko Fazakas. Unde altundeva decât la Universitatea Babeş-Bolyai? Numai acolo se pot întâmpla asemenea rubedenii, însă magnificul critică doar persoanele care lucrează în două locuri, nu şi sutele de rude care lucrează în interiorul universităţii.

Călin-Valentin Felezeu, decan la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, are mai multe terenuri decât sunt alocate căsuţe la declaraţia de avere. Nici la capitolul locuinţe nu stă rău, având în proprietate patru astfel de imobile. Noroc cu moştenirile, că de altfel cu un venit de 129.391 lei nu ar fi reuşit să strângă o asemenea agoniseală.

Profesorii de la UBB sunt cei mai economi oameni de pe faţa planetei. Astfel, unii profesori au reuşit să strângă 54.858, deşi în urma impozitelor are un salariu de 40.754. Din moment ce nu se poate motiva aceste venituri, Diana-Andrada Filip.

Tiberiu Hrihorciuc

10 COMENTARII

  1. care-i problema? de faceti publice hotiile securistilor care alcatuiesc multiculturalitatea clujeana. Asti indivizi gen Margarina, Matis si ungurocii sint toti gradati ai Secu’ iar noi ii cinstim cu salarii oneste ca nu degeaba Basecu este prisidinte in Romanica de sub Carpati dar stati sa vedeti ca noi ii cinstim pe toti cei 4 milioane de criminali securisto-comunisti care ne slujesc cu devotament. Avelo baftalo rumanilor!!!

  2. Cred ca aveti o problema cu pagina, pt ca eu am postat anuntul la ora 9.50 , iar ora 19.57 din 11.01.2011 care apare ca ora de postare a anuntului inca nu a fost nicaieri pe glob!!!

  3. Daca prof. Marga si ceilalti nu sunt intelectuali, atunci cu siguranta sunteti voi, mai ciumetilor. Halal jurnalism. Stiti la ce se foloseste foia voastra pe la noi? Aprindem focul! Atat!

  4. Investigatie promitatoare dupa titlu. Odata ce incepi sa citesti textul insa, nivelul gramatical foarte scazut si modalitatea de exprimare puerila fac articolul sa alunece catre zona de pamflet…

  5. securistu’
    Nu vorbesti intocmai de-a pomana. Mai ales despre electricianul miner, cu sprijinul pomenit ajuns mare filozof. Cauta-i vizibilitatea stiintifica, pentru documentare completa.

    MI5
    Imi plac diversiunile; cele mai ieftine, cel mai mult.
    MI5, cere un consult la MI6. Ti-ar gasi toate bubele din cap.

  6. Nu mor chiar de invidie, pentru salariile de zeci de mii de euro/luna de la ubb! Eu am avut anul trecut 500 euro/luna! Probabil, extraterestrii iar intrece, buget buget cu remuneratie mica pentru popor si generos pentru profii de la ubb! Nemaiantalnita situatie!

  7. Ma bucur ca mai exista si extraterestrii in tara, mai cu seama la ubb! cu salarii de zeci de mii de euro/luna nu ma mira, inexistenta bugetului pentru oamenii, care mor de foame! Eu am avut pana anul trecut 500euro/luna!
    Ubb, posibil sa fie o feuda, sau ceva asemenea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.