Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu vor primi  apartamente plătite de stat. Poliţiştii clujeni au demarat deja procedurile premergătoare şi caută cea mai bună ofertă imobiliară. Jandarmii din judeţul Cluj îşi depun dosarele pentru a primi cazare plătită de stat, însă locurile sunt limitate

Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu vor beneficia, începând de anul viitor de locuinţe închiriate şi plătite de către statul român. Dacă până în prezent poliţiştii şi jandarmii primeau jumătate din salariu de bază pentru a-şi plăti chiria în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, în ultimele luni, din cauza crizei financiare banii pentru chirii au fost sistaţi. Dacă în primă fază au fost anunţaţi că banii de chirii sunt suspendaţi şi că nu se ştie dacă vor mai fi primiţi vreodată, angajaţilor MAI li s-a comunicat ulterior că vor primi banii retroactiv. Hotărârea de Guvern nr. 981 din 26/08/2009 a schimbat, însă datele problemei: toţi angajaţii MAI vor primi apartamente plătite de stat. Şeful Structurii Teritoriale Cluj din cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Constantin Mandache, a explicat că poliţiştii vor primi în tranşe banii restanţi de chirie şi că aceştia vor primi apartamente în chirie plătite din banii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj. “Din discuţiile avute cu reprezentanţii de la Bucureşti ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie am înţeles că agenţii de poliţie îşi vor primi banii restanţi pentru chirii retroactiv. Aceşti bani vor fi trimişi în tranşe. De asemenea, conform unei legi publicate în Monitorul Oficial în 28 septembrie 2009 am înţeles că se vor repartiza apartamente către agenţii de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu”, a declarat Constantin Mandache. Şeful SNAP a explicat că trebuie respectate toate procedurile legale până când poliţiştii îşi vor primi efectiv apartamentele. “Se vor repartiza bani pentru a se plăti aceste locuinţe. Desigur că o să se facă o licitaţie şi cel care va oferi cel mai mic preţ va câştiga licitaţia. Fiecare poliţist va primi un imobil în funcţie de numărul de membri ai familie, poate primi o garsonieră sau un apartament cu patru camere”,  a explicat Mandache.

IPJ a demarat procedurile

Şeful IPJ Cluj, Ioan Păcurar, a explicat că deja s-au demarat procedurile pentru a începe o licitaţie pentru apartamentele care urmează a fi închiriate pentru poliţişti. “Am demarat deja procedurile de negociere cu diverşi proprietary de immobile. Am vrea să închiriem toate apartamentele în acelaşi bloc. Desigur că vom oferi condiţii bune pentru cei care nu au un apartament şi stau în chirie în Cluj-Napoca. Ei primeau bani de chirie, dar s-a hotărât să nu mai primească ei banii şi să plătim noi ca instituţie contravaloarea chiriei”, a declarat Păcurar. Şeful IPJ Cluj a susţinut că preţurile apartamentelor închiriate vor fi negociate sub preţul pieţei şi că astfel IPJ va reuşi să plătească un preţ mai mic decât cel plătit până acum pentru chiria fiecărui poliţist în parte. „Acum vom căuta chirii la un preţ scăzut. Vom închiria apartamente sub preţul pieţii. Sunt nişte paşi care trebuie făcuţi: întâi negociem preţul, după care stabilim condiţiile şi doar atunci am putea semna contractul pentru închirierea apartamentelor. Nu depinde de noi de la Cluj când se vor finaliza toate procedurile, însă cred că poliţiştii se vor muta până în februarie-martie în apartamentele promise”, a continuat Păcurar.

Jandarmii primesc cazare parţial

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi ai judeţului Cluj susţin că vor demara o anchetă pentru a stabili care sunt angajaţii care sunt eligibili pentru a primi chirii subvenţionate de stat. De asemenea, oficialii Jandarmeriei au susţinut că există posibilitatea ca doar cei care obţin scorurile cele mai mari la dosarele sociale să primească chirie subvenţionată de stat. „S-a dat un ordin prin care ni s-a spus să verificăm persoanele care solicită chirii. Se va face o anchetă socială, o parte din jandarmi depunându-şi deja dosarele. Ni s-a cerut să spunem de câte locuri am avea nevoie. Procesul de depunere a dosarelor este încă în derulare. Conform legii se vor face licitaţii şi în funcţie de condiţiile stabilite vom închiria apartamentele. Fonduri nu ştiu dacă vor fi pentru toată lumea, s-ar putea să vină o anumită sumă de bani şi să primească doar cei care obţin scorul cel mai mare la dosarele sociale”, a declarat Ilie Milici, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

Pompierii nu ştiu de lege

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, colonelul Vasile Şomlea, a susţinut, în prima instanţă că nu ştie despre legea care prevede că angajaţii MAI vor primi apartamente închiriate din banii statului. „Nu ştiu nimic despre un asemenea proiect”, a declarat iniţial Vasile Şomlea. După ce reporterii Gazetei de Cluj i-au prezentat şefului ISU Cluj hotărârea 681/26/08/2009, acestuia i-a revenit memoria declarând că aşteaptă să demareze procedurile. „Da, în cazul în care există această lege, probabil că vor demara procedurile pentru acordarea de chirii pentru pompieri. Noi aşteptăm să înceapă, însă probabil nici primul-ministru nu ştie când vor fi acordate aceste chirii pentru că nu este stabilit încă bugetul pe anul viitor. Actele premergătoare vor fi făcute în momentul în care vor exista fonduri, iar atunci vor fi închiriate şi apartamentele”, a explicat Vasile Şomlea.

În temeiul art. 108 din Constituţia Romaniei, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

   Articol unic. – După articolul 2 din Hotărârea Guvernului nr. 828/2001 privind abilitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor de a închiria imobile sau părţi din acestea, disponibile, aflate în administrarea sa şi în proprietatea publică a statului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 548 din 3 septembrie 2001, se introduce un nou articol, articolul 21, cu următorul cuprins:

   "Art. 21. – (1) Preţul minim de pornire a licitaţiei, în lei/lună sau echivalent euro/lună, se stabileşte la nivelul tarifelor în lei/m2 practicate de organele administraţiei publice locale sau de alte persoane juridice din zonă, pentru suprafeţe similare ca destinaţie şi caracteristici.
   (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), preţul de pornire a licitaţiei este de 10% din tarifele în lei/m2 practicate de organele administraţiei publice locale sau de alte persoane juridice din zonă, pentru suprafeţe similare ca destinaţie şi caracteristici, în cazul în care la licitaţie participă numai organizaţiile sindicale, asociaţiile sau fundaţiile care au ca scop protecţia socială, protecţia drepturilor omului şi drept umanitar şi nu urmează să desfăşoare activităţi economice în locaţiile închiriate."

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.