Nu mai puțin de 34 de operatori economici din Complexul Comercial Piața Mărăști au fost supuși, marți, 4 aprilie, unei acțiuni de control desfășurată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, Sălaj si Bistrița Năsăud, sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu.
Cu toate că dezastrul din Piața Mărăști se vedea de la o poștă și nu puțini au fost cei care au semnalat deficiențele și normele încălcate în acest spațiu, a fost nevoie de ani de zile până la luarea unor măsuri. Inspectorii ANPC au descoperit că operatorii economici comercializau produse expirate, ținute în condiții neconforme, în vitrine pline de praf și rugină.
Un alt aspect sesizat de inspectorii ANPC a fost faptul că în zona producătorilor locali erau comercializate legume și fructe din import. Prin această metodă comercianții și autoritățile care au permis acest lucru până la acest moment le-au dat o palmă peste obraz tuturor producătorilor locali care nu au avut unde să-și vândă produsele. Cu atât mai mult că operatorii economici din Piața Mărăști au închiriat spațiul și tarabele la sume exorbitante, greu de achitat de către oamenii de rând care muncesc luni întregi pentru obținerea fructelor și legumelor din recolta proprie.
ANPC a constatat că activitățile comerciale erau desfășurate într-o zonă insalubră, cu scurgeri de apă de pe acoperiș în aria de servire, chiar pe clienții pieței, cu alei alunecoase, gresie lipsă sau denivelări.
Gazeta de Cluj a semnalat în repetate rânduri principalele probleme din Piața Mărăști, care pun în pericol sănătatea și chiar viața celor ce tranzitează zona. În Piața Mărăști, pericolul pândește la orice colț, instalațiile și panourile electrice stau lângă conductele de apă fără să fie izolate, gheretele și magazinele apărute ca ciupercile după ploaie se pot prăbuși în orice moment, iar în cazul unui incendiu major evacuarea întregii clădiri este doar o speranță, nu o certitudine. Din păcate, numai neregulile minore au ajuns sub ochii autorităților. Până la acest moment nu au fost luate măsuri în cazul gheretelor edificate ilegal pe căile de acces, care reduc semnificativ capacitatea de evacuare din clădire în cazul unui incendiu. De asemenea, întreaga clădire nu are autorizație de securitate la incendiu, ceea ce ar putea duce la un adevărat dezastru.
Seria neregulilor constatate de comisari continuă:
- comercializarea unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta
- modificarea stării termice a produselor sau neasigurarea temperaturilor de depozitare recomandate de producător
- expunerea la comercializare a unor produse fără elemente de identificare-caracterizare
- folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor, cu praf în exces, rugină și chedere neigienizate
- utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre, unele dintre acestea nemaiputând fi remediate
- depozitarea direct pe paviment a produselor de panificație
- comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
- existența unor pardoseli insalubre
- comercializarea unor legume și fructe din import, în zona producătorilor locali
- comercializarea unor jucării notificate în sistemul de alertă rapidă al UE, pentru produse nealimentare, Rapex, ca fiind produse periculoase,
- comercializarea unor produse textile contrafăcute
- derularea activității de comerț într-o zonă insalubră, cu scurgeri de apă de pe acoperiș în aria de servire, chiar pe clienții pieței, cu alei alunecoase, gresie lipsă sau denivelări.
Sancțiunile dispuse:
- propunerea închiderii unităților, pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, pentru magazinul chinezesc și un operator economic care comercializa textile contrafăcute, constatându-se abateri repetate, în cazul acestora
- în cazul a 5 operatori economici care au închis magazinele, pentru împiedicarea controlului, s-a dispus sigilarea acestora
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 18 operatori economici.
Citește și: Super Marcel, condamnat la o amendă penală după ce a distrus o mașină pentru că-l durea măseaua
În municipiul lui Boc Emil toți se leagă doar de Pocol. Dar de cele aproximativ 1.000 de alte construcții ilegale din Cluj-Napoca, ce ne poate spune primarul?
Buna ziua ! Domnilor din echipa de control , verificați și prima cafenea de lângă fosta clădire BCR ,va fi al doilea colectiv în acest imobil ,toți pereții din interiorul cafenelei au fost demolate ,au avut un proiect și autorizație de construire pentru lucrări de strictă necesitate, mi-au distrus apartamentul și ne judecăm de 4 ani cu Nistor Dan Calin proprietarul spațiului ,constructorul Sabin Funar , proiectanți ,etc trag de timp ! intrați în curtea interioară să vedeți cum arată pereți cafenelei , etajul mai stă pe acești doi pereți exteriori , tăiați și găuriți !
Ghetoul numit elegant piata Mărăști ,ar trebui sa fie ras pâna la temelie.Focar de infecție este acolo
Reni, Cred ca-i prea mult spus „ghetou”. Din toate punctele de vedere, piata (comerciala) Marasti = Pata Rat 2. Daca o „modernizeaza”/”cosmetizeaza” putin, ar putea arata ca un ghetou !!!
Nu-i decat o solutie: BULDOZERUL (nu zic bomba, ca se poate interpreta altfel). Alo: primar, city manager, arhitect sef: Nu aveti nimic de zis ?
Cu referire la „câiñii latră ursu’ la méré”, indică categoric infracțiuni imobiliare cu uz de falsuri, dar ursu’ méré şi nimeni nu poate opri caravana; prefect, primar, inspectorat, parchete ! E confirmarea că toți sunt im-plicați, iar organe știu dar tac !