Din vara anului trecut, mai mulți dezvoltatori imobiliari se lovesc de un zid creat de Consiliul Local din Apahida. La orice proiect de construit  blocuri sau ansamblu de locuințe se refuză aprobarea Planului Urbanistic Zonal.

 

În spatele ignoranței pe care consilierii o comit atunci când împiedică construirea blocurilor în comună, se află contribuția fostei angajate a instituții, contabila Dana Așchilean.

Ghinionul investitorului, un proprietar al unui teren în zona centrală a comunei Apahida este că, Dana Așchilean a refuzat să îi dea acordul în scris pentru construcție(deși i-a promis acest lucru) și a început să adune apahideni pentru a depune reclamații împotriva vecinului ei.

Singurul motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari nu primesc acordul de la primărie ar fi campania electorală din vara aceasta. Aleșii din CL speră să obțină voturile cetățenilor pentru că nu dau voie la construirea blocurilor ”între case”.

Dar, ce înseamnă între case? – În cazul  investitorului, planul său de a construi un ansamblu de apartamente s-ar realiza pe un teren care, culmea, pe două din patru laturi, are porțiuni exclusiv de drum și nu vecini sau case.

 

Acte legale, proiecte idem, amânate de luni de zile

la ultima ședință de Consiliul Local, în urma unui scandal, consilierii locali, de frica voturilor pe care ar trebui sa le dea au ales  să se abțină la toate proiectele ce au legătură cu PUZ-ul.

Documentațiile au fost întocmite în august 2015. Deși cei de la comisia de urbanism declară că proiectele sunt legale și sunt îndeplinite toate condițiile de realizare a construcțiilor, subit, au apărut câteva persoane ce protestează. În urma conflictului, aleșii au votat ”abținere” la fiecare proiect de acest tip.

Astfel că, joi, 24 martie, în cea mai recentă ședință de CL, pe ordinea de zi s-au găsit numeroase plângeri prealabile făcute de investitorii imobiliari.

 

Gravitatea birocrației ucide economia

Odată cu amânarea acordului CL Apahida, investitorii pierd sume de bani importante. Luând în calcul că cei din administrația comunei au dat o hotărâre prin care interziceau construirea blocurilor în apropierea caselor, prefectul Gheorghe Vușcan a atacat HCL-ul și a reușit să îl suspende, deoarece nu însemna decât o măsură absurdă luată politicianist.

Însă lunile trec, iar cei din CL Apahida refuză să acorde posibilitatea dezvoltării comunei… Și se mai miră că Florești e fruntașă.

Tărăgănarea situației duce la expirarea avizelor și aprobărilor susținute, iar investitorii vor fi nevoiți să treacă prin aceeași birocrație de la capăt deși aveau proiecte ce respectă legile statului Român.

 

Boicot până la capăt

Dacă la ședința anterioară s-au abținut de la aprobarea hotărârilor de Consiliu  Local prin care dezvoltatorii să pornească construcțiile, joi după-masa, aleșii din primărie s-au abținut și la aprobarea plângerilor depuse în urma boicotului.

„S-a refuzat pur și simplu. Ori le dă cineva ordin să stea cuminți până după alegeri, ori au primit bani ca să pună bețe în roate investitorilor. Măcar dacă era ceva ilegal înțelegeam. Dar nu e vorba de blocuri între case, domnule! E vorba de construcții blocuri în apropierea caselor fără a-i afecta pe vecini. Investitorii au propus despăgubiri celor ce se află în apropierea terenurilor. În alte orașe sau comune, se fac blocuri la margine, fără condiții…lumină, gaz, apă… dar aici să nu dai voie în centru comunei e strigător la cer. Mai ales că acele proiecte nu fac pagubă primăriei ci ajută la dezvoltarea comunei. Vorbim de Apahida, o comună în apropierea Cluj-Napocăi. E inadmisibil toată regiunea să se dezvolte iar la Apahida să facă legea consilierii în defavoarea comunitatii. Oare nu e scopul lor să contribuie la dezvoltarea calculată și legală a comunei? Ce așteaptă? Să primească și ei câte un apartament ca să voteze? Copii mei nu mai vin în Apahida că nu au ce face aici. Cum să atragem tinerii ce au plecat la școli înapoi în comuna natală. E corect ca fiica mea să se mute în Florești, pentru că acolo sunt condiții și se dezvoltă, tot o comună, că nu e oraș” relatează o apahideancă dezamăgită de deciziile Consiliului Local.

 

Primarul:„Unii consilieri spun public una și votează alta”

Primarul Grigore Fati, contactat pentru a explica ce se întâmplă în instituția pe care o conduce, susține că cei din Consiliul Local comit o greșeală ce va  duce drept consecință o mulțime de procese.

„Sunt anumiți cetățeni care se opun construcției de blocuri între case. Unele atitudini sunt justificate, altele nu. În centrul comunei se dorește construirea unui bloc cu magazine la parter. În trecut a fost justificată respingerea pe moment pentru că nu s-au făcut precizări. Terenul în cauză e peste drum de locuința mea. În calitate de vecin sunt de acord cu el, doar că trebuie să facă un număr mai mare de parcări. Eu sunt convins că în următorii cinci ani, comuna Apahida va lua o alta față din acest punct de vedere. Cert este că pe pug-ul ce se afla în stadiu de finalizare se pot construi blocuri.

Dacă un cetățean își vinde un teren, iar cumpărătorul vrea să fac bloc acolo, Consiliul Local se poate opune până la un  punct. Apoi se ajunge la instanță, iar dacă respectă toate clauzele impuse de urbanism au șansa să câștige.

Din păcate, unii consilieri declară public una și la vot fac altceva” declară primarul comunei Apahida, Grigore Fati.

 

PNL vrea voturi nu blocuri

Strategia liberalilor pentru a-i face campanie viceprimarului constă în a refuza și boicota aceste proiecte. Prima lor încercare a fost de a implementa un HCL prin care să interzică complet construcția de blocuri între case. Prefectul Vușcan a atacat acest HCL, iar în prezent este suspendat. Grigore Fati susține că motivul principal pentru care acel HCL a fost suspendat e  că se bate cap în cap cu Planul Urbanistic Zonal și încalcă regulile de la Urbanism.

„Acea hotărâre e  gândită de colegii de la PNL prin care ei solicitau interzicerea construirii blocurilor in comuna Apahida si pe strada parcului. Nu am făcut-o noi primăria, a fost un proiect inițiat de o treime din consilierii din CL. Sunt ce-i drept 100 de plângeri. Acel proiect de hotărâre a fost atacat de prefect pentru că nu se poate ca un HCL să conteste prevederi ale PUG-ului. Probabil unii consilieri sunt  agitați pentru că urmează alegerile și se tem de votanți. La ultima ședință au fost vreo 10 contestatari și vreo 7-8 apărători” mai completează primarul.

S-ar părea că deja doi investitori au dat în judecată Consiliul Local, însă procesele nu au început deoarece trebuie să treacă de camera preliminară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.