Apahidenii işi duc “tunul” gazului la DNA

Tot mai mulţi apahideni se plang din cauza efectelor “tunului” dat in urma cu caţiva ani cand a fost  instalata reţeaua de gaz. In momentul de faţa, Ioan Muntean a facut mai multe plangeri la Direcţia Naţionala Anticorupţie,  dar şi la Agenţia Naţionala de Reglementare a Energiei, in care reclama preţul mare practicat de societatea distribuitoare de gaz CPL Concordia, in situaţia in care reţeaua de distribuţie a fost cumparata şi instalata pe banii oamenilor din comuna. Aceasta nu este singura plangere penala  care vizeaza afacerea cu gaz din Apahida, dar de fiecare data ancheta a durat extrem de mult.

Afacerea reţelei de gaz de pe raza comunei Apahida a fost un adevarat tun dat la inceputul anilor 90, dar ecourile se mai aud şi acum.
Spre exemplu, firma care acum distribuie gazul in acea zona este reclamata ca practica preţuri mult prea mari, chiar daca reţeaua de distribuţie pe care o foloseşte a  fost platita şi instalata din banii oamenilor. Mai mult, cei de la CPL Concordia  au folosit pentru caţiva ani buni, cu titlu gratuit, aceasta reţea de distribuţie.
Conform unui proces care a avut loc la Curtea de Apel Cluj, in urma cu şapte ani, italienii de la CPL Concordia au preluat gratuit reţeaua de distribuţie a gazului din Apahida de la Ministerul Economiei, care la data respectiva era condus de omul de afaceri Dan Ioan Popescu, de altfel locuitorii din zona spun ca fostul ministru a avut de caştigat de pe urma acestei concesiuni cu titlu gratuit, nefiind nici un secret ca Dan Ioan Popescu, impreuna cu soţia lui, sunt implicaţi in afaceri din domeniul energiei. La scurt timp dupa aceasta concesiune, satenii, organizaţi in cadrul a doua asociaţii, au dat in judecata Ministerul Economiei şi firma italiana şi au caştigat sa fie despagubiţi. firma CPL Concordia, infiinţata in 2003, a pornit de la o cifra de afaceri de 15.000 de lei, ajungand ca in 2005 sa aiba o cifra de afaceri de peste 22,5 de milioane de lei.
In momentul de faţa, ultima plangere care vizeaza aceasta afacere este vizavi de preţul mare practicat. Semnatarii plangerilor considera ca “in calitate de consumatori, cetaţenii trebuie sa ştie clar şi cu certitudine cat este volumul gazului de import, ce putere calorifica are şi la ce preţ este şi la fel pentru cel din ţara şi aceste date trebuie sa se regaseasca in factura consumatorului. De asemenea, consideram ca in calitate de proprietari ai conductelor avem dreptul la unele facilitaţi, ca de exemplu compensarea valorii chiriei pentru conducte cu cota parte din valoarea facturii, dar nimeni nu a facut acest lucru, deoarece nu s-a platit nicio chirie de catre CPL Concordia. Concesionarea reţelei de gaz din Sannicoara in 2004 s-a facut gratuit şi fara acordul cetaţenilor”, se arata in plangerea trimisa la DNA şi ANRE.
“Este jaf ce s-a intamplat acolo! Preţul lor este cel mai mare şi conductele au fost platite de noi. Aici sunt afaceri mari de nici nu va gandiţi, au fost implicaţi din minister de la Bucureşti, ministrul de atunci, primarul, tot felul de oameni!”, este de parere Muntean, unul dintre semnatarii plangerii.

Explozii de plangeri penale in Apahida

Alexandru Morocoş, fost consilier local al primariei apahidene spune ca in pofida faptului ca a aratat aceste nereguli, nimeni nu s-a aratat interesat sa recupereze sumele de bani cu multe zerouri care s-ar fi putut intoarce la stat sau in buzunarele celor care au platit, prima data, reţeaua de gaz.
“Am facut plangeri la procurori, la poliţie, dar se pare ca toţi sunt implicaţi in asta şi nimeni nu vrea sa faca nimic. Le-am facut procurorilor Isaia Ciumarnean, Georgeta Prunean, Raducan Romana şi Eugen Crişan şi poliţistului Rus Herdea Ioan (fostul şef al Poliţiei Cluj Napoca, n.red.) pentru ca nimeni nu s-a ocupat cum trebuie de aceasta frauda. Mulţi dintre cei care avut de-a face cu acest caz nu au facut nimic pentru a prieteni de-ai lor sau cunoscuţi au fost “cadorisiţi” cu terenuri din zona. Şi aşa nu se intampla nimic! Va daţi seama ca banii aştia au fost daţi de doua ori?!” se intreaba retoric Morocoş.  
Epopeea gazului din Apahida a inceput in 1992 cand guvernul Stolojan a aprobat Hotararea de Guvern numarul 566 prin care se aproba introducerea gazului in comuna clujeana prin contribuţia exclusiva a cetaţenilor. Fiecare apahidean a fost nevoit sa plateasca, la vremea aceea, 800.000 lei vechi, in condiţiile in care salariul lunar se situa in jurul valorii de 20.000 lei vechi. O alta problema este ca nici Guvernul Romaniei, nici Primaria comunei Apahida nu au contribuit cu vreun leu la realizarea acestei instalaţii. Pentru a-şi proteja investiţia, apahidenii s-au constituit, in anul 1999 in doua societaţi: SC G500 Investment SA Sannicoara şi G400 Investment SA Dezmir. In satele Apahida şi Pata au ramas asociaţiile cetaţeneşti, fara personalitate juridica. Aceste doua firme şi-au inscris in capitalul social toata reţeaua de gaz realizata pe banii lor, cele doua societaţi avand ca obiect de activitate distribuţia gazului metan. In 1995, dupa ce reţeaua de gaz a fost finalizata, aceasta a fost predata Distrigaz Nord, aceasta societate realizand distribuţia gazului metan in comuna pana cand SC Concordia SRL a preluat acest serviciu. Dupa cateva runde de procese prin salile de judecata din Cluj Napoca, in 2010, ASOCIAŢIA DE CETAŢENI PENTRU INTRODUCEREA GAZULUI METAN DIN APAHIDA au ajuns cu procesul la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecatorii au ţinut dosarul un an de zile pentru a-l trimite spre rejudecare la Cluj.

Singurul fost ministru cu averea confiscata “conectat” la gazul apahidenilor

Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, şi patronul Energy Holding, Bogdan Buzoianu, au fost trimişi in judecata de procurorii DIICOT intr-un dosar privind fraudarea companiei Hidroelectrica. Pe langa cei doi, procurorii DIICOT l-au deferit justiţiei şi pe fostul ministru liberal al Economiei (2004-2006), Codruţ Şereş, pentru incheierea unor contracte dezavantajoase companiei Hidroelectrica, incheiate intre 2002 şi 2009.
In paralel, procurorii DIICOT fac cercetari cu privire la modul in care omul de afaceri Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, a cumparat energie, anchetatorii avand indicii ca acesta a beneficiat de preţuri cu doua treimi mai mici. In acelaşi dosar este cercetat şi Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al Industriilor şi Economiei (intre 2000-2004, in Guvernul Adrian Nastase), precum şi alte persoane care au achiziţionat energie la preţuri subevaluate. De asemenea, in 2008, un complet de noua judecatori al ICCJ decidea ca procesul privind averea dobandita de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu şi soţia sa fie reluat de Secţia de Contencios-Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme, rezultatul fiind prima confiscare a unei parţi din averea unui fost ministru. Prin sentinţa civila 3932 din 14 iulie 2011, "persoanele cercetate au efectuat cheltuieli nejustificate de 4. 081. 676, 80 lei (950.000 de euro-n.r.)
In acest proces, iniţial, completul de trei judecatori al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis inchiderea dosarului privind averea fostului ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu, motivand ca procurorul general Ilie Botoş, cel care a cerut verificarea averii fostului demnitar, nu şi-a intemeiat suficient solicitarea de verificare, nu cuprinde dovezi şi sursele de unde pot fi cerute acestea, limitandu-se doar la doua articole din presa.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

  1. Voi ati mai scris de acest caz http://www.gazetadecluj.ro/citeste/1892-justi-ia-ocole-te-apahida
    In acea perioada, Ioan Hirbea era secretar al comunei Apahida. El a fost destituit de fostul prefect Alin Tise din functia publica in 2006. Cu dosar penal si destituit, Ioan Hirbea a fost admis ilegal la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Cluj, pe filiera PNL, culmea, ca sef serviciu controale pe teren. Sesizat, Dacian Ciolos, sub-secretar de stat PNL la Agricultura in acea perioada, si responsabil de cele doua agentii de plati, a motivat ca nu stia. Dupa sesizarile multiple ale fermierilor privind neregulile la controalele pe teren la Apia Cluj, Ioan Hirbea a fost mutat discret la..Apahida. In prezent este sef Centru local Apahida al APIA.http://www.apia.org.ro/centre/cluj.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.