Dr. Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, a realizat prima operație cu un aparat laser unic în România achiziționat recent cu sprijinul Consiliului Județean Cluj. Acest aparat este utilizat în cadrul intervenţiilor chirurgicale toracice pentru înlăturarea laparoscopică a metastazelor pulmonare multiple.
Echipa de la Cluj s-a pregătit la Dresda și, deși operația nu este o premieră națională, fiind efectuate astfel de proceduri anterior la Timișoara și București, spitalul clujean este singurul care deține un astfel de aparat. Șansele de supraviețuire cresc cu 12 luni la pacienții de cancer, a arătat dr. Nicolau, iar aceștia nu mai trebuie trimiși la chinetoterapie în cazul unor tumori prea mici pentru a fi extirpate manual.
Primul pacient operat cu aparatul laser este o femeie de 56 de ani din Deva, căreia i-au fost înlăturate nouă metastaze de pe plămânul drept. Peste două zile, aceasta poate fi externată pentru că recuperarea post-operatorie este redusă semnificativ prin intervenția laparoscopică. Sistemul laser permite extirparea tumorilor și tumoretelor chiar de un milimetru, lucru care nu se putea face în chirurgia clasică.
Unic în Sud-Estul Europei
”Aparatul laser în valoare de 25 de mii de euro a fost achiziţionat din Germania cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Cluj şi reprezintă un echipament medical ultraperformant, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie fiind, din acest punct de vedere, singurul din ţară, dar şi din zona de Sud-Est a Europei, care deţine tehnologia necesară în vederea realizării unei astfel de operaţii. Avantajele acestei noi tehnici constau în posibilitatea extirpării mai multor metastaze pulmonare în condiţiile conservării plămânului sănătos, cu excluderea hemoragiei normale care apare în chirurgia clasică cu bisturiul. Totodată, cu ajutorul acestuia, recuperarea postoperatorie a pacientului este mult mai uşoară, acesta putând fi externat în maximum 3-4 zile, durerile sunt mult mai suportabile iar recuperarea este una rapidă, cu o rată mică a complicaţiilor post operatorii”, arată Consiliul Județean Cluj.