După ce firma italiană Research Consortio i-a lăsat pe polițiștii clujeni cu chipiul în soare și sediul renovat parțial, poliția județeană și cea municipală s-au relocat în chirii. Problema este că arestul de la IPJ Cluj nu mai funcționează, așa că cei care sunt reținuți trebuie să facă o ”excursie” în Alba Iulia, Zalău sau chiar Oradea. În rest, polițiștii clujeni lucrează în spații închiriate: cea județeană, într-un hotel pe Calea Turzii, cea municipală în cartierul Dâmbu Rotund, unde plătesc zeci de mii de euro lunar.

Una dintre problemele care survin de pe urma faptului că sediul IPJ Cluj este în șantier de peste un an de zile constă în faptul că celulele din arestul preventiv nu pot fi folosite. Iar cei arestați preventiv sau reținuți pentru 24 de ore trebuiesc duși la centre de arest preventiv din Oradea, Alba-Iulia sau Zalău. În cazul celor reținuți pentru 24 de ore reținerea presupune o excursie cu duba poliției, dus întors, pe cheltuiala statului, adică a ”boului de contribuabil”. Reținut este dus, să spunem până la Oradea, unde stă câteva ore, pentru a fi dus înapoi în Cluj Napoca.

În urmă cu un an, SRI și IPJ Cluj au reziliat contractul cu firma italiană Research Consortio, care trebuia să renoveze sediile SRI și IPJ Cluj, pe motiv că lucrările nu mai avansau.

Pentru că nu puteau lucra pe trotuar, polițiștii clujeni s-au mutat: Poliția Municipală pe strada Corneliu Coposu, în clădirea de birouri Fimaro, unde plătește 10 euro/mp, iar cea Județeană pe Calea Turzii, într-un hotel, unde plătesc 25.000 euro/lună.

Din noiembrie 2019, Poliției Municipiului Cluj-Napoca, sediul Secției 1 Poliție și cel al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au mutat la adresa de pe strada Corneliu Coposu nr. 167. Primăria Cluj-Napoca nu i-a ajutat să le dea un sediu mai central, așa că singura lor opțiune a fost să apeleze la un privat cu o clădire cu birouri care să-i ia în chirie.

Au găsit doi oameni de afaceri care, culmea, sunt cunoscuți pentru că ”sunt sprijiniți de liberali. Nicoară (fostul președintePNL  al CJ Cluj) le-a dat o mână de ajutor, apoi și Uioreanu (fostul președinte PNL al CJ Cluj) și poate că și acum mai sunt ajutați”, a declarat o sursă din mediul de afaceri clujean.

Este vorba despre Mircea Pinte și Horațiu Taica, beneficiarii afacerilor Fimaro Invest și Fimaro Development.

Cei doi au obținut clădirea fostei fabrici Fimaro, cu ajutorul unor fonduri europene au „rujat-o” și au închiriat-o polițiștilor clujeni.

Horațiu Taica și Mircea Pinte și-au început afacerile în urmă cu mai mulți ani, la umbra unui fond de investiţii care a administrat FNI şi care a avut legături cu Dacia Felix. Pinte şi Taica au administrat, printr-o societate, o parte din FRI, adică banii rulaţi de la “devalizata” Dacia Felix. Firma respectivă se numea CIRO, iar cu această societate a avut legături şi milionarul Sorin Dan. Între timp, CIRO s-a transformat şi a funcționat sub denumirea de SAI Target Asset Management, o societate de brokeraj care funcţionează pe piaţa acţiunilor şi a tranzacţiilor mobiliare. Cei doi au întreţinut legături cu oamenii de afaceri cu opţiuni “liberale” în cadrul proiectului imobiliar Arcada, care s-a realizat în zona Borhanci.

Dacă cei doi oameni de afaceri îi țin în chirie pe polițiștii de la municipală, o altă firmă conectată la business-urile lor, SC Decorint, a câștigat contractul de renovare a sediului DNA Cluj, de pe strada Dorobanților nr 1.

Decorint, firma care a câștigat contractul, îi aparține, potrivit registrului comerțului lui Konti Tibor Istvan.

Pentru câțiva ani, compania Decorint a jucat rolul unui vehicul financiar pentru o triadă de oameni de afaceri care au legături cu Emil Boc. Este vorba despre Sugar Liviu Claudiu, Taica Radu Horaţiu şi Pinte Mircea. Primii doi au fost, în urmă cu câțiva ani sponsorii de campanie (2008) al lui Emil Boc când primarul Clujului a fost premier. Răsplata nu s-a lăsat așteptată: în pofida faptului că Decorint s-a ocupat de construcții, firma a câștigat un contract de la Ministerul Educației pentru… zeci de mii de jucării care au fost trimise grădinițelor din România. Valoarea contractului respectiv a fost de aproximativ 1,5 milioane euro la nivelul anului 2010.

De altfel, până în 2007 Decorint se numea Fimaro.

Italienii le-au tras clapa

Lucrările de reabilitare a sediilor SRI și IPJ Cluj sunt lăsate de izbeliște de aproape un an. Motivul  este simplu: constructorul nu a mai fost interesat să le termine, chiar dacă este vorba despre două instituții de ”putere” din oraș.

Rezilierea a intervenit din următoarele motive: nerespectarea obligației antreprenorului de a proiecta, executa și finaliza lucrările cu diligența necesară, în conformitate cu prevederile Contractului și Instrucțiunile Supervizorului, precum și de a remedia orice defecțiuni ale lucrărilor.

Mai multe societăți care fac parte din acest consorțiu apar în anchetele procurorilor italieni care anchetează apartenența lor la Cosa Nostra. În România, societățile conglomeratului italian au legături cu oameni de afaceri români precum Michael Stanciu, ”regele” studiilor de fezabilitate, Dan Besciu, unul dintre ”regii” asfaltului sau Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Moldovei, condamnat pentru corupție.

În Cluj Napoca, italienii au mai câștigat și lucrările de renovare a Turnului Pompierilor, în valoare de 10 milioane lei, fără TVA, dar nici această lucrare nu a fost finalizată. După depășirea termenului cu un an de zile, primarul Emil Boc i-a pus la respect: i-a trecut pe celebra ”listă a rușinii” și a reziliat contractul abia spre finalul verii trecut!

Procurorii italieni au demarat o investigație care vizează legăturile dintre unele firme care fac parte din cadrul Research Consorzio și gruparea mafiotă Cosa Nostra. În cadrul anchetei sunt investigate lucrările desfășurate la situl arheologic de la Pompeii. Conform unui articol din “Il Sole 24 ore” sunt indicate care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.

Matteo Messina Denaro, cunoscut și sub numele de ”Diabolik”, este șeful mafiei siciliene. El și-a primit porecla de la personajul italian de benzi desenate cu același nume.

Într-un punct de vedere al societății RESEARCH CONSORZIO, reprezentanții firmei spun că ei nu au cunoștință de vreo anchetă a procurorilor italieni, iar faptul că unele firme din consorțiu ar putea avea legături cu mafia italiană nu atrage nicio răspundere asupra consorțiului.

Ce profit să ai de pe urma polițailor de pe Calea Turzii?!

Poliția Județeană Cluj s-a mutat în Hotelul Gala, afacerea deținută de Sorin Chirilă și fiul lui, Vlad. Sediul este pe Calea Turzii, unde se plătește o chirie de 25.000 euro/lună. Suprafaţa utilă totală este cuprinsă între 1200-1600 mp și au fost amenajate mai multe camere ca să funcționeze drept birouri. Dacă Poliția Județeană stă de aproximativ 2 ani în sediul respectiv, în conturile firmei ODS NORDIC GALA SRL, care administrează hotelul, ar fi trebuit să intre 600.000 euro. Cu toate acestea, la capitolul profit al acestei societăți comerciale, pe anul 2020 au fost declarați 85.032 lei, iar la cifră de afaceri apare suma de 840.290 lei.

De la gamele la chipiuri

Fondată în 1924, ca atelier mecanic şi turnătorie de fontă, FIMARO a devenit, după al Doilea Război Mondial, un producător de utilaje şi echipamente pentru cantine, precum şi de utilaje pentru procesare a produselor alimentare. Cu o bună experienţă şi profesionişti de înaltă calificare, FIMARO s-a concentrat pe dezvoltarea de maşini complexe şi linii pentru industria textilă şi a pielăriei, încă din anul 1960, pentru piaţa internă şi externă. Din 1998 FIMARO a început să ofere diverse servicii de fabricaţie de înaltă calitate către clienţii din industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spaţii verzi, instalaţii de condiţionat şi purificat aer, instalaţii de ventilare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.