Înaltul prelat a fost întâmpinat pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca de rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, membrii ai corpului academic şi reprezentanţi ai cultelor din Cluj-Napoca.

În conferinţa de presă desfăşurată în sala de protocol a Aeroportului, arhiepiscopul Angelo Scola a evidenţiat că UBB este singura instituţie de învăţământ superior din Europa cu patru Facultăţi de Teologie – Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată.

„Cred că România are o mare carte de jucat în ceea ce priveşte Europa. Prin poziţia sa geografică şi istorică, România face evidentă natura acestei cărţi. România este un punct de mediere între lumea latină şi lumea slavă. În opinia mea, un oraş precum Cluj-Napoca, cu o istorie care se vede în mod evident prin artă, poate juca, prin universitatea sa şi prin biserici, un rol decisiv în regenerarea Europei. Europa este obosită, este îmbătrânită şi are nevoie de o reînviere. Şi cred că ţara dumneavoastră poate aduce o contribuţie substanţială în acest sens”, a afirmat arhiepiscopului de Milano.

Înaltul prelat a afirmat că are, în acest moment, insuficiente informaţii despre Biserica Greco-Catolică din România, dar cunoaşte martirii săi, rezistenţa cardinalului Iuliu Hossu (1885-1970) şi detenţia sa pe considerente politice, care i-a răpus viaţa.

„Sper ca atât cardinalul Iuliu Hossu, cât şi ceilalţi martiri ai Bisericii Greco-Catolice să fie beatificaţi”, a spus arhiepiscopul Angelo Scola.

Pe de altă parte, înaltul prelat şi-a exprimat încrederea că dialogul dintre Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică va putea continua, constructiv, chiar dacă „istoria are nevoie de timp pentru a fi asumată”.

„Faptul că România este parte a Uniunii Europene trebuie să fie un stimul pentru bisericile locale, pentru instituţiile publice şi pentru întreg poporul român, ca împreună să aducă o contribuţie specifică la unitatea europeană, care trebuie să fie în totalitate regândită”, a afirmat cardinalul Angelo Scola.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a arătat că vizita la Cluj-Napoca a arhiepiscopului de Milano, cardinalul Angelo Scola, are loc într-un moment cu profunde semnificaţii, pentru că în 2013 se împlinesc 1700 de ani de la proclamarea Edictului din Milano, care a consfinţit toleranţa religioasă şi a marcat sfârşitul persecuţiilor lui Diocleţian faţă de creştini. Totodată, episcopul Florentin Crihălmeanu a amintit că în 2013 se împlinesc şi 160 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Greco Catolice de Cluj-Gherla, la 27 noiembrie 1863.

Titlul de Doctor Honoris Causa îi va fi conferit înaltului prelat la propunerea Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi de Teologie Romano-Catolică ale Universităţii Babeş-Bolyai pentru „opera originală, de o valoare teologică unică”.

Arhiepiscopului Angelo Scola va oficia, miercuri, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mihail”, în limba latină, începând cu ora 9,00.

Programul arhiepiscopului de Milano la Cluj-Napoca include, de asemenea, o întâlnire cu Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, precum şi vizitarea viitoarei Catedrale Greco-Catolice a Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, din Piaţa Cipariu, aflată în construcţie. Aici se va celebra şi Rugăciunea de seară, Vespri, în ritul ambrozian, în limba italiană.

Cardinalul Angelo Scola este arhiepiscop de Milano din anul 2011. A fost hirotonit preot la vârsta de 29 se ani. La 5 ianuarie 2002 a fost numit patriarh al Veneţiei. La 28 iunie 2011, papa Benedict al XVI-lea l-a transferat la sediul arhiepiscopal din Milano.

Angelo Scola a fost unul dintre favoriţi la Conclavul din 2013 reunit pentru desemnarea noului papă, după ce Benedict al XVI-lea a renunţat la Pontificat. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.