Considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989, Radio Europa Liberă a jucat un rol determinant în istoria recentă a ţării, premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre democraţie datorându-se în mare măsură acestui post de radio. 125 de înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de secţia română a postului Radio Europa Liberă în decembrie 1989 au ajuns în posesia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER). Unele dintre aceste înregistrări vor fi postate şi pe site-ul instituţiei.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), acest demers face parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Hoover Institution Archives, Stanford University (California, SUA), care presupune digitizarea a 3.350 de înregistrări realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă pe parcursul a mai bine de 30 de ani.

Prima parte a arhivei, conţinând 415 materiale din perioada 1956-1991, a fost transmisă IICCMER în luna mai a anului trecut, înregistrările din arhiva americană fiind achiziţionate din fonduri publice, a precizat institutul.

Rezultatele proiectului de digitizare vor fi disponibile la sediile IICCMER şi Hoover Institution Archives California, iar unele extrase vor fi postate pe un website. De asemenea, o copie a arhivei digitale a Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă va fi depusă la Arhivele Naţionale ale României.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a arătat că acest demers va fi continuat dacă vor exista resursele necesare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here