„Prin toate pârghiile s-a încercat să se ajungă la mine”. „Jumătate din Guvernul Tăriceanu a fost angajat de Iulian Dascălu”. Dascălu, „stresat de hotărârea judecătorească”

Gazeta de Cluj vă prezintă săptămâna aceasta partea a doua a declaraţiei lui Paszkany Arpad în dosarul în care este acuzat de iniţiere, constituire a unui grup infracţional, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup şi şantaj. Potrivit acestuia, acuzaţia de şantaj este nejustificată, mai mult, în timpul audierii, Paszkany a declarat că el a fost cel şantajat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară şi de afaceristul Iulian Dascălu. Omul de afaceri Paszkany Arpad a explicat instanţei faptul că după anunţarea rezultatului licitaţiei pentru terenul unde este construit Iulius Mall, a depus o contestaţie la Consiliul Judeţean Cluj, care s-a „rezolvat” în defavoarea sa. „Singurul şantajat am fost eu. Practic, urmând calea legală, am depus o contestaţie la Consiliul Judeţean Cluj, care a fost refuzată, după care m-am adresat Tribunalului”, a declarat Paszkany. Pe parcursul audierii, acesta a explicat modul de „abordare” a problemei de către preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj din acea perioadă, Marius Nicoară şi motivele pentru care a „căzut la pace” cu Dascălu.

Proiectul Esplanada, blocat cu ajutorul lui Tăriceanu

Încă de la începutul procesului, Paszkany a menţionat faptul că el nu a influenţat sub nicio formă strămutarea procesului intentat Consiliului Judeţean Cluj la Târgu Mureş. „Avocaţii angajaţi pentru acel proces mi-au spus că vor solicita strămutarea judecării cazului având în vedere faptul că atât Consiliul Judeţean Cluj, cât şi Iulian Dascălu aveau infulenţă pe raza judeţului Cluj. Una dintre avocatele lui Iulian Dascălu, Andrei Ramona Camelia este fiica doamnei Măriuca Pop, secretar general al Consiliului Judeţean Cluj pe vremea lui Nicoară. Au fost fapte întemeiate pentru care s-a solicitat strămutarea procesului. Procesul a fost strămutat la Târgu Mureş. După câte mi-au relatat avocaţii, procesul a fost chiar simplu acolo. Reprezentantul ales sau emis al Consiliului Judeţean Cluj nu a vrut să dea curs unei solicitări a judecătorilor. Nu au vrut să pună la dispoziţia instanţei procesul verbal al şedinţei comisiei de licitaţie în care s-a votat atribuirea terenului pe care este construit Iulius Mall. S-a solicitat de două ori acest lucru, dar reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj a refuzat, motiv pentru care instanţa a decis suspendarea actului administrativ de atribuire a licitaţie. După hotărârea Tribunalului Mureş, mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, mai ales Marius Nicoară, au încercat să intre în contact cu mine pentru găsirea unei soluţii aşa zis amiabile. Este de subliniat faptul că în toată această perioadă, Dascălu a „intrat” mai departe pe teren şi a început să construiască, nu l-a interesat nici măcar hotărârea instanţei. Între timp, eu m-am dus cu alte două proiecte, Polus Center Cluj şi Esplanada din Bucureşti, care trebuia să fie cea mai mare investiţie imobiliară din Europa Centrală şi de Est, de un miliard de euro. După hotărârea Tribunalului din Mureş s-au intensificat ameninţările lui Nicoară, în mod expres că dacă nu găsim o modalitate de înţelegere în ceea ce priveşte licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj, prin relaţia lui personală cu premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, îmi va bloca proiectul Esplanada şi îmi va boicota construcţia centrului comercial Polus. Acest lucru s-a şi întâmplat, zilnic am avut controale de la instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj”, a susţinut Paszkany.

„Dacă-i musai, cu plăcere”

Din cauza „presiunilor” exercitate de Marius Nicoară, Paszkany a acceptat să găsească soluţia amiabilă astfel încât să nu îi fie afectate proiectele imobiliare în care era implicat. „Prin toate pârghiile s-a încercat să se ajungă la mine, dar eu am refuzat sistematic. Eu cred că este foarte greu să şantejezi pe cineva fără să te întâlneşti cu acea persoană, fără să doreşti să intri în contact cu ea. În momentul în care s-a pus foarte serios problema de a se stopa investiţia de la Polus Center Cluj am acceptat o întâlnire cu Marius Nicoară. Acest lucru s-a întâmplat la mijlocul lunii noiembrie 2006. Întâlnirea a avut loc la Vila Tuşa, iar Marius Nicoară a reiterat aceleaşi chestiuni, faptul că speră că am observat ceea ce mi-a transmis. La întâlnirea de la Vila Tuşa a fost şi Ciorca Florin, care a stat la o masă alăturată şi a auzit discuţia. Într-adevăr, proiectul de la Bucureşti a fost atacat personal de premier şi de oameni apropiaţi lui. Mi-a propus să îmi dea un teren pe Calea Turzii, respectiv Iulian Dascălu să îmi dea terenul de fotbal de la CUG. Acesta din urmă nu este un teren cu valoare comercială, economică, este un teren exclusiv de antrenament. Terenul oferit de Dascălu făcea parte dintr-o bază sportivă din apropierea terenului unde urma să se construiască Iulius Mall şi fusese cumpărat de Dascălu în 5 iunie 2006, astfel înât nu aş fi putut să şantajez partea vătămată pentru a obţine un teren care încă nu îi aparţinea, deoarece demersurile în instanţă le-am început în noimebrie 2005. Am acceptat propunerea ca să pot continua investiţia de la Polus Center. Nu am acceptat terenul de pe Calea Turzii, dar am acceptat o întâlnire cu Iulian Dascălu. Întâlnirea a avut loc la cabinetul avocaţilor mei, iar Dascălu a venit însoţit de avocatul său, Daniel Iordăchescu. Atunci l-am văzut prima oară pe Dascălu şi acesta m-a întrebat de cum m-a văzut dacă „ne-am înţeles”. Eu i-am răsuns „dacă e musai, cu plăcere”. Astfel, el a dorit să doneze clubului de fotbal CFR Cluj respectivul teren de antrenament, dar eu am refuzat. În final, el a hotărât să îi fac publicitate proiectului Iulius Mall pe stadionul CFR în schimbul terenului de antrenament şi să mai plătesc o diferenţă la preţul pe care tot el l-a stabilit”, a explicat Paszkany Arpad.

„Nu am acceptat să îi fac publicitate firmei Iulius Mall”

În continuare, inculpatul a arătat care au fost termenii contractului dintre el şi Iulian Dascălu. Paszkany a susţinut faptul că dezvoltatorul Iulius Mall a stabilit unilateral preţul pentru terenul de antrenament de la CUG şi faptul că la acel moment, terenul nu era încă în proprietatea lui Dascălu. „Următoarea întâlnire a avut loc după aproximativ două săptămâni, ocazie cu care mi-a arătat pe planul de la baza sportivă care este perimetrul pe care aceasta îl cedează. Am făcut o înţelegere verbală şi doresc să menţionez faptul că el nu deţinea încă terenurile respective. Ca atare, documente în faţa notarului s-au putut face abia în luna septembrie 2006, iar plângerea lui Dascălu de şantaj apare în primăvare anului 2007. Proprietarul terenului a fost Bild Corp SRL, societate care îi aparţine, deoarece el a semnat toate actele. Preţul a fost stabilit la suma de 250.000 euro. La întâlnirea respectivă, mi-a spus că trebuie să plătesc 10.000 euro şi publicitate în valoare de 240.000 euro. Nu am acceptat să îi fac publicitate firmei Iulius Mall, asfel încât i s-a făcut publicitate firmei Bild Corp. Dascălu a fost foarte mulţumit de afacere, mi-a şi spus acest lucru, cu atât mai mult cu cât el a stabilit preţul. În schimbul acestui teren, eu trebuia să dau o declaraţie notarială prin care renunţam la proces, fără niciun fel de pretenţii şi fără să contestăm legalitatea acelei licitaţii. Aş dori să subliniez că în rechizitoriu nu apare nicio declaraţie de-a lui Iulian Dascălu cu privire la un presupus şantaj, până în februarie, cu toate că el dăduse deja declaraţii în luna noiembrie în faţa procurorilor DIICOT. Abia în februarie anul următor a declarat că a fost ameninţat, constrâns, stresat şi aşa mai departe. De altfel, în presă naţională s-a scris, ulterior licitaţiei, că cei care aveau toate pârghiile de a şantaja pe cineva era Nicoară şi Dascălu. Se ştie clar că o parte din cabinetul Tăriceanu a fost în mod direct sau indirect angajat de Dascălu, în frunte cu ministerul Justiţiei, Tudor Chiuariu, al Internelor, Cristian David şi aşa mai departe. Foarte probabil că acea declaraţie nu a pornit de la el, ci de la Marius Nicoară. Eu nu cred în atâtea „întâmplări”, a conchis inculpatul.

„Tun” de zece milioane de euro

 
La finalul declaraţiei, Paszkany a subliniat faptul că cererea de constituire ca parte civilă a lui Dascălu nu se bazează pe fapte, cu atât mai mult cu cât, pe tot parcursul audierilor, Paszkany a explicat instanţei faptul că nici nu a dorit să se întâlnească cu Dascălu şi că nu îl consideră vinovat de rezultatul licitaţiei. „Dascălu a declarat că i-am creat o stare de insecuritate, de stres, de disconfort, fiincă îi era teamă de punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti. În ceea ce priveşte stresul, cred că se referă mai degrabă la teama de a pierde un „tun” de zece milioane de euro”, a conchis Paszkany.

Procurorul de şedinţă l-a întrebat pe Paszkany dacă s-a întâlnit cu vreunul dintre membri comisiei de licitaţie înainte de a se ajunge la vreun rezultat. „După întâlnirea cu Marius Nicoară de la Hotel Victoria, moment în care am aflat că licitaţia va fi câştigată de Iulius Group, la solicitarea mea m-am întâlnit cu doi membri, cărora le-am cerut un singur lucru, să respecte legalitatea şi modul de funcţionare a licitaţiei. M-am întânit cu Ioan Petran şi cu Matis Jeno. Aceştia nu îmi sunt prieteni, îi cunosc la fel ca şi pe ceilalţi membri ai Consiliului Judeţean”, a declarat Paszkany.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.