Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită clujenii să participe la evenimentele pregătite cu ocazia aniversării a 95 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca, 14 mai 1921- 14 mai 2016.

Evenimentele dedicate acestei aniversări se vor desfășura începând cu 16 mai şi până în 22 mai la secțiile și filialele bibliotecii, precum şi pe str. M. Kogălniceanu şi în Parcul Central, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului.

Biblioteca publică clujeană a parcurs mai multe etape în evoluţia ei. La 14 mai 1921 s-a deschis Biblioteca Populară care a funcţionat în cadrul Bibliotecii Universităţii „Regele Ferdinand”.

La 6 septembrie 1949 a fost înfiinţată Biblioteca Municipală, devenită  în august 1950, Biblioteca Centrală Regională.

Aceasta devine Biblioteca Municipală Cluj din 3 martie 1968 şi apoi Biblioteca Judeţeană Cluj din 1974.

Din anul 1992 i se atribuie numele poetului Octavian Goga.

În prezent, biblioteca are 5 puncte de servicii destinate publicului: Sediul central (clădire proprie cu 7 nivele, din anul 2002), Filiala Kogălniceanu (1995), Filiala „Traian Brad” (1978), Filiala Zorilor (1990) şi Filiala Bibliosan (1998).

Instituție de cultură marcantă a urbei și a județului, biblioteca publică a reușit în cei 95 de ani de existență să atragă peste 1.000.000 de cititori înscriși, ce au făcut un număr de peste 13.000.000 de vizite la bibliotecă.

La ora actuală, prin colecțiile sale, prin serviciile și facilitățile variate oferite publicului, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” se înscrie între instituțiile reper ale municipiului Cluj-Napoca, fiind totodată şi o bibliotecă lider în rândul comunităţii profesionale a bibliotecilor publice româneşti.

Bibliotecile publice de astăzi trebuie să se orienteze în două direcţii pricipale, prima este spre informaţie, deci lectură, iar alta ţine de activism socio-cultural, direcţie pe care tot mai multe biblioteci din lume încep să o dezvolte. Aceasta din urmă este şi cea care aduce beneficii vizibile comunităţii pe care biblioteca o serveşte. afirmă Sorina Stanca, managerul bibliotecii. Acesta este crezul colectivului bibliotecii în aceste vremuri în care informaţia, cunoştinţele, cultura trebuie să joace un rol esenţial care să contribuie la progresul comunităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.