Proprietarul companiei Pionierul SA, care a găzduit clubul Colectiv până în 2015, acuză de corupție sistemul judiciar din România și refuză să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru evaziune și înșelăciune.

Joi, când judecătorii de la Curtea de Apel București anunța sentințele în dosarul Colectiv, proprietarul clădirii care a găzduit clubul groazei se afla în Israel. Omul de afaceri Gideon Zelivansky a părăsit România în noiembrie 2015, la puțin timp după tragedia din clubul Colectiv, însă fuga lui nu avea legătură cu incendiul din clădirea pe care o deținea. Bărbatul tocmai fusese condamnat la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală și urma să plătească despăgubiri de peste un milion de euro.

Autoritățile române, din nou neputincioase în cazul condamnatului Zelivansky

Pionierul SA s-a refugiat în Israel și că în cazul lui autoritățile române și-au dovedit încă o dată neputința de a-l putea extrăda, la fel cum s-a întâmplat cu atâția condamnați fugiți din țară.

Autoritățile române au aflat abia în 2018 că Zelivansky se află în Israel și au formulat o cerere de extrădare. În iunie 2019, procurorul general al statului Israel a solicitat Curții districtului Ierusalim un ordin de reținere pentru Gideon Zelivansky, până când cererea de extrădare va fi analizată de instanță. Afaceristul a stat mai puțin de o lună în spatele gratiilor, după care a fost eliberat pe cauțiune.

Reținerea omului de afaceri a fost, însă, doar o formalitate, pentru că legea în Israel prevede că cetățenii acestui stat nu pot fi extrădați dacă în momentul în care au comis fapta dețineau cetățenia israeliană. Totuși, România a avut dreptul să ceară ca Zelivansky să-și execute pedeapsa cu închisoarea în Israel.

Avocații israelianului: ”Rechizitoriul e greu de înțeles”

În procesul care a urmat, avocatul lui Gideon Zelivansky a spulberat pur și simplu sistemul judiciar din România și a convins instanța să-i lase clientul în libertate.

”România este cunoscută pentru sistemude justiție pline de probleme. A fost foarte complicat să-mi dau seama din rechizitoriu care au fost infracțiunile comise de clientul meu. Rechizitoriul are în jur de 300 de pagini și… e greu de înțeles. În Israel, un astfel de rechizitoriu nu ar fi fost admis niciodată în instanță”, a declarat în fața instanței avocata Danielle Einav.

Zelivansky a fost reprezentat în procesul care a avut loc în septembrie 2021 de două firme de avocatură: una a lui Eitan Maoz, specialist în drept penal internațional și cealaltă a lui Moshe Mizrachi, fost consilier senior la Autoritatea Israeliană pentru Taxe.

Proprietarul clădirii care a găzduit clubul Colectiv spune că sistemul de justiție este corupt

Aceștia au susținut în fața judecătorilor că sistemul justițiar din România este unul corupt și că problemele penale ale israelianului i se trag de la o dispută pe care a avut-o cu ”oameni de afaceri români cu relații sus-puse”. Astfel, o ceartă cu un partener s-a transformat într-un proces bazat pe probe inexistente. Avocații au spus că dacă procesul ar fi avut loc în Israel, Zelivansky ar fi primit cel mult o amendă.

într-un final, cererea României a fost respinsă de instanța din Israel, care a decis că Zelivansky să fie lăsat liber. Avocata lui a anunțat că acesta ”nu are de gând să revină prea curând în România”.

Sursă: fanatik.ro

Citește și: Campioana României a 5-a oară la rând! CFR Cluj îi învinge pe olteni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.