În actuala legislație tranzitul prin Ungaria este permis cu condiția ca în decurs de 24 de ore, persoana care trece prin țară, să iasă de pe teritoriul ungar, să nu prezinte simptome specifice infecției cu Covid-19 și să prezinte un documente care să rezulte scopul deplasării ți țara de destinație, respectiv să dovedească că are asigurată intrarea în țara spre care se face tranzitul. Legea se referă la toate persoanele fără cetățenie ungară sau care nu provin dintr-o țară care se află în interiorul Spațiul Schengen.
La prima vedere această lege pare a fi etică, în special în contextul actual când fiecare țară încearcă să ia măsuri de prevenire a răspândiri virusului Covid-19. Inițial lasă impresia că poți să-ți dovedești scopul deplasării și țara de destinație prin prezentarea unei chitanțe de la agenția de turism că ai o călătorie rezervată în acea țară sau o dovada că ai rezidență în străinătate, depinde de la caz la caz. Dar în realitate lucrurile nu stau așa cum par. În lege nu se precizează exact ce documente pot fi prezentate, deci este la libera interpretare a Poliției de Frontieră Ungare ce documente consideră că arată “fără echivoc” scopul și destinația călătoriei.
Întorși înapoi în țară
Orice persoană care vrea să treacă granița României prin Vama Borș și Vama Valea lui Mihai, este lăsată de Poliția de Frontieră Română să treacă. Dar când ajungeau la Poliția de Frontieră a Ungariei, aceștia erau puși să aștepte ore întregi pentru verificări adiționale. După timpul lung de așteptare la granița Ungariei, românilor li se cere să prezinte un contract de muncă în original eliberat de un angajator din țara spre care tranzitează. Nu acceptă acte de rezidență în țara în care vrei să te deplasezi, nu acceptă să treacă familii cu copii care merg către destinația de vacanță sau pentru alte urgențe care necesită prezența lor acolo.
Nu toate călătoriile către alte țări sunt motivate printr-un contract de muncă. Cum dovedești că vrei să participi la o expoziție sau că vrei să-ți cumperi un teren? Sau că ai o cabană la munte în altă țară și vrei să mergi în vacanță acolo, sau ți s-a stricat canalizarea și trebuie să aduci meșteri să o repare? Sunt multe exemple de situații în care cetățeanul român trebuie să ajungă în străinătate și nu are de unde să prezinte un contract de muncă!
În plus, de ce trebuie să faci dovada că țara spre care te deplasezi te lasă să treci granița, nu este îndeajuns să arunce polițistul o privire peste reglementările țării în care te duci? Toate condițiile de intrare într-o anumită țară sunt la un click distanță. În cazul în care Poliția de Frontieră ungurească nu știe, nu este interzis să intri în nici o țară membră a Uniunii Europene. Fiecare stat a stabilit niște reglementări la care oricine intră pe teritoriul țări se supune ori suportă consecințele, dar nu interzice intrarea în țară. Doar la granița cu Ungaria se umilesc românii în halul în care o fac ungurii.
Pe deasupra, dacă românul nu poate să producă contractul de muncă, este întors înapoi în România, după ore în care a fost obligat să aștepte. Întradevăr legea Ungariei zice că “persoanele aflate în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.“ Dar polițiști de frontieră nu acceptă alte documente în afara contractului de muncă, nimic.
Trebuie precizat faptul că aceste evenimente se întâmplă doar în cazul persoanelor care fac tranzit și doar la punctele de trecere a frontierei Vama Borș și Valea lui Mihai. Poliția de Frontieră Română nu pare să-i intereseze faptul că români pe care ei îi lasă să treacă sunt întorși înapoi în țară, deși au primit mai multe plângeri legate de aceste nereguli.
Consulatul Ungariei dă din umeri
Pentru a afla de ce stau în acest fel lucrurile, Poliția de Frontieră Română din Oradea a fost contactată. Au fost deschiși să pornească o anchetă pentru a afla în detaliu ce se întâmplă la Vama Borș și Valea lui Mihai. Între timp a fost trimisă o solicitare de presă și către Poliția de Frontieră Ungară, dar nu au răspuns încă. Cei de la Vama Artand au fost apelați, însă nu s-a primit nici un răspuns. Consulatul Ungariei din România a fost contactat, dar inițial nu au primit solicitarea, dar după câteva insistențe au trimis un răspuns: “Vă rugăm să adresați întrebările formulate în scirsoarea Dvs. organelor competente, adică Poliției de Frontieră.
În ceea ce privește practica aplicată de către poliție, nu o putem comenta.”
Poliția de Frontieră Română se face că nu vede
După o săptămână în care Poliția de Frontieră Română a cercetat problema semnalată au trimis un răspuns. Ei spun că, din punctul lor de vedere nu se întâmplă nimic în afara reglementările în vigoare și că ei lasă să treacă cetățenii români fără să impună restricții. Nu au fost întrebați de comportamentul Poliției de Frontieră Română, ci ce face Poliția de Frontieră Ungară. În continuare mai spun că ei nu pot fi trași la răspundere pentru ce fac unguri cu granițele lor și să-i întrebăm pe ei de ce fac pun această condiție.
Mai amintesc faptul că în contextul actual țările membre ale Uniunii Europene adoptă diferite strategii de combatere a răspândirii virusului Covid-19 și că este normal ca unele state să efectueze verificări suplimentare la intrarea în țară. Încă este așteaptat răspunsul Poliției de Frontieră a Ungariei.
“Din punct de vedere al atribuțiilor și verificărilor derulate de Poliția de Frontieră Română, la toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria nu au fost astfel de situații. Poliția de Frontieră Română își exercită atribuțiile verificând documentele de călătorie ale cetățenilor români, iar acestora le este permisă ieșirea din țară, indiferent de scopul deplasării (activități lucrative pe teritoriul altui stat, interes de serviciu, tranzit etc.), dacă se află în posesia un document de călătorie valabil.
În același timp, trebuie avut în vedere contextul actual privind evoluția manifestării Covid-19 pe teritoriul statelor vecine și al celor din Uniunea Europeană, precum și măsurile adoptate de acestea pentru reducerea gradului de răspândire a virusului pentru a călători în afara granițelor țării.
La intrarea pe teritoriul altor state, autoritățile din țările respective pot efectua verificări suplimentare care să contribuie la limitarea răspândire Covid-19. Astfel, informațiile semnalate de dumneavoastră vizează activități derulate de către Poliția Ungară în acest sens, motiv pentru care pentru o poziție publică corectă vă rugăm să vă adresați acelei instituții a statului maghiar.” declară Purtătorul de Cuvânt al Poliției de Frontieră din Oradea.
Este greu de crezut că e complet legal ca Poliția de Frontieră Ungară să interzică trecerea cetățenilor români prin teritoriul lor doar dacă prezintă contractul de muncă în original. Până la urma urmei este vorba de tranzit, nu de mers în vacanță la băile termale ungurești sau la cafea în centrul Budapestei. Doar se trece prin Ungaria, pe rute special destinate tranzitului, cu puncte de alimentare și eventual odihnă. În cazul în care apar abateri de la rută sau de timp petrecut în interiorul granițelor ungurești, într-adevăr este normal să se ia măsuri. În plus nu suntem o țară membră a Uniuni Europene? Lucru care ne dă libertatea să trecem granițele altor țări membre cu cartea de identitate. În ce fel este respectat acest drept? Poate vom primi răspunsul în solicitarea de presă trimisă Poliției de Frontieră Ungară.
Romanica, tara condusa de labagii. Instantaneu, ordonam contramasuri pentru cei cu dubla cetatenie, romano-ungureasca. Cum ii depistam? Simplu, stiu eu cum… Apoi blocam transporturile pt supermarketurile austriaco germane pana ungurii primeau unul sau doua telefoane cu mesajul : „ceva de mama”. Si in al treilea rand, faceam dracului autostrada pana la granita cu Serbia si Ucraina si sustineam prin programe transfrontaliere cuplarea la autostrazile lor(in cazul Serbiei) si tranzitarea (70-80km) in cazul Ucrainei. Ucraina care azi trebuie sa ne suga ciorapii. Stiu ei de ce… Nu stiu de ce, dar labagii sunt si bulangii, parerea mea…
Adica cu ce sunt vinovati cei cu dubla cetatenie romano – maghiara pentru abuzurile unora care nu cunosc legislatia aceste abuzuri sunt sí impotriva cetatenilor maghiari stai linistit… crezi ca toti cunosc legile daca au uniforme?