Averea sefului DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, va fi verificata de Agentia Nationala de Integritate. Inspectorii ANI vor verifica daca declaratia de avere a procurorului clujean concorda cu realitatea.

Reamintim faptul ca Gazeta de Cluj a dezvaluit faptul ca seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei si-a cumparat o casa la Gilau, lânga Cluj-Napoca. Cu toate ca pentru acest lucru el a facut un împrumut în banca, în declaratia de avere a lui Hrudei nu apare nici împrumutul facut si nici casa pe care si-a cumparat-o la mijlocul anului trecut. Mai mult, firma de la care a cumparat imobilul si terenul aferent a refuzat sa-i plateasca procurorului clujean daune pentru nepredarea la timp a casei, motiv pentru care Hrudei a deschis o actiune în justitie. Procesul s-a terminat extrem de repede în favoarea lui Mircea Hrudei care a primit de la SC Intercad Invest si 14.000 de lei drept penalizari de întârziere.

Cu declaratia vopsita?

Conform legilor în vigoare, prin functia pe care o ocupa, Mircea Hrudei este nevoit sa-si actualizeze declaratiile de interese si pe cea de avere în cazul în care intervin schimbari. Cu toate acestea, ultima sa declaratie de avere a fost completata în 14.03.2007, iar de atunci pâna în momentul de fata, Hrudei ar fi trebuit sa-si reactualizeze declaratia cu sursele de venit, cu împrumutul luat de la banca pentru plata avansului de aproape 90.000 de lei si cu casa pe care si-a cumparat-o. Însa în acest sens nu s-a întâmplat nimic. În declaratia de avere a sefului DIICOT Cluj nu apare niciun teren sau casa pe care acesta ar detine-o, ci doar cîteva depozite bancare la Banca Comerciala Româna (doua depozite de circa 18.000 de lei), Banca Transilvania (15.300 de lei), Banca Româna de Dezvoltare (8.676 de lei) si Allianz Tiriac Asigurari (1528 de euro constând într-o asigurare de viata). De asemenea, în declaratia de avere mai sunt trecute deconturile din chiria pe care o plateste pentru a locui în Cluj-Napoca si salariile pe care Hrudei le primeste de la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj si care se rindica la circa 84.000 de lei anual. În rest, declaratia procurorului sef de la DIICOT Cluj, Mircea Hrudei nu cuprinde nimic, iar conform legii, neconcordanta între situatia reala si cea care apare în aceasta declaratie de avere ar trebui sa atraga dupa sine raspunderea penala. Gazeta a solicitat o pozitie oficiala atât procurorului Hrudei, cât si DIICOT, structura centrala, cu privire la aspectele semnalate. Drept urmare, în raspunsul remis redactiei Gazeta de catre DIICOT Cluj se arata ca solicitarea cu privire la declaratia de avere a procurorului DIICOT Cluj a fost înaintata spre competenta solutionare Agentiei Nationale de Integritate.

Stefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here