Avocat Radu Chiriță

Avocatul Radu Chiriță a vorbit într-un interviu acordat Ziar de Cluj despre greșelile din justiție, una dintre ele se referă la omisiunea Tribunalului Cluj de a constitui complete specializate pe fapte de corupție: ”e cel puțin bizar să judeci oameni pentru că nu respectă legea, în condițiile în care tu nu o faci”, spune avocatul.

Citește și: Victorie în instanță pentru Rareș Pop: ”Am spus că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a demonstra abuzurile și ticăloșia la care am fost supus prin acest proces”

Mihaela Trif: Recent ați obținut rejudecarea unui dosar din cauză că nu a existat un complet specializat care să administreze probele în fond. Despre ce este vorba?

Av. Radu Chiriță: Povestea este relativ simplă. Există un articol în lege care impune ca acele complete care judecă dosare de corupție să fie specializate pentru astfel de fapte. La fel cum se procedează în cauzele cu minori, cauze de insolvență, etc. Din motive pe care nu le cunosc, începând cu 2014, Tribunalul Cluj nu a mai constituit astfel de complete. Până atunci au făcut-o. Nu știu de ce. Prin dosarul la care faceți dumneavoastră referire, Curtea de Apel Alba a constatat că această omisiune a Tribunalului Cluj atrage NULITATEA procesului judecat în FOND și a trimis cauza să fie rejudecată, de data aceasta, de către un complet specializat pe fapte de corupție.

Mihaela Trif: ”Lipsa unui complet specializat pe fapte de corupție” ce înseamnă mai exact?

Av. Radu Chiriță: Înseamnă că un judecător nu avea voie să facă nimic, dacă nu făcea parte dintr-un complet desemnat pentru a judeca fapte de corupție. Nu putea să administreze probe, să audieze inculpați, nici să facă ceva, de asta s-a anulat tot procesul. Nu s-a anulat doar sentința, ci s-a anulat totul. Se ia, practic, de la zero. Impactul este relativ mare. Tribunalul Cluj a omis să desemneze astfel de complete din 2014 și până în 2019, când în dosarul acesta s-a invocat acest aspect. Atunci s-au trezit și au format complete specializate, începând cu jumătatea anului 2019. Pentru mai mult de cinci ani nu au avut complete specializate pe fapte de corupție, asta înseamnă că toate faptele de corupție care au fost judecate în fond de Tribunalul Cluj, care încă nu sunt finalizate în momentul acesta, adică sunt undeva în apel sau în fond, ar trebui reluate de la început.
În cazul celor finalizare definitiv și irevocabil nu se aplică decizia, pentru că nu avem o prevedere legală care să permită reluare judecății în momentul în care cauza s-a finalizat. În egală măsură, Curtea Constituțională care a analizat situația aceasta, dar la nivelul Înaltei Curți, nu la nivelul unei instanțe inferioare, a concluzionat că acele cauze care sunt deja finalizate prin decizii definitive pronunțate în apel nu mai pot fi repuse pe rol și rămân așa.

Mihaela Trif: Practic, timp de cinci ani s-au judecat dosare care acum trebuie reluate de la zero, din cauza managementului defectuos al instanțelor clujene. Cine ar trebui să plătească pentru asta?

Av. Radu Chiriță: Nu e sarcina mea să stabilesc dacă și cine ar trebui să plătească, însă este cert că este o omisiune, din punctul meu de vedere, și ca și imagine GRAVĂ a Tribunalului Cluj. Colegiul de Conducere, pentru că acolo s-a produs omisiunea, al unei instanțe ar trebui să fie primul care să respecte legea ca la farmacie, cap coadă, pentru că e cel puțin bizar să judeci oameni pentru că nu respectă legea, în condițiile în care tu nu o faci. Trebuie să ai grija enormă să respecți legea. Dar, faptul că până din 2014 n-au mai făcut-o, deși în anii anteriori au făcut-o, înseamnă că nu au uitat de ea, că aveau modelul deciziilor din anii anterior. Este cert că, conducerea Tribunalului Cluj ar trebui să își asume o astfel de eroare.

Imaginea transmisă pentru inculpați și pentru toată lumea este una proastă. În dosarul despre care discutăm era vorba despre inculpați care au încălcat o lege. E cel puțin absurd să judeci pe cineva, pe motiv că ar fi încălcat legea, în vreme ce tu încalci legea. E foarte greu să îi explici unui om chestia asta. Un om să vină să spună ”ok, am încălcat legea, sunt judecat aici, atunci când o fac alții să nu spunem nimic?”, să spunem că totul e în ordine, că e doar o chichiță? Nu e o chichiță. Este o prevedere legală care trebuie respectată de către toată lumea.

Citește continuarea pe ziardecluj.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.