În Cluj-Napoca, afaceriştii ce s-au îmbogăţit pe vremea când Funar era primar, în prezent şi-au schimbat părul, dar năravul ba. Gazeta de Cluj vă prezintă o anchetă ce îi are în vizor atât pe membrii ai familiei Pop, constructori de imobiliare şi drumuri, ce legături există între aceştia şi o reţetă stângace de evaziune fiscală ce apare în dosarul Cridov şi firma Diferit a soţilor Petri.

 

Şi cum ce naşte din pisică, şoareci mănâncă, Iuliu, prin soţia lui, Maria Aurelia Pop a înfiinţat Iridium Construct pentru a efectua lucrări date de  ”unchiul” de la CNADNR, Mircea Pop.

Povestea merge mai departe, familia Pop, cel puţin cei din spatele Iridium au înfiinţat firma în colaborare cu Radu Emil Viorel.

De aici şi legătura cu Diferit SRL, având în vedere că pentru firma Eco Dif Solution, Radu Emil este administrator.

Eco Dif Solution s-a ocupat cu fabricarea materialelor folosite la construirea şi reabilitarea drumurilor. Asociaţii acestei firme sunt, deja cunoscuţii soţi Nicolae şi Denisa Petri.

 

Licitaţiile importate mergeau la Pop & Co.

Atât ”Centura de Diamant” a Clujul cât şi licitaţiile valoroase mergeau la firmele de casă ale lui Funar: Iridium şi Diferit SRL.

Ciudat este faptul că, Iridum a fost dată la o parte şi pe cât de înfloritoare a fost în perioada lui Funar, după dispariţia edilului, a intrat în insolvenţă. În picioare a rămas şi a fost susţinută şi de Boc, firma DIFERIT SRL, câştigând lucrări foarte importante în Cluj-Napoca.

Iridiu, firma mamei avocatei Laura Sporiş s-a asociat şi cu Zicu Impex pentru lucrarea sediului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj , unde beneficiarul, judeţul Cluj, şi-a luat o ţeapă de peste 2,5 milioane de euro. Care, nu funcţionează nici în prezent.

mariuca pop

Iridiu şi ţeapa de la Cadastru. Sporiş plasat în preajma Măriucăi Pop

Doamnă Măriuca Pop, membră a unui alt ”clan” cu acelaşi nume,soră a cinci fraţi ce au controlat această zonă, a fost secretarul judeţului Cluj, în vremea lui Marius Nicoară. Însă, după venirea lui Tişe pe scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean, aceasta a fost înlăturată. Horea Uioreanu a reangajat-o la instituţie, dar pe post de consilier juridic. Famiglia Pop din care aceasta face parte, fiind apropiată a PNL-ului.

De asemenea, Măriuca Pop este mătuşa procurorului DIICOT Daciana Deritei, născută Pop. Măriuca Pop fiind cea prin care s-a făcut intrarea mega-afacerii Iulius Mall în Cluj pe vreme preşedintelui CJ Marius Nicoară. De asemenea, fosta secretară a CJ Cluj este şi sora fostului decan al Facultăţii de Drept de la UBB, Liviu Pop, dar şi a fostului şef (că a murit între timp) de sindicat Grigore Pop.

Şi…ghiciţi cine a mai intrat în Consiliul Judeţean Cluj, în perioada lui Uioreanu? Radu Sporiş, ginerele lui Iuliu Pop.

Sporiş a prins teren prin faptul că era în Consiliul de Administraţie al SC Cluj Arena SA şi sfătuitorul preşedintelui CJ. Dar tot el a ştiut când să demisioneze din CJ Cluj, mai exact cu foarte, foarte puţin timp înainte ca Horia Uioreanu să fie arestat. Oare care dintre purtătorii numelui POP, l-a avertizat?

Oricum, Radu Sporiş a ieşit la timp şi din Consiliul de Administraţie al Cluj Arena SA. Mai precis, după ce conturile acestei societăţi au fost îngheţate pentru neplata unui impozit de peste trei milioane de euro.

laura sporis

Avocata Laura Sporiş şi Iuliu Pop implicaţi într-o firmă evazionistă

Şi totodată, soţia lui, doamna avocat Laura Sporiş, ce implicaţii a avut în firma Pentacon Mobile Invest, ce azi apare în dosarul Cridov? Şi aici vă răspundem, sau mai exact vă spune ea.

În 2003 lua viaţă firma SC Pentacon  Construct Mobil SRL, unde Laura Sporiş şi băiatul omului ce făcea afaceri cu tatăl ei au intrat cu capul ridicat, iar prin 2009 au dispărut pe rând. Prima a fost Laura Sporiş(POP) care şi-a cedat părţile sociale în favoarea tatălui, Iuliu Pop. Apoi şi tânărul Remus Munteanu a acceptat intrarea în firmă a doi cetăţeni de etnie turcă; Uruk Yilmaz şi Uruk Okay.

„Pentacon îmi spune ceva, Construct Mobil nu. Nu îmi amintesc exact când am predat-o. Nu am înfiinţat-o eu. Eu sunt avocat doar din februarie 2006. Nu ştiu ce s-a întâmplat după cu firma. Tatăl meu şi-a desfăşurat 20 de ani activitatea în domeniul construcţiilor şi acesta a fost motivul pentru care eu eram în acea firmă. Eu nu am avut calitatea de administrator, de director sau de inginer în acea firmă. Nu mai ţin minte nimic despre activitatea firmei în acea perioadă. Deşi, acea societate era una din multele, în care, practic, tatăl meu  realiza lucrări de construcţii. Nu îmi amintesc nici măcar dacă erau lucrări  de construcţii de poduri şi drumuri sau construcţii civile. Ştiu că nu era principala societate. Munteanu Remus Cristian este băiatul fostului asociat al tatălui meu. Practic părinţii noştri se ocupau de lucrări de construcţii şi aşa am intrat noi în firmă. În perioada aceea, pot să vă spun sigur că firma nu a avut nici un fel de probleme. S-a lucrat legal. Ulterior, am ieşit din firmă, pentru că nu mai prezenta interes în acea perioadă societatea pentru ai mei, deoarece activitatea se desfăşura pe alte firme. Cred că în acea perioadă domnul Munteanu(senior) şi tatăl meu(Iuliu Pop) începuseră o colaborare cu doi oameni de afaceri cetăţeni turci. Cred că despre ei e vorba.

Eu am mai avut legătură cu aceştia, recent, în 2014 când i-am reprezentat într-un litigiu. De atunci nu am mai avut nici o legătură. Cât despre evaziunea fiscală, nu cred că s-a desfăşurat atât timp cât tatăl meu era asociat la acea firmă. Tatăl meu nu a făcut niciodată aşa ceva.

În perioada crizei economice, tatăl meu era bolnav, sănătatea lui s-a agravat, motiv pentru care noi, familia, l-am oprit să se mai ocupe de tot ce înseamnă afaceri. Asta se întâmpla prin 2010-2011. După, nu mai ştiu ce activitate s-a efectuat pe Pentacon.

Tatăl meu a avut mai multe firme ce au intrat în insolvenţă, vreme de 20 de ani. Acele firme efectuau lucrări de construcţii”, povesteşte avocatul  Laura Sporiş fostă Pop.

Nimic dubios până aici, în afara faptului că în 2011 dispar toţi patru din funcţiile de administratori ai firmei, inclusiv Iuliu Pop şi intră doi juniori ce atunci aveau doar 21 de ani fiecare: Kovacs Istvan Tibor cu 95% din control asupra firmei în cauză şi Szalma Norbert cu restul de cinci procente. Tot în acel an, firma înregistrează pentru prima dată o cifră de afaceri de aproape patru milioane de euro, lucru surprinzător, având în vedere că până atunci nu atingea nici măcar cifra de un milion de lei.


Firma, pleacă într-un an de pe mâinile tinerilor sub tutela Millenium Holding SA, o firmă din insula Seychelles.

„KOVACS ISTVAN-TIBOR cesionează către MILLENNIUM HOLDFNG – S.A., International Business Company, company no. 075500, cu sediul în Republica Seychelles, Suites 204 & 205 Victoria House, PO Box 1356, Victoria, Mahe, Seychelles, capital social 1.000.000 USD, cu datele de identificare de mai sus, 100 părţi sociale a câte 10 lei fiecare, în valoare totală de 1.000 lei, reprezentand 90% din capitalul social al S.C. PENTACON – S.R.L.;
SZALMA NORBERT cesionează către MILLENNIUM HOLDING – S.A., International Business Company, company no. 075500, cu sediul in Republica Seychelles, Suites 204 & 205 Victoria House, PO Box 1356, Victoria, Mahe, Seychelles, capital social 1.000.000 USD, cu datele de identificare de mai sus, 10 părţi sociale a câte 10 lei fiecare, in valoare totala de 100 lei, reprezentand 5% din capitalul social al S.C. PENTACON – S.R.L.”

Iar de la Millenium Holdfng reprezentant era Todor Marius Petru. Vorbim de un nume care, poate la prima citire nu vă spune nimic, dar cu siguranţă, va rămâne în istoria dosarelor de evaziune fiscală de la Cluj. Acesta a avut relaţii contractuale cu nume grele din zona de business, precum Dan Dunca (imobiliare) şi Claudiu Botea (Arhimar). Tot el, Marius Petru Todor a fost condamnat, definitiv, la sfârşitul anului trecut de către Curtea de Apel Cluj la 6 ani de închisoare. Acesta a înaintat recurs în casaţie la Înalta Curte, care a fost respins, ca nefondat, în 19 mai.

Potrivit dosarului în care a fost condamnat, Todor lucra cu zeci de firme fictive şi facturând de la cereale, la maşini de cusut, piese de schimb, apartamente sau anvelope.

Însă ceva nu a mers conform planului şi Todor iese cu Milenium din ecuaţie, în 2012,intrând în firmă doi tunisieni ce au mutat sediul firmei în Bucureşti şi care au înregistrat datorii de peste 37 de milioane de lei .

„BOUZIDI MOHAMED AMINE detine 100 lei, adica 10 parti sociale in valoare nominala de 10 lei, reprezentand 7,14% din capitalul social – 7,14% cota de participare la beneficii si pierderi. 3. Revocarea din functia de administrator a lui KOVACS ISTVAN-TIBOR si numirea in aceasta functie a
dlui KAHLAOUI ANIS azi 30.10.2012, pentru un mandat nelimitat, cu puteri depline.” se arată în hotătârea din 2012, după ieşirea firmei Milenium.

Mohamed Amine a mai preluat şi firma Recupero de la Tămaş Adrian Doru şi a înregistrat datorii de peste 29 de milioane de lei, în 2013.

 

O evaziune fiscală stângace

Probabil vă întrabaţi de ce v-am prezentat aceste detalii despre firma ”Pop-ilor”. Ei bine, pentru că atât Recupero, cât şi Pentacon sunt cercetate pentru evaziune fiscală şi apar în dosarul Cridov.

Iar toate informaţiile prezentate sunt extrem de relevante, deoarece despre Pentacon se spune că încălcat legea încă din primul an de la înfiinţare.

„SC Pentacon Construct Mobil a făcut obiectul lucrării nr. C.XII.1175, sesizare transmisă Parchetului de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 30 mai 2014, ulterior repartizată DIICOT Sălaj, sesizare înregistrată la dosar soluţionată prin rechizitoriu. Principalele indicii au fost menţionate la SC Recupero SRL ” se arată în anchetă.

Tot procurorii susţin că în perioada 2003-2016 s-au efectuat operaţiuni cu sume numerar, mai mare decât limita de raportare la Oficiu. Adică, patronii Pentacon aveau bani cash, cu care efectuau tranzacţii mai mari de 5.000 de lei pe zi, cum prevede legea. În acelaşi timp, în toţi aceşti ani, nu au efectuat transferuri externe mai mari decât limita de raportare la Oficiu. Cu alte cuvinte, nu se justifică sumele de bani cu care aceştia efectuau operaţiuni(alias EVAZIUNE FISCALĂ).

 

Strada Becaş, un fel de Silicon Valley al afaceriştilor

Asta îi vizează şi pe Iuliu şi Laura Pop(actualmente Sporiş). Cât despre domiciliul acestora, vă mai spunem o povestioară.

Mai exact, numeroase persoane ce sunt asociaţi sau administratori a unor firme celebre din Cluj-Napoca, au sediile SRL-urilor şi domiciliul, trecute pe adresa str. Becaş nr. 20-22. Aici amintim firma de casă Iridium Construct dar şi firma mai sus menţionată, Pentacon Construct Mobil.

De asemenea, fata lui Iuliu Pop şi soţul ei, Laura şi Radu Sporiş au şi ei această adresă trecută în buletin.

 

Iată lista:

  • SEASON APARTMENTS SRL a soţilor Soporan Melaniei şi Raul Bogdan ;
  • PANORAMIC APARTMENTS SRL deţinută doar de Raul Bogdan Soporan;
  • YOGIKO SRL deţinută de Gloriei Kpangbai;
  • ELAZIA CONSTRUCT SRL, începută de familia Gaia din comuna Mihai Viteazu şi care a ajuns acum în mâinile olandezului Dhoeman Faroek şi a lui Şefan Dobai;
  • RECALLERROR SRL,firma spaniolului Lopez Otero Alejandro;
  • EST PREST SRL-D, firmă deţinută Moş Mircea Marian;
  • PRECON SRL  firma afaceriştilor Pop Ionel şi Mircea Emil Muntean în asociere cu Ioan Moldovan;
  • IRIDIUM CONSTRUCT INSTAL SRL a nevestelor de afacerişti: Aureliei Pop, Munteanu Tamara şi a lui Radu Emil Viorel, administratorul firmei soţilor Petri Denisa şi Nicolae;

V-aţi prins singuri câţi dintre aceştia locuiesc cu adevărat la acea adresă. Dacă nu, vă spune Laura Sporiş:

„ Pe strada Becaş sunt foarte multe clădiri. Sunt multe case. Noi am fost luaţi în spaţiu într-una dintre case. Sunt vreo şase case cu proprietari diferiţi. Numărul 20-22 e numărul alocat la strada Becaş, însă aleea continuă până pe strada Trifoiului. Sunt vreo şapte sau opt case pe acea alee. Nu locuim pe Becaş 20-22, dar nu o să vă spun ce legături personale am eu cu oamenii ăia de acolo. Sunt chestiuni ce mă privesc pe mine”.

1 COMENTARIU

  1. […] În Cluj-Napoca, afaceriştii ce s-au îmbogăţit pe vremea când Funar era primar, în prezent şi-au schimbat părul, dar năravul ba. Gazeta de Cluj vă prezintă o anchetă ce îi are în vizor atât pe membrii ai familiei Pop, constructori de imobiliare şi drumuri, ce legături există între aceştia şi o citește toată știrea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.