Baroul Cluj a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă către magistrați și personalul auxiliar a instanţelor de pe raza teritorială a judeţului Cluj, care continuă formele de protest și în prezent. Avocații clujeni le solicită judecătorilor să înceteze imediat formele de protest și să reia activitatea de judecată în condițiile legii.
Baroul Cluj a transmis că în situația în care magistrații nu vor înceta protestele se va apela la toate mijloacele legale în vederea contestării lor sub aspectul legalității.
„Consiliul Baroului Cluj, în calitate de reprezentant al corpului profesional al avocaților membri ai Baroului Cluj, vă solicită pe această cale să procedați la încetarea imediată a formelor de protest constând în refuzul de înfăptuire a justiției și să reluați activitatea de judecată în condițiile legii.
Considerăm că apărarea drepturilor patrimoniale sau de orice altă natură ale unei categorii profesionale nu se poate face prin încălcarea legii şi nici prin încălcarea drepturilor fundamentale ale altor categorii de cetățeni, sens în care, în situația în care revendicările dv. nu sunt satisfăcute de către cei în drept să o facă, se impune să identificați alte măsuri în acest scop care să nu fie de natură a paraliza funcţionarea uneia dintre puterile statului astfel cum se întâmplă în mod recurent în ultima perioadă.
Un eventual conflict juridic de natură constituțională între puterea executivă şi cea judecătorească poate și trebuie să fie soluționat doar conform legii, fără ca acesta să se repercuteze negativ asupra beneficiarilor actului de justiție.
Înfăptuirea justiției şi soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil este o obligație ce vă revine în temeiul legii nr.304/2022 privind organizarea judiciară, singura excepție prevăzută de lege de la desfăşurarea normală a activității de judecată fiind situația decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă.
Astfel cum s-a pronunțat Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 972/2012 – Sensul art. 124 alin. (1) din Constituție este acela că organele care înfăptuiesc justiția și care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituție, sunt instanțele judecătorești, trebuie să respecte legea, de drept material sau procesual, aceasta fiind cea care determină comportamentul persoanelor fizice şi juridice în sfera publică și în circuitul civil.
Vă supunem atenției faptul că în situația în care nu veți înceta aceste aşa-zise proteste, care în realitate produc față de terți efectele unor veritabile greve și care sunt cu atât mai prejudiciabile cu cât nu au un caracter unitar care să asigure o minimă previzibilitate a activității, vom apela la toate mijloacele legale în vederea contestării lor sub aspectul legalității.
Încrederea cetățenilor în justiţie este esențială într-o societate democratică, însă acest deziderat nu poate fi atins atâta vreme cât sistemul judiciar nu funcționează. ”, se arată în scrisoare deschisă semnată de decanul Baroului, avocatul Flavia-loana Maier.
Vezi aici scrisoarea deschisă a Baroului Cluj.
Baroul, ca entitate care-si castiga existenta din actul de justiție ar putea cere să se aducă judecători străini sau reactivarea staborurilor țigănești. Ar fi mai multă dreptate si mai economic pentru contribuabilul cinstit si onest .
Corect !